|

Rusya 500 sivilin katili

30 Eylül’de başlayan Rus saldırıları, IŞİD militanlarını değil sivilleri vurdu. Suriye İnsan Hakları Ağı’nın raporlarına göre, bu süre zarfında 137’si çocuk en az 526 kişi Rus uçaklarının bombardımanında hayatını kaybetti. Rus uçağının “bomba” ile düşürülmesini hatırlatan Obama, Moskova’ya, “Suriye’de ılımlı muhaliflerin yerine kendi vatandaşlarınızı öldürenlerin peşine düşün” mesajı verdi.

Yeni Şafak
04:00 - 24/11/2015 Salı
Güncelleme: 22:07 - 23/11/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Beşşar Esed yönetiminin çağrısıyla birlikte 30 Eylül'de Suriye'de operasyonlara başlayan Rusya, o tarihten bu yana birçok katliam gerçekleştirdi. IŞİD hedeflerini vurduğunu savunan Moskova yönetimi, propagandasını bu terör örgütüyle mücadeleye dayandırırken, sahadan gelen raporlar ise aksini söylüyor. Suriye İnsan Hakları Ağı'nın (SNHR) raporlarına göre, bu süre zarfında 137'si çocuk en az 526 kişi Rus uçaklarının bombardımanında hayatını kaybetti. İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) ise, 30 Eylül-20 Kasım tarihleri arasında Rusya'nın operasyonlarında 97'si çocuk 403 sivilin öldürüldüğünü açıkladı.





ON BİNLERCE KİŞİ EVİNDEN OLDU


Sadece geçtiğimiz hafta 500'e yakın hedefi bombalayan Rusya, Halep, Şam, İdlib, Lazkiye, Hama, Rakka, Humus ve Deyr ez-Zor'da hava saldırılarına devam ediyor. Rusya ayrıca, Hazar Denizi üzerinden Suriye'ye yönelik operasyonlar da düzenliyor. Rus jetleri Esed güçlerine bağlı uçaklarla birlikte işbirliği içinde hareket ederken, SOHR kuruluşu, Suriye genelinde geçtiğimiz ekim ayında 42 binden fazla hava saldırı gerçekleştirdiğini, vurulan hedefler arasında çiftlikler, köyler, kasabalar ve şehirler olduğunu açıkladı. Bu süre zarfında 22 binden fazla varil bombası atıldığını duyuran Gözlemevi, bin 436'sı çocuk, 6 bin 900 sivilin öldürüldüğünü, 35 bin sivilin de yaralandığını bildirdi. SNHR ise, Rusya'nın düzenlediği saldırılar nedeniyle Halep'ten en az 100 bin kişinin kaçtığını, bin kişinin de İdlib'teki Atme mülteci kampını terk etmek zorunda kaldığını kaydetti.





ESED'DEN VAZGEÇ




Şam yönetimini ayakta tutmak için iç savaşı körükleyen Rusya, uluslararası müzakerelerde Esed'e meşruiyet kazandırmaya çalışırken, Moskova'nın çabaları diktatör yönetimden de övgü alıyor. Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed önceki gün yaptığı açıklamada, “Rusya ordusunun iki ay içerisinde Suriye'de terörle mücadelede ABD'nin 1 yılda yaptıklarından daha fazla başarıya ulaştığını” savunmuştu. Moskova'ya, IŞİD'in düşürdüğü öne sürülen Rus uçağını hatırlatarak mesaj veren ABD


Başkanı Barack Obama ise Rusya'nın, Esed'i devirmeye çalışan ılımlı muhaliflerin yerine Rus vatandaşlarını öldürenlerin peşine düşmesi gerektiğini söyledi. Rusya'dan Esed'i destek vermekten vazgeçmesini isteyen Obama, Suriye'deki şiddetin, Esed yönetimde olduğu sürece sona ermeyeceğini vurguladı.



Rus füzeleri hava trafiğini aksattı




Suriye'de belirlediği hedefleri Akdeniz ve Hazar Denizi'nden fırlattığı füzelerle de vuran Rusya'nın, hafta sonu operasyonlara hız vermesi nedeniyle Ortadoğu'nun kuzeyinde hava trafiği aksadı. Irak Sivil Havacılık Kurumu, Hazar Denizi'nden Suriye'deki IŞİD hedeflerine fırlatılacak füzeler nedeniyle, önceki gün Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) Erbil ve Süleymaniye havalimanlarından uçak seferlerinin, 48 saat boyunca askıya alındığını duyurdu. Kurum tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Hazar Deniz'den İran ve Irak üzerinden Suriye'ye atılan füzelerin sivil uçaklara zarar vermemesi ve yolcuların güvenliğinin sağlanması için Erbil ve Süleymaniye havalimanlarında 48 saat boyunca çift yönlü seferler iptal edildi” ifadelerine yer verildi. Daha önce IŞİD ile mücadele amacıyla Suriye, İran ve Irak'la ortak hareket etme kararı alan Rusya, bu çerçevede Suriye'deki IŞİD hedeflerini vurmak için Hazar Denizi'ndeki savaş gemilerinden füzeler fırlatmıştı. Öte yandan Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta havalimanından kalkan ve havalimanına inen uçakların rotaları, füzeler nedeniyle değiştirildi.



#rus asri
#bayır bucak bölgesi
#esed rejimi
#Hazar Denizi
#Rusya ordusu
8 yıl önce