|

PYD fırsat kolluyor

ABD'nin kara gücü PKK, Suriye’de muhalif gruplar arasında yaşanan çatışmaları fırsata çevirmek istiyor. Lazkiye, İdlib, Halep ve Hama kırsallarında 4 gün süren çatışmalar sırasında harekete geçen terör örgütü, Afrin’in Cenderes bölgesine silah ve militan sevk etti.

Yeni Şafak
04:00 - 22/07/2017 Cumartesi
Güncelleme: 05:41 - 22/07/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
​PYD fırsat kolluyor
​PYD fırsat kolluyor

Suriye PKK’sı PYD, Esed karşıtı muhalifler arasında yaşanan çatışmaları fırsata çevirmek istiyor. Son 4 gündür İdlib’te yaşanan ve dün akşam ateşkesle sonuçlanan çatışmalar nedeniyle Cilvegözü sınır kapısı kapatıldı. Çatışmalar Lazkiye, İdlib, Halep ve Hama kırsallarına da yayılma eğilimi taşıyordu.

500 TERÖRİST
SALDIRACAK!

40’tan fazla muhalifin hayatını kaybettiği çatışmaları fırsata dönüştürmek isteyen PYD ise Afrin’in Cenderes bölgesine yığınak yapıyor. Terör örgütü PYD, Tel Rıfat, Meryemin, Ayn Dakne ve Meydanki bölgelerinden batı yönüne cephane ve militan sevk ediyor. Perşembe ve Cuma günü devam eden sevkiyat Amerika tarafından örgüte sağlanan zırhlı araçlar ve tank desteğinde sürdü. Bölge kaynakları bin 500 den fazla teröristin saldırı hazırlığı içerisinde olduğu bilgisini veriyor.

ŞAM VE HASEKE’DE ÖZEL TOPLANTI

İdlib’te yaşanan son gelişmeler üzerine terör örgütü Afrin üst düzey temsilcileri, Esed ve Rus yetkililer ile 2 ayrı toplantı düzenlendi. Haseke ve Şam da yapılan gizli toplantılarda PYD, muhalifler arasında devam eden ve şiddeti artan çatışma sürecinde İdlib’e operasyon konusunda ortak hareket etme teklifinde bulundu.

ATME HEDEFTE

Suriyeli muhalif bölgelere insani yardımın ulaştığı tek lojistik destek noktası olan Atme’deki Bab-el Hava bölgeleri örgütün ele geçirmek istediği öncelikli bölgeler. Kale, Saman ve Daret İzze yönünden sınır kapısını ele geçirmek isteyen PYD, nihai hedefi Akdeniz’e ulaşma konusunda önemli avantaj elde etmeyi planlıyor. Muhaliflerin dış dünya ile tek bağlantı kanalının kesilmesi projesine Şam rejiminin sıcak baktığı gelen bilgiler arasında.

BÜYÜK TEHDİT

Suriye PKK’sının saldırı hazırlığı içerisinde olduğu Atme’de Suriye içerisinde bombardıman ve işgallerden kaçan 500 bin sivil yaşıyor. İdlib’te ise bu rakam 2 milyona yakın. Muhtemel PYD saldırısı durumunda sınırın sıfır noktasında yer alan kamplarda kalan yüzbinlerce sivilin Türkiye’ye geçmek isteyeceği bildiriliyor. TSK, son iki günde Reyhanlı sınır bölgesine sevkiyat gerçekleştirdi.

ATEŞKES YAPILDI

Muhalif Tahrir-el Şam ve Ahrar-u Şam grupları arasındaki çatışma süresince Ahrar-u Şam Cebel Azzen, Salkin, Derkus, Dane, Sarmada basta olmak üzere Idlib merkez ve çevresinde 13 yerleşim biriminden birlikleri çekilmek zorunda kaldı. Dün öğle saatlerinde yapılan görüşmelerden ise ateşkes kararı çıktı. Gruplar çatışmaları bitirerek Suriye-Türkiye sınırındaki Babül Hava kapısını, yerel sivil idarenin kontrolüne bırakmaya karar verdi.

#Tahrir-el Şam
#Ahrar-u Şam
#Suriye
#Türkiye
7 yıl önce