|

Ruhani'ye aday olma mesajı

İranlı eski milletvekili Ali Tacirniya, ülkedeki bazı etkili kişiler tarafından Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'ye gelecek yıl düzenlenecek seçimlerde aday olmama mesajı verildiğini iddia etti. Tacirniya, muhafazakarların cumhurbaşkanına baskı kurma yönündeki en önemli stratejisi olduğunu öne sürdü.

Yeni Şafak
11:26 - 4/05/2016 Çarşamba
Güncelleme: 09:32 - 4/05/2016 Çarşamba
AA
Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'ye gelecek yıl düzenlenecek seçimlerde aday olmaması yönünde mesaj verildiği iddia edildi.
Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'ye gelecek yıl düzenlenecek seçimlerde aday olmaması yönünde mesaj verildiği iddia edildi.

İran'ın reformcu gazetelerinden Arman'a konuşan eski milletvekili Ali Tacirniya, ülkedeki bazı etkili kişiler tarafından Ruhani'ye gönderilen mesajın muhafazakarların cumhurbaşkanına baskı kurma yönündeki en önemli stratejisi olduğunu öne sürdü.



Tacirniya şunları söyledi: "Muhafazakarların en önemli stratejisi Ruhani'yi cumhurbaşkanlığı görevinden vazgeçirmektir. Bu sebeple bütün potansiyel ve imkanlarını Ruhani hükümetine baskı olarak kullanıyorlar. Kulislerde bazılarının doğrudan ve dolaylı olarak Ruhani'ye cumhurbaşkanlığının ikinci döneminde görevden vazgeçmesi için mesaj gönderdiği konuşuluyor. Bu mesaj iktidarın yapısında rolü olan kişiler tarafından Ruhani'ye gönderildi."



2013'te göreve gelmişti


İran'da Haziran 2013'te düzenlenen seçimlere devletin toplum üzerindeki kısıtlamalarını kaldırma ve reform vaadiyle giren Ruhani, yüzde 52 oy alarak cumhurbaşkanı seçilmişti. Göreve geldikten sonra da zaman zaman devletin tüm alanlarda toplumsal kısıtlamaları kaldırması gerektiğini ifade eden Ruhani, bu söylemleri nedeniyle muhafazakar grupların tepkisini çekmişti.



Ruhani, geçen yıl nükleer müzakerelerin sonuca ulaşması ve yaptırımların bir kısmının kaldırılmasıyla rakiplerine karşı elini güçlendirmişti. Şubatta düzenlenen parlamento seçimlerinden reformcu ve ılımlıların zaferle çıkmasıyla gelecek yılki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Ruhani'ye büyük avantaj sağladığı yorumları yapılıyor.



Muhalif bazı muhafazakar gruplar ise nükleer anlaşma sonrasında yaptırımların kaldırılmadığını belirtiyor ve anlaşmayı "rejimin tehlikeye girmesi ve devrimin kazanımlarının yok olması" olarak değerlendiriyor.



#İran
#Cumhurbaşkanlığı
#Ruhani
8 yıl önce