|

Ruhani seçim sonuçlarından memnun

İran Cumhurbaşkanı Ruhani reformları hızlandıracak seçim sonuçlarını memnuniyetle karşıladı. Ilımlı ve bağımsız siyasetçilerin seçimlerde gösterdikleri ilerleme seçimlerin en dikkat çekici gelişmelerinden birisi olurken, oylardaki bu artışların boyutu pragmatist bir siyasetçi olan Ruhani'ye daha sıcak bir yasama meclisi olacağı sinyallerini veriyor.

Yeni Şafak
09:05 - 29/02/2016 Pazartesi
Güncelleme: 09:59 - 29/02/2016 Pazartesi
Reuters

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, geçen hafta Cuma günü gerçekleştirilen ve İran'ın izolasyondan çıkışını hızlandırabilecek olan seçim sonuçlarını memnuniyetle karşıladı.



İran seçimlerinin sonuçları yaklaşık 80 milyon nüfusu bulunan ve bunun yüzde 60'ı 30 yaşın altında olan ülke için analistler tarafından bir dönüm noktası olarak görülürken, yaptırımların çoğunun kalkmasının ardından genç nüfus dünyanın geri kalanıyla bağlantıya geçmek istiyor.



Ilımlı ve bağımsız siyasetçilerin seçimlerde gösterdikleri ilerleme seçimlerin en dikkat çekici gelişmelerinden birisi olurken, oylardaki bu artışların boyutu pragmatist bir siyasetçi olan Ruhani'ye daha sıcak bir yasama meclisi olacağı sinyallerini veriyor.



Ruhani'ye en yakın isimlerden birisi olan tecrübeli siyasetçi Akbar Hashemi Rafsanjani, muhafazakarları engel olmamaya çağırdı.



Rafsancani
: Çoğunluğunun isteğine kimse karşı duramaz



Rafsancani, Twitter üzerinden yayınladığı bir mesajda, "İnsanların çoğunluğunun isteğine kimse karşı duramaz ve insanların istemedikleri yoldan çekilmelidirler" ifadelerini kullandı.



Batı karşıtı muhafazakarların şu an kontrol ettiği 290 kişilik parlamento ve 88 kişilik Uzmanlar Meclisi'nde bu kontrollerinin gevşemesi, geçtiğimiz yıl imzalanan nükleer anlaşmanın ardından İran'ı daha çok dış ticaret ve yatırıma açması için Ruhani'nin elini güçlendirebilir.



"İlerleme demek küresel kendini beğenmişliğe kendini kaptırmak değildir"


İran'ın Batı'ya olan katı karşıtlığıyla bilinen dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, seçimlerden sonra yaptığı ilk açıklamada yüksek katılımı memnuniyetle karşılarken, sonuçlar hakkında direkt bir yorumda bulunmadı.



Hamaney yazılı bir açıklamada ise yeni yönetimde görmek istediği değerlere değinerek, "İlerleme demek küresel kendini beğenmişliğe kendini kaptırmak demek değildir" ifadelerini kullanarak ABD'ye gönderme yaptı.



Hamaney'e yakın olan güçlü askeri kurum İslam Devrimi Muhafızları da yaptıkları bir açıklamada yüksek katılım oranını memnuniyetle karşılayarak, sonuçları dolaylı yoldan kabul ederken, bir yandan da ABD karşıtı bir duruş görmek istediğinin sinyalini verdi.



#Hamaney
#İran
8 yıl önce