|

PEGIDA 'halkı kışkırttı'

Almanya'da Dresden Savcılığı'nın, İslam ve göçmen karşıtı "Batı'nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar" (PEGIDA) hareketinin kurucusu Lutz Bachmann hakkında, "halkı kışkırtma" suçlamasıyla dava açtığı bildirildi.

Yeni Şafak
18:34 - 2/10/2015 Cuma
Güncelleme: 18:38 - 2/10/2015 Cuma
AA

Savcılıktan yapılan açıklamaya göre, Bachmann 19 Eylül 2014 tarihinde sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta sığınmacılara ve iltica başvurusu yapanlara hakaret etti.



Bu şekilde Bachmann'ın Almanya'ya gelen sığınmacıların onuruna saldırarak ve onlara karşı nefreti körükleyerek kamu düzenini bozmayı göze aldığı ifade edilen açıklamada, zanlının halkı kışkırtmakla suçlandığı ve bu nedenle hakkında Dresden Sulh Mahkemesi'nde dava açıldığı belirtildi.



Bachmann ayrıca bu yılın ocak ayında Facebook sayfasında bıyık takıp kendisini Adolf Hitler'e benzettiği bir fotoğrafı paylaşmış ve altına da "O tekrar burada" yazdığı ortaya çıkmıştı.



PEGIDA grubu, ilk eylemini 20 Ekim 2014 tarihinde Dresden'de düzenlemiş, sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla 12 kişi tarafından organize edildiği öne sürülen bu gösteriye 350 kişi katılmıştı. Pazartesi günleri yapılan gösterilere katılanların sayısı sürekli artarak ocak ayı ortasında 25 bine çıkmıştı.



Bachmann, savcılığın kendisi hakkında soruşturma başlatması ve sosyal paylaşım sitesinden yayınladığı Hitler bıyıklı fotoğrafın ortaya çıkmasının ardından PEGIDA'nın yönetiminden ayrıldığını açıklamıştı. Daha sonra PEGIDA'nın yüzü olarak nitelendirilen, hareketin sözcüsü Kathrin Oertel ile 4 kişi de yönetimden ayrılmış ve aşırı sağcı PEGIDA hareketi bölünmeye gitmişti. Oertel ve yanındakiler ''Avrupa için Doğrudan Demokrasi" (DDFE) adı altında yeni bir dernek kurmuş, ancak başarılı olmamıştı. Bachamann ise PEGIDA'ya geri dönerek pazartesi yapılan yürüyüşlere katılmayı sürdürmüştü.



Almanya dışında ve ülkenin diğer kentlerinde de yabancı düşmanı gruplara ilham kaynağı olan PEGIDA hareketini taklit eden oluşumlar ortaya çıkmış, Berlin'de BAERGIDA, Köln'de KOEGIDA, Münih'te BAGIDA, Leipzig'de LAGIDA gibi benzer gruplar kurulmuştu.



Avrupa'da yaşanan sığınmacı akınından ve halkta sığınmacılara yönelik artan olumsuz havadan dolayı PEGIDA'nın gelecek aylarda yeniden yükselişe geçmesi ön görülüyor.



#PEGIDA
#İslamofobia
#halkı kışkırtma
9 yıl önce