|

Portekiz'den utanç referandumuna tepki

Portekiz Başbakanı Costa, Macaristan'da yapılan referandumu eleştirerek, Avrupa Birliği (AB) sığınmacı kotası anlaşmasıyla ilgili bu ülkeden farklı düşündüklerini ve kendi paylarına düşen sığınmacıları kabul edeceklerini söyledi.

Yeni Şafak
20:44 - 3/10/2016 Pazartesi
Güncelleme: 20:50 - 3/10/2016 Pazartesi
AA
Portekiz Başbakanı Costa, 'Biz sığınmacılar konusunda Macaristan gibi düşünmüyoruz. AB kotası altında ülkemize gelen sığınmacılara kapımız açık' dedi.
Portekiz Başbakanı Costa, 'Biz sığınmacılar konusunda Macaristan gibi düşünmüyoruz. AB kotası altında ülkemize gelen sığınmacılara kapımız açık' dedi.

Resmi temaslar için İsveç'te bulunan Portekiz Başbakanı Antonio Costa, Başbakan Stefan Löfven ile bir araya geldi. Costa, görüşmenin ardından Lövfen ile basına açıklamalarda bulundu.



AB'nin sığınmacı kotası uygulamasının dışına çıkan ülkelere destek vermeyeceklerini belirten Costa, "Biz sığınmacılar konusunda Macaristan gibi düşünmüyoruz. AB kotası altında ülkemize gelen sığınmacılara kapımız açık." dedi.



Portekiz'de sığınmacılar için özellikle tarım alanında istihdam imkanının geniş olduğunu anlatan Costa, Suriyeli sığınmacıların ise bu alanda çalışmak istememesine değindi.



Costa, Macaristan'daki referandumun, katılımın yüzde 50'nin altında olması nedeniyle geçersiz kalmasından memnuniyet duyduğunu dile getirdi.





BM Genel Sekreterliği seçimleri


Birleşmiş Milletler Genel Sekreterlik görevini 2016 sonunda tamamlayacak Ban Ki-mun'un yerine eski Portekiz Başbakanı ve eski Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres'in aday olduğunu hatırlatan Costa, İsveç'ten Guterres için destek istediğini söyledi.



Guterres'e destek sözü veremeyeceklerini ifade eden İsveç Başbakanı Löfven, Costa'nın Macaristan'daki referandumla ilgili görüşlerini ise paylaştıklarını kaydetti.



  • AB kotaları çerçevesinde payına düşen bin 294 sığınmacıyı kabul etmek istemeyen Macaristan'da dün bu konuda referandum yapılmış ancak katılımın yüzde 50'nin altında olması nedeniyle referandumun geçersiz kalacağı belirtilmişti. Halka "AB'nin Macar vatandaşı olmayan kişileri, Ulusal Meclisin onayı olmadan Macaristan'a yerleştirmesine karar vermesini kabul ediyor musunuz?" sorusunun yöneltildiği referandumda yüzde 98 "hayır" oyu kullanılmıştı.


#Macaristan
#Sığınmacı
#Referandum
8 yıl önce