|

Rohingya Müslümanlarını taşıyan tekneler kıyıya vurdu

Malezya ve Endonezya kıyılarına, yaklaşık bin 500 Rohingya Müslümanı ve Bangladeşli göçmenin bulunduğu kaçak teknelerin vurduğu açıklandı.

Yeni Şafak
03:00 - 12/05/2015 Salı
Güncelleme: 00:46 - 12/05/2015 Salı
AA

Endonezya'nın batı kıyılarına dün Myanmar'dan kaçan yaklaşık 400 Rohingya Müslümanını taşıyan teknenin vurmasının ardından Malezya'daki Langkawi adasına da binden fazla göçmenin bulunduğu 3 tekne vurdu.



Polis Müdürü Haris Kam Abdullah, AA muhabirine, teknedekilerin tamamının tutuklandığını söyledi. Teknelerde binden fazla kişi olduğunu belirten Abdullah, bunun insan kaçakçılarının işi olduğunu ifade etti.



Ciddi önlemler alınacağını anlatan Abdullah, insan kaçakçılarıyla ilgili daha fazla bilgi edinmek için tutukluların sorgulandığını aktardı.



Endonezya'nın Açe kıyılarına ise 400 kadar Bangladeşli ve Rohingya Müslümanının bulunduğu tekneleri vurdu.



Endonezya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Abdurrahman Muhammed Fakir, yerel bir haber sitesine, hükümetin göçmenleri taşıyan teknelerin niye kıyıya vurduğunu araştıracağını söyledi.



Kaçakçıların yakalanmamak için gemileri içindeki insanlarla terk ettiği, göçmenlerin de karaya yüzerek ulaştığı açıklandı.



Arakan Project isimli sivil toplum kuruluşunun direktörü Chris Lewa, Tayland'dan gelen baskı nedeniyle kaçakçıların göçmenleri kıyılara bıraktığını söyledi.



Yerel basına konuşan Razu isimli göçmen, Myanmar'dan 2 tekneyle yola çıktıklarını ancak çok fazla kişinin yolda ölmesi nedeniyle tek bir tekneye geçtiklerini belirtti. Razu, tekne sahiplerinin kendilerine konuşmayı, yemek yemeyi veya bir şey içmeyi yasakladıklarını kaydederek, buna karşı çıkanların dövüldüğünü veya öldürülerek cesetlerinin denize atıldığını bildirdi.



Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden Rohingya Müslümanları "devletsiz" sayılıyor. Birleşmiş Milletler tarafından "eziyet gören dini azınlık" olarak kabul edilen Rohingya Müslümanları, ülkenin batısındaki Arakan eyaletinde derme çatma kamplarda yaşıyor.



Myanmar'da Haziran 2012'de patlak veren Müslümanlara yönelik şiddet olayları nedeniyle bu ülkede yaşayan on binlerce Rohingya Müslümanı, iş bulma hayaliyle Malezya'ya geçebilmek için insan tacirlerinin yardımıyla Tayland'a kaçmıştı. Rohingya Müslümanlarının büyük bölümü, Tayland kıyılarına deniz yoluyla ulaşmıştı. 2014 yılında Tayland'ın güneyindeki ormanlık bölgede insan tacirleri tarafından zorla gizli kamplarda tutulan çok sayıda Rohingya Müslümanı bulunmuştu.



Tayland'ın güneyindeki Songkhla eyaletinde 1 Mayıs'ta gizli bir çalışma kampı tespit edilmiş, polisin burada yaptığı aramada 32 Rohingya Müslümanına ait ceset kalıntıları bulunmuştu. Tayland yönetiminin kamplara ve toplu mezarlara verdiği sert tepkinin ardından bölgede insan kaçakçılığı yapanların korkarak göçmenleri Endonezya ve Malezya kıyılarına bıraktığı sanılıyor.

#Rohingya
#tekne
#kıyıya vurdu
#İnsan kaçakçıları
#göçmen
#Malezya
#Endonezya
9 yıl önce