|

Petrol işgali

ABD desteğiyle ilerleyen PKK/PYD, Deyrizor’da Suriye’nin en zengin petrol sahasını işgal etti. El Ömer petrol sahası DEAŞ’ın kontrolünde bulunuyordu. Deyrizor’u ikiye bölen Fırat Nehri’nin doğusunda ülkenin en büyük petrol yatakları yer alıyor. PKK/PYD, şimdiye kadar Suriye’nin dörtte birini işgal etti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/10/2017 Pazartesi
Güncelleme: 05:41 - 23/10/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
PKK/PYD, Deyrizor’da Suriye’nin en zengin petrol sahasını işgal etti.
PKK/PYD, Deyrizor’da Suriye’nin en zengin petrol sahasını işgal etti.

ABD’nin petrol bekçisi PKK/PYD, Suriye’de yeraltı zenginlikleriyle ünlü Deyrizor’daki en büyük petrol sahasını işgal etti. Bir süredir terör örgütü DEAŞ’ın elinde bulunan bölge, beklendiği gibi PKK teslim edildi. Yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Suriye’nin Irak sınırına hakim Deyrizor’un doğu kırsalında bulunan ve ülkenin en zengin petrol yatağı olarak bilinen el-Ömer petrol sahası PKK’lı teröristlerin eline geçti. Esed güçlerinin ise PKK’lıların bulunduğu el-Ömer bölgesine en fazla 3 kilometre uzakta bulunması bazı soru işaretlerine neden oldu.

Sözkonusu bölge, iç savaştan önce Suriye’deki petrol üretiminin yüzde 25’ini karşılıyordu. PKK/PYD, 23 Eylül’de de Deyrizor’un kuzeydoğu kırsalındaki en büyük gaz tesisi ‘Konoko’yu işgal etmiş, ardından bu ay başlarında Cafra petrol sahasını ele geçirmişti. PKK, Suriye topraklarının yaklaşık dörtte birini işgal etmiş durumda. Deyrizor’u ikiye bölen Fırat nehrinin doğusunda ülkenin en büyük petrol sahaları bulunuyor. DEAŞ son 3 yıldır sözkonusu petrol sahalarından milyonlarca dolar gelir elde etmişti.

#Fırat Nehri
#Deyrizor
#DEAŞ
#PKK
#El Ömer
6 yıl önce