|

Rus askerleri Suriye'den çekilmeye başladı

Rusya'nın Suriye'den çekilme kararının ardından Rus askerleri çekilmeye başladı. Rus askerlerinin kesin dönüş tarihi ise henüz net değil.

Yeni Şafak
12:29 - 12/12/2017 Salı
Güncelleme: 14:28 - 12/12/2017 Salı
Diğer
Arşiv
Arşiv

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rus askerlerin Suriye'den Rusya'ya dönmeye başladıklarını, kesin dönüş tarihinin duruma göre belirleneceğini belirtti.

2015 eylül ayında askeri olarak Suriye savaşına dahil olan Rus birliklerinden 200 kişilik ekip Hmeymim askeri havalimanından Rusya'ya ana birliklerine dönüş yaptı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından açıklanan geri dönüş planı kapsamında Hama, Lazkiye, Humus, Halep ve Deyrizor bölgesinde savaşan birliklerden yüzde 40'ının yakın bir süre içerisinde Suriye'den tahliye edileceği ve merkez üslerine döneceği Kremlin tarafından da açıklandı.



Putin’in Lazkiye’de birliklere verdiği talimatın özellikle PKK işgali altındaki Afrin’de dengeyi değiştireceği düşünülüyor. Bölgede 300 Rus askeri var. Çekilme, TSK'nın Afrin'e yönelik operasyonunun her an başlayacağı şeklinde yorumlanıyor.

  • Türkiye’ye yönelik en büyük tehdit merkezi olan ve uzunluğu 170 kilometreyi bulan Afrin işgal hattında konuşlu Rus askerlerinin çekilmesi Türkiye’nin tüm hazırlıklarını tamamladığı Afrin Harekatı için son aşama olarak değerlendiriliyor.
"Ansızın girebiliriz"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NTV'de gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu:

"Bizim Afrin'e girmemiz için orada birisinin olması ya da olmaması gerekmez. Önemli kriter bize tehdit mi değil mi? Afrin'den Türkiye'ye yönelik tehditler ve saldırılar geliyor. Biz buraya istediğimiz zaman teknik planlamalar ne zaman yapılırsa müdahale ederiz ansızın da girebiliriz. Bize tehdit olursa hedefimiz rejim de olur. Şu anda böyle bir tehdit söz konusu değil. Şu andaki tehdit terör örgütünden geliyor PYD/YPG'den geliyor. Böyle bir operasyon yapıldığı zaman önceden bilgilendirme yapılır."



#Rusya
#Sergey Şoygu
#Suriye
6 yıl önce