|

'Rambo' bilmecesi

ABD özel keşif birliklerinden üç askerin, Afganistan'ın İran sınırında tutuklandığı bildirildi. Beyaz Saray, keşif güçlerinin Afganistan'da olduğunu doğruladı. Taliban ise tutuklama kararını yalanladı.

Yeni Şafak
00:00 - 30/09/2001 Pazar
Güncelleme: 18:21 - 7/02/2017 Salı
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

ABD ve İngiliz özel birliklerinin son birkaç gün içinde, Afganistan'da gözcü ve keşif amaçlı 'rutin' operasyonlar yaptığı doğrulandı. İlk olarak Amerikan USA Today gazetesi tarafından ortaya atılan iddialar, Washington yönetiminin üst düzey yetkilileri tarafından da dile getirildi. Askerlerin, iddia edildiği gibi Usame Bin Ladin'i yakalamaya yönelik aktif bir görevleri olmadığını söyleyen yetkililer, sıcak bir çatışmadan bahsetmedi. Associated Press ajansına konuşan bir yetkili, 'düşük profilli' operasyonların daha yoğun saldırılara yönelik bir hazırlık olabileceğini vurguladı. USA Today gazetesi, ABD özel birliklerinin, 11 Eylüldeki saldırıdan 2 gün sonra Afganistan'a girdiğini yazmıştı. Gazeteye göre 13 Eylül günü Pakistan'ın Kuetta kentine giden Amerikan operasyon timi, sınırı geçerek Kandahar kenti yakınlarında Usame bin Ladin'i aramaya başladı.



İddia, CNN tarafından da duyuruldu. CNN, Beyaz Saray kaynaklarının, Amerikan ve İngiliz özel kuvvetlerinin, Afganistan içinde operasyona başladıklarını duyurdu. Bu özel kuvvetlerin, keşif ve hazırlık türünde, 'rutin' bazı işler gerçekleştirdikleri belirtilirken, herhangi bir çatışmadan söz edilmedi. Beyaz Saray sözcüsü Ari Fleischer ise, operasyona ilişkin haberler hakkında hiçbir yorum yapmayacağını bildirdi. Fleischer, "Operasyonel detaylar hakkında bilgi veremeyiz" diyerek, Amerika'nın 'gizli savaş' politikasını teyit etti.



ABD özel timi yakalandı mı?


Katar'dan yayın yapan El Cezire televizyonu dün, Afganistan'a girdiği doğrulanan Amerikan ve İngiliz keşif güçlerinden 3 Amerikalı keşif gücü askerinin tutuklandığı bildirdi. Habere göre, tutukluların üzerinde Usame Bin Ladin'in kamplarının haritası bulundu. El Cezire, ABD askerlerine rehberlik eden iki Afganın da yakalandığını belirtti. Taliban Savunma Bakanlığı ise, keşif gücü askerlerinin yakalandığını yalanlad. Afganistan'da özel timler tarafından keşif operasyonları yapıldığını doğrulayan ABD tarafı, askerlerin tutuklandığı iddiası hakkında açıklama yapmadı.



El Cezire'ye göre, Bin Ladin'in El Kaide örgütünden bir kaynak, tutuklanan Amerikalıların ABD özel birliklerinin askerleri olduğunu belirtti. Edinilen bilgilere göre Amerikalıların üzerinde El Kaide kamplarının haritasının yanısıra modern silahlar da bulundu.


#ABD
#Afganistan
#Taliban
#Özel keşif birliği
#El Kaide
23 yıl önce