|

Refah Kapısı'nın kapatılması insani krize sebep oluyor

Gazze'deki Filistin Hükümeti İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Bezm: "Sınır kapısının 4 haftadır kapalı tutulması bölgede insani krize neden oldu. Aralarında ağır hastalarında bulunduğu 30 bin kişinin bir an önce sınır kapısından geçirilmesi gerekiyor" dedi.

Yeni Şafak
14:30 - 20/11/2014 الخميس
Güncelleme: 15:26 - 20/11/2014 الخميس
AA
Mısır, Kuzey Sina ilinde dün 26 askerin ölümü ile sonuçlanan bombalı saldırının ardından Gazze'nin dünyaya açılan tek kapısı Refah Sınır Kapısı'nı kapattı. (Abed Rahim Khatib - Anadolu Ajansı)
Mısır, Kuzey Sina ilinde dün 26 askerin ölümü ile sonuçlanan bombalı saldırının ardından Gazze'nin dünyaya açılan tek kapısı Refah Sınır Kapısı'nı kapattı. (Abed Rahim Khatib - Anadolu Ajansı)
Gazze'deki Filistin Hükümeti İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İyad el-Bezm düzenlediği basın toplantısında, Mısır tarafından yaklaşık 1 aydır kapalı tutulan Refah Sınır Kapısı'nın, sağlık alanı başta olmak üzere bölgede bir çok sıkıntıya neden olduğunu belirterek, "30 bin kişinin acilen bölgeden çıkması gerekiyor, Gazze'ye girmek isteyen 6 bin kişi ise hala bekletiliyor" dedi.


Bezm, Mısırlı yetkililere Refah Sınır Kapısı'nı açmaları çağrısında bulunarak, "Sınır kapısının 4 haftadır kapalı tutulması insanlık felaketine dönüştü. Aralarında ağır hastalar, oturma izni bulunanlar, öğrenciler ve yabancı pasaport sahibi bazı kişilerin de bulunduğu 30 bin kişinin bir an önce sınır kapısından geçirilmesi gerekiyor" diye konuştu. 


Mısır Gazze sınırının güvenli olduğunu belirten Bezm, sınır kapısının kapalı tutulması için hiç bir gerekçenin olmadığını savunarak şunları kaydetti :


"Refah kapısı, Mısır'a güvenlik açısından bir yük oluşturmuyor. Sınırda Gazze ve Mısır güvenliğinin korunması için her türlü tedbir alınıyor. Mısır içinde yaşanan olaylar ülkenin kendi içişleridir. Gazze ile bir ilgisi yoktur. Mısır'ın milli güvenliğinin korunması da bizim önceliklerimiz arasındadır."  


Kuzey Sina'da 24 Ekim'de iki güvenlik noktasına düzenlenen bombalı saldırıda 30 kişi hayatını kaybetmiş, 31 kişi yaralanmıştı. Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, terör sorununu kökünden çözmek için Gazze sınırında sıkı güvenlik önlemleri alınacağını açıklamış, güvenlik önlemleri kapsamında, ikinci bir uyarıya kadar Refah Sınır Kapısı'nın kapatılması talimatı verilmişti.
#Gazze
#Refah Sınır Kapısı
#İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İyad el-Bezm
٪d سنوات قبل