|

Ruslardan vahşet itirafı

Çeçenistan'da savaştıktan sonra evlerine dönen Rus askerleri, Çeçenlere uyguladıkları akıl almaz vahşetleri Los Angeles Times muhabiri Yuri Kozyrev'e anlattılar.

Yeni Şafak
00:00 - 5/09/2001 Çarşamba
Güncelleme: 20:35 - 2/06/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Çeçenistan'da savaştıktan sonra evlerine dönen onlarca Rus askeri, Los Angeles Times muhabiri Yuri Kozyrev'e, Çeçenlere uyguladıkları akıl almaz vahşeti anlattı. Rus askerler, ateşte kızdırdıkları miğferi, kıpkırmızı bir hale geldiği zaman, sivil Çeçenin kafasına geçirdiklerini belirtirken, 'düşmanın' kestikleri kulaklarını da, savaşta ölen arkadaşlarının mezarlarına dizdiklerini söylediler.



Savaştaki sloganı "sınır yok", 'kurallara uymamak serbest' olarak yorumlayan askerler, "Ne kadar çok Çeçen öldürülürse o kadar iyi" dediler. Çeçenleri döve döve öldürdüklerini vurgulayan askerler, çatışmalardan önce kafayı çektiklerini ve her şeyi yapmaya hazır hale geldiklerini kaydettiler. Askerlerin anlattığına göre, bir Çeçen kadın savaşçı, ayakları çelik kablolarla bağlandıktan sonra iki zırhlı araçla çekilerek ortadan ikiye ayrılmış. Bazen önlerine çıkan Çeçen çocukları da hemen öldürdüklerini söyleyen Rus askerler, "Çeçenlere güven olmaz. Çocuklara bile..." dediler.



Kukla lider ağır yaralı


Çeçenistan'ın başşehri Grozni'de önceki sabah bir hükümet binasında meydana gelen şiddetli patlamada, Rusya'nın atadığı Çeçenistan yönetimi başkanı Ahmet Kadirov'un da ağır yaralandığı ortaya çıktı. Çeçen internet sitesi www.chechenpress.com, patlamada Kadirov'un çok sayıda Rus korumasının da öldüğünü belirtti. Haberde, içinde Kadirov'un da bulunduğu binada dehşetli bir patlama meydana gelmesinin ardından, Kadirov'un yakınları ve Rus askerleri arasında panik yaşandığı kaydedildi. Kadirov'un yakınlarının evlerini ve mülklerini satıp ülkeden kaçmaya çalıştıkları söyleniyor. Bu arada, Çeçenistan Devlet Başkanı Aslan Mashadov'un, Ruslarla işbirliği yapan Çeçenlerle, Rus FSB ve GRU birliklerindeki komuta personelinin yakalanması için seyyar birlikler oluşturduğu belirtildi.



Helikopter düştü, 12 ölü


Çeçenistan'ın Şaroy bölgesinde ise Vaha Arsanov komutasındaki Çeçen birliklerinin bir Rus helikopterini düşürdüğü, pilotlar ve helikopterdeki 12 kişinin öldüğü bildirildi. Ölenler arasında, 2 binbaşı, 1 yüzbaşı, 1 teğmen ve çoğu paralı asker 10 kişi bulunuyor. Ölenlerin üzerinde mücevherleri bulunduğunu bildiren Çeçenler, helikopterde bulunanların Çeçenistan'da bir evi yağma etmekten döndüklerinin anlaşıldığını kaydetti.


#Rusya
#Çeçenistan
#Vahşet itirafı
#Los Angeles Times
#Yuri Kozyrev
23 yıl önce