|

Rusya'nın 2 şartı varmış!

Rusya, Türkiye ile ilişkilerin düzelmesi için her geçen gün yeni şartlar ortaya koyuyor. Daha önce ilk adımı Ankara'dan beklediğini açıklayan Kremlin'in bu sefer koştuğu şartlar ise, tazminat ve özür.

Yeni Şafak
09:39 - 31/05/2016 Salı
Güncelleme: 10:18 - 31/05/2016 Salı
Rusya, Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesi için 2 şartı olduğunu açıkladı.
Rusya, Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesi için 2 şartı olduğunu açıkladı.

Rusya Federasyon Konseyi Uluslararası İlişkiler Komitesi Üyesi İgor Morozov, Türkiye ile ilişkilerin düzelmesi için Moskova'nın iki şartı olduğunu söyledi.



Rus haber ajansı Ria Novosti'ye konuşan Mozorov, ülkesinin Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin düzelmesi için şartlarını sundu. Morozov, Türkiye ile ilişkilerin düzelmesi için Moskova'nın iki şartı olduğunu söyledi: Uçağın zararının ödenmesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ulusal bir kanala çıkıp özür dilemesi.



"Özür dilensin, zarar karşılansın"


"Rus-Türk ilişkilerinin düzelmesi yönündeki teklifler, sadece bizim birçok kez söylediğimiz koşulların yerine getirilmesi halinde bir anlam ifade edecek" diyen Mozorov, "Ankara'nın vurduğu Rus Su-24 uçağı ve hayatını kaybeden pilot için özür dilemesi ve uçağın zararını karşılaması gerek. Sadece bundan sonra ilişkilerin normale dönmesi konusu açılabilir." diye konuştu.



"Erdoğan'ın düzeltmesi çok kolay"


Morozov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu durumu düzeltmesinin çok kolay olduğunu belirterek, "Ulusal kanala çıkıp tüm yaşananlar sebebiyle Ruslardan özür dileyecek. Bunun ardından Rus-Türk ilişkileri eski düzenine oturacaktır, çalışma grubunun kurulmasına bile gerek kalmaz" ifadelerini kullandı.



Türkiye, 24 Kasım'da hava sahasını "5 dakika içinde 10 kez uyarılmasına rağmen" ihlâl eden Rus savaş uçağını, Suriye sınırında düşürmüştü. Bu durum Ankara ve Moskova arasında krize neden olmuştu. Moskova yönetimi uçağın Suriye üzerinde düşürüldüğünü ve Türkiye'ye hiçbir tehdit teşkil etmediğini söylerken, ABD ve sivil gözlemciler Rus uçağının Türk hava sahasını ihlâl ettiğini doğrulamıştı. Rusya Türkiye'den "özür ve tazminat" beklemişti ancak buna Türkiye'nin yanıtı olumsuz olmuştu. Bu durumu Rusya'nın Türkiye'ye yönelik ekonomik yaptırımları izlemişti.













#Türkiye
#Rusya
#Erdoğan
#Putin
8 yıl önce