|

'Rabia'nın Hikayesi' 60 ülkede yeniden anlatılacak

Sisi cuntasının darbe karşıtı sivil halka karşı giriştiği katliamın ikinci yıl dönümü yaklaşırken, 'Rabia Story' isimli platform çalışmalarını hızlandırdı. Çeşitli etkinliklerle dünyanın her yerinde Rabia ve Nahda Meydanlarında halkın maruz kaldığı katliamları dünyaya duyurmayı amaçlayan gençler, sosyal medya üzerinde büyük bir kampanya başlatmaya hazırlanıyor.

Yeni Şafak ve
12:23 - 28/07/2015 Salı
Güncelleme: 16:21 - 30/08/2015 Pazar
Yeni Şafak

"14 Ağustos 2013" seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye yapılan darbeyi protesto eden sivil Mısır halkının maruz kaldığı katliamların sembol tarihi olarak kabul ediliyor. Geçtiğimiz yıl Uluslararası Rabia Platformu'nun girişimleriyle Rabia Katliamı'nın gerçekleştiği tarih olarak kabul edilen 14 Ağustos, "Dünya Rabia Günü" ilan edilmişti. Her yıl bu tarihte Mısır'da darbe sürecinde yaşananların hatırlatılması ve duyurulması için çeşitli çalışmalar yürütülüyor.





1

0 saatte bin 500 kişi öldürüldü

Mısır'daki binlerce barışçıl göstericinin maruz kaldığı Rabiatü'l-Adeviyye ve Nahda katliamları sırasında 10 saat içinde tamamı sivil bin 500 kişi öldürüldü, 10 bin kişi yaralandı ve 21 bin kişi tutuklandı. Güvenlik güçlerinin meydanda bulunan sivilleri rastgele öldürme görüntüleri, orantısız güç kullanımı, meydanda sabahlayanların kaldığı alanların yakılması, meydan dağılırken güvenli olduğu açıklanan geçiş noktalarında Mısırlıların hedef gözetilerek vurulması, uluslararası basına yansıdı. Ancak yaşanan bunca zulme devlet bazında tepki veren pek kimse çıkmadı. Haklar ise dünyanın her yerinde sokaklara döküldü.




R4BİA bir insanlık trajedisi

Rabia ve Nahda katliamlarının birinci yıl dönümünde, “Rabia Story / Rabia'nın Hikayesi" adlı küçük çaplı bir proje başlatılmış, sosyal medya üzerinden Rabia Katliamında yaşananların aktarıldığı bir platform oluşturulmuştu. Katliamın ikinci yıl dönümü yaklaşırken “Rabia Story" oluşumu çalışmalarını hızlandırdı. Darbeye, katliamlara ve verilen idam kararlarına duyarlı olan herkes 14 Ağustos'ta yeniden meydanları dolduracak.


Özellikle Amerika'ya, Batı'ya ve darbeye kulak kapatan ülkelere bir çağrı olması amacıyla dünyanın her yerinden bir araya gelen aktivist, hukukçu ve medya mensubu gençlerin başı çektiği Rabia Story oluşumu, 60 ülkede insanlara Rabia'nın hikayesini anlatmayı planlıyor.





Kurbanların yakınlarının haklarını geri alabilmeleri ve bu katliamların sorumlularının adil bir cezaya çarptırılmalarını amaçlayan platform, Rabiatü'l-Adeviyye ve Nahda katliamlarının, insani direnişin bir göstergesi olduğu mesajını vermeyi hedefliyor.



Katliam için soruşturma ve yargılama yapılmadı

Mısır'ın Başkenti Kahire'nin Rabiatü'l-Adeviyye Meydanında toplanan ve darbeye tepkilerini göstermek üzere 48 gün boyunca oturma eylemi yapan halka karşı işlenen suçların belgeleri, olaylara ilişkin kanıt ve görüntüler, meydandan geriye kalanların görüntüleri ve sosyal medya üzerinde başlatılan etiket çalışmaları platformun sitesinde yayınlanıyor.


Gençler, üzerinden 2 yıl geçen katliam için hiçbir soruşturma açılmadığına, hiçbir şüphelinin mahkeme karşısına çıkarılmadığına dikkat çekerken, baskıların hala sürdüğünü vurguluyor.






Şehitler tespit edilip, sınıflandırılıyor

Rabia Story Platformu'nun Türkiye temsilcisi Mısırlı gazetesi Ahmet Yusuf'tan aldığımız bilgiye göre platform üyeleri, Rabiatü'l-Adeviyye ve Nahda katliamlarıyla ilgili bilgi ve verileri toplamak için de özel bir çaba sarf ediyor. Tanık ifadeleri, bölge, meslek ve yaş gruplarına göre şehitleri sınıflandırma, katillerin ve kışkırtıcıların tespit edilmesi, döneme ait fotoğraf, video, ses kayıtları, açıklamalar, mektuplar gibi medya gereçlerinin bir araya getirilmesi, katliama ait belgeler, vasiyetler, şehitlerin elbiseleri, malzemeleri, direnişçilerin araç-gereçleri, boş mermi kovanları gibi maddeleri toplama, belgeleme ve arşivleme görevini de yürütüyor. Elde edilen tüm veriler ise

ve sosyal medya üzerinden dünyaya duyuruluyor.






#R4biaHikayesi #RabaaStory #rememberRABAA etiketleriyle 14 Ağustos tarihinde dünya çapında bir sosyal medya kampanyası başlatacak olan platform, 4 kıtada 60 farklı ülkeden katılımcıya sahip. Dünyanın her köşesinde organize edilecek yürüyüşlere ek olarak Rabia Tiyatroları, sempozyumlar, video gösterimleri de yapılacak.



Rabia müzesi geliyor

Ayrıca Rabia meydanında şehit düşenlerin özel eşyaları, kurşunlar, o günün anısını taşıyan her şeyin bulunduğu bir müze çalışması da planlanıyor. Eşyalar bir araya getirildikten sonra isteyen ülkelere sergilenmesi üzere platform tarafından gönderilecek. Bu eşyalar arasında İhvan yöneticilerinden Muhammed Biltaci'nin kalbinden vurularak öldürülen 17 yaşındaki kızı Esma'nın kanlı başörtüsü de bulunuyor.


#Rabia Story
#14 Ağustos Dünya Rabia Günü
#Rabia Platform
#Rabia Meydanı
#Mısır
9 yıl önce