|

Paris'teki 'plaka' uygulaması ülkede yayılıyor

Paris ve çevresindeki yoğun hava kirliliği nedeniyle trafiğe dönüşümlü olarak tek-çift plakalı araçların çıkması kararı 3. kez uzatıldı. Uygulama, Lyon ve Villeurbanne şehirlerinde de cuma günü devreye sokulacak.

Yeni Şafak
19:24 - 7/12/2016 Çarşamba
Güncelleme: 16:29 - 7/12/2016 Çarşamba
AA

Başkent Paris ve çevresindeki 22 banliyöde hava kirliliği yüzünden geçilen tek-çift plaka uygulamasının 3. kez uzatıldığı Valilikçe duyuruldu. Tarihinin en yoğun hava kirliliğinin yaşandığı Paris'te bu durumu azaltmak için yapılan uygulama, Fransa'nın Lyon ve Villeurbanne şehirlerinde de cuma günü devreye sokulacak.



Valilikten yapılan açıklamada, pazartesi gününden itibaren ilan edilen uygulamanın 3. kez uzatıldığı, yarın Paris'e ve kenti çevreleyen 22 banliyöye, plaka numarası çift sayıyla biten özel araçların giremeyeceği duyuruldu. Araç paylaşımı yöntemini uygulayan özel araçların en az üç yolcu bulundurmaları şartıyla uygulama dışı kalacağı belirtilirken, daha az aracın trafiğe çıkması sağlanarak kirliliğin azaltılması hedefleniyor.



  • Plaka uygulamasına uymayan sürücülere, 140 farklı noktadaki polis kontrolleriyle 35 avro para cezası kesilecek.

Paris'te kararlaştırılan plaka uygulamasına ilk kez Fransa'nın diğer kentlerinde de geçilme kararı alındı. Rhone Bölgesi'ndeki Lyon ve Villeurbanne kentlerinde cuma gününden itibaren tek-çift plakalı trafiğe çıkma kuralı getirilecek. Rhone Valiliği, cuma günü Lyon ve Villeurbanne şehirlerinde sadece tek rakamla biten plakaya sahip araçların trafiğe çıkışına izin verileceğini açıkladı.



Paris ve çevresinde hava kalitesini ölçen kuruluş Airparif'e göre plaka uygulamasının hava kirliliğini azaltma hedefinde önemli bir etkisi olmadı. Airparif ayrıca, yaptırım kararlarına rağmen uygulamanın önemli ölçüde ihlal edildiğini de açıkladı.





Bölge Meclisi Başkanından uygulama askıya alınsın başvurusu


Paris ve çevresinde tarihininin en yoğun hava kirliliği ile mücadele edilirken, ulaşımda ortaya çıkan arıza ve aksaklıklar yöneticileri endişeye sevkediyor. Paris'in de içinde bulunduğu Ile de France Bölgesi Başkanı Valerie Pecresse, metro ve banliyö trenlerindeki yoğunluk ve arızalar nedeniyle uygulamanın askıya alınması gerektiğini söyledi.



Paris Emniyet Müdürlüğüne başvuran Pecresse, özellikle Kuzey Garı'nda yarım gün tren seferlerinin tamamen durduğunu belirterek, "Durum normale dönene kadar trafikte tek-çift plaka uygulaması askıya alınmalıdır." dedi.



Paris Kuzey Garı'ndaki teknik arızalar ve elektrik kesintisi nedeniyle şehirlerarası hızlı tren, Paris-Londra ve Paris-Brüksel arası tren seferleri ve banliyö tren seferleri akşam saatlerine kadar iptal edildi.



Çevre ve Enerji Yönetimi Ajansı'nın verilerine göre, araç trafiği Paris'teki nitrojen dioksit salımının üçte ikisine ve parçacık salımının yüzde 55'ine neden oluyor. Özellikle dizel araçların yaydığı nitrojen dioksit, çocuklarda astım ve akciğer hastalıklarına yol açabiliyor.



Paris Belediyesi, geçen hafta Meksika'da yapılan C40 Kentleri Belediye Başkanları Zirvesi'nde, 2025 yılına kadar dizel araçları Paris'te yasaklama taahhüdünde bulundu.







#Fransa
#Paris
#Hava Kirliliği
7 yıl önce