|

Putin'den Netanyahu'ya 'tarihi' iade

Rusya Devlet Başkanı Putin, son Moskova ziyaretinden sonra İsrail Başbakanı Netanyahu'ya 34 yıldır askeri müzede sergilenen İsrail tankını iade edecek. Rusya'dan İsrail'e anlamlı jest olarak değerlendirilen tankın hikayesi ise oldukça ilginç.

Yeni Şafak
11:29 - 30/05/2016 Pazartesi
Güncelleme: 12:24 - 30/05/2016 Pazartesi
Yeni Şafak
Rusya Devlet Başkanı Putin, İsrail Başbakanı Netanyahu'ya Rusya'daki askeri müzede sergilenen Suriye'nin el koyduğu İsrail tankını hediye edeceğini açıkladı.
Rusya Devlet Başkanı Putin, İsrail Başbakanı Netanyahu'ya Rusya'daki askeri müzede sergilenen Suriye'nin el koyduğu İsrail tankını hediye edeceğini açıkladı.

1982'deki Lübnan Savaşı'nda dönemin Suriye rejimi, İsrail'e ait bir tankı ele geçirdi. Bugün Suriye'de katliam yapan Beşşar Esed'in babası Hafız Esed, binlerce Filistinlinin katledildiği savaşta ele geçirdiği tankı Rusya'ya hediye etti. Rusya, 34 yıldır bu tankı başkent Moskova'daki askeri müzede sergiliyordu.



34 yıldır müzedeydi


İsrail Haaretz gazetesinde yer alan habere göre, Rusya 34 yıldır sergilediği bu tankı İsrail'e iade edecek. Nedeni ise, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun son Moskova ziyaretinden sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile çizdiği samimi imaj. Rusya'nın, tankı İsrail-Rusya ilişkilerinin diplomatik ilişkilerinin başlamasının 25'inci yıldönümünde hediye etmesi bekleniyor.



Esed'den habersiz hediye


Putin'in, Netanyahu'ya bu tankı hediye etmesinin, Esed rejiminden habersiz yapıldığı da haberde yer alan iddialar arasında. İsrail Ordusu, 1982'de Lübnan'da ağır kayıplar verdikleri, dolayısıyla da tankın savaşta hayatını kaybeden askerlerin aileleri için bir teselli mahiyeti olacağı görüşünde.



1982'de ne olmuştu?


1982 yılının Haziran ayında İsrail "Galile Barış Operasyonu" adı altında Lübnan'daki Filistin kamplarına saldırdı. Saldırı ilk başta sadece kamplardan ibaret olacak diye iddia edilse de, dönemin savunma bakanı Ariel Şaron saldırıyı başkent Beyrut'a kadar genişletme talimatı verdi. İsrail ordusunun Beyrut'a kadar ilerlediği sırada, aşırı sağcı Falanjistler de, kampları vurmaya devam etti ve birkaç gün içinde 3 binden fazla sivili katletti. Ortadoğu'nun en kanlı eylemlerinden biri olarak tarihe geçecek olan "Sabra ve Şatilla" katliamları bir yandan devam ederken, İsrail ordusu da ağır kayıplar verdi.













#İsrail
#Rusya
#Putin
8 yıl önce