|

'Referandum bağımsızlık anlamına gelmiyor'

Irak Cumhurbaşkanı Masum, "Karşılıklı anlayış ve anlaşmayla bağlantılı olan referandumun gerçekleşmesi, bağımsızlık ilanı anlamına gelmiyor" dedi.

Yeni Şafak
18:54 - 1/08/2017 الثلاثاء
Güncelleme: 18:57 - 1/08/2017 الثلاثاء
AA
Irak Cumhurbaşkanı Masum
Irak Cumhurbaşkanı Masum

Irak Cumhurbaşkanı Fuat Masum, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) 25 Eylül'de düzenlemek istediği referandumun doğrudan bağımsızlık ilanı anlamına gelmediğini belirterek, Erbil ve Bağdat arasında ihtilafların diyalogla çözülmesini istedi.

Cumhurbaşkanlığı ofisinden yapılan açıklamaya göre, Masum, Musul'un DEAŞ'tan kurtarılması ve Irak'ın teröristlere karşı elde ettiği zafer vesilesiyle Irak'taki yabancı misyonlar ve diplomatlarla Bağdat'taki Selam Sarayı'nda bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Masum, burada yaptığı konuşmada, terörle mücadele konusunda yardım eden ülke ve halklara teşekkür ederek, bunun karşılığında Musul kent merkezinin tamamen geri alındığını ve teröristlerin mağlup edildiğini söyledi.

"Karşılıklı anlaşmayla bağlantılı referandumun gerçekleşmesi, bağımsızlık ilanı anlamına gelmiyor"

Erbil ve Bağdat arasında bir süredir farklı tartışmaların yaşanmasına sebebiyet veren IKBY'nin tek taraflı referandum kararına da değinen Masum şunları kaydetti:

"Karşılıklı anlayış ve anlaşmayla bağlantılı olan referandumun gerçekleşmesi, bağımsızlık ilanı anlamına gelmiyor. Erbil ve Bağdat'ın diyaloğu sürdürüp, bunu geliştirmesi gerekiyor. Sorunların çözümü konusunda diyaloğun dışında başka bir yol yok. Irak merkezi hükümeti ve Kürdistan Bölgesi'nin ortak bir paydada buluşması, tartışmalı bölgeleri kapsayan 140'ıncı maddenin uygulamaya konulması, iki taraf arasındaki sorunların ve ihtilafların kaynağından çözülmesi için anayasaya başvurulması gerekiyor."

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, 26 Temmuz'da yaptığı açıklamada, IKBY'nin düzenlemek istediği referandumun anayasaya aykırı olduğunu belirterek, sonucun da kabul edilmeyeceğini duyurmuştu.

IKBY Başkanı Mesut Barzani, 7 Haziran'da yaptığı açıklamada uzun süreden beri tartışılan bağımsızlık referandumunun 25 Eylül 2017'de yapılacağını belirtmişti.

#Fuat Masum
#Irak
#Cumhurbaşkanı
٪d سنوات قبل