|

Resmen dayatma

Kuzey Irak’taki korsan referandum için sandıklar yerleştirildi, hazırlıklar tamamlandı. Irak’ı bölecek referandum bugün sabah 08.00 itibariyle başlayacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/09/2017 Pazartesi
Güncelleme: 01:14 - 25/09/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
​Resmen dayatma
​Resmen dayatma

Sözde referandum, Erbil, Duhok ve Süleymaniye’nin yanısıra, Türk yurdu Kerkük vilayetinin tamamını, büyük oranda Türklerden oluşan Salahaddin’in Tuzhurmatu ilçesini, Diyala’nın Hanekin ilçesiyle, Mendeli, Celavla ve Karatepe kasabalarını da kapsıyor. Irak Anayasası’na şimdiye dek Türkiye ile Irak arasında yapılan anlaşmalara açık bir şekilde aykırı bu referandum, Musul vilayetinin Sincar, Mahmur, Telkeyf, Hamdaniye, Şeyhan ilçeleriyle, Zummar, Rabia, Nemrud ve Bartilla kasabalarında da gerçekleşecek. Erbil’de 1 milyon 200 bin, Süleymaniye’de 1 milyon 280 bin, Kerkük’te 750 bin, Duhok’ta 800 bin, Musul Ovası’nda 750 bin ve diğerler yerlerde ise yaklaşık 420 bin seçmenin oy kullanması bekleniyor.

İŞGAL ALTINDALAR

Seçmen sayısı, ‘kağıt üzerinde’ 5 milyonu geçiyor ama bölgedeki birçok il ve ilçede ABD, PKK ve Peşmerge güçlerine direnen kesimler evlerinden kovulmuş durumda. Özellikle terör örgütü DEAŞ’ın Musul vilayeti başta olmak üzere Kerkük’ün bazı bölgelerini işgal etmesiyle birlikte birçok sivil evlerini terk edip, iç göçmen statüsüne düştü. Bundan ötürü sandığa katılım yüksek olmayacak. Referanduma sadece İsrail destek verirken, ABD ve bazı Batı ülkeleri ise referanduma sözde ‘karşı çıktıklarını’ iddia edip kapalı kapılar ardında ise Irak’ın parçalanması adına her türlü lobiyi yapıyor.

#ABD
#Irak
#Türkiye
#Erbil
#Bağdat
#Ankara
7 yıl önce