|

Rusya Suriye'den çekiliyor

Rusya Devlet Başkanı Putin, birliklere Suriye’den çekilmeleri talimatı verdi. Hımeymim Üssü’nde Esad’la görüşen Putin, “Rusya’nın uzlaşma merkezleri faaliyetlerine devam edecek. Rusya’nın Tartus ve Hımeymim üslerinin de faaliyetleri kalıcı olarak sürecek” dedi. Putin, “Türkiye ve İran’la Suriye’ye barış getireceğiz” ifadelerini kullandı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/12/2017 Salı
Güncelleme: 01:52 - 12/12/2017 Salı
Yeni Şafak
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus birliklerin Suriye’den çekilmesi talimatını verdi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus birliklerin Suriye’den çekilmesi talimatını verdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus birliklerin Suriye’den çekilmesi talimatını verdi. Rus haber ajansı RİA Novosti, Putin’in Türkiye ve Mısır ziyareti öncesinde Suriye’nin Lazkiye ilinde bulunan Hımeymim Üssü’nü ziyaret ettiğini duyurdu. Putin’in üste Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile bir araya geldiği belirtilen haberde, görüşmenin ardından Putin’in Rus birliklerin Suriye’den çekilmesi talimatını verdiği kaydedildi. Putin, Rus birliklerine Suriye’den çekilme talimatı verdiğini belirterek, “Rusya’nın Suriye’deki uzlaşma merkezleri ise faaliyetlerine devam edecek. Tartus ve Hımeymim üslerinin de faaliyetleri kalıcı olarak sürecek” dedi. Putin, “Türkiye ve İran’la Suriye’ye barış getireceğiz” ifadelerini kullandı.

EVLERİNE ZAFERLE DÖNÜYORLAR

Putin, Suriye’nin Lazkiye ilinde bulunan Hımeymim Üssü’nü ziyaret sırasında yaptığı açıklamada, “Savunma Bakanlığımıza ve Genelkurmay Başkanlığımıza, Suriye’deki birliklerimizin çekilme sürecini başlatma talimatı verdim. Buradaki birliklerimiz evlerine zaferle dönüyorlar. Bu zafer, iki yıl gibi kısa bir sürede dünyanın en büyük uluslararası terör örgütüne karşı alınmıştır” ifadelerini kullandı. Görüşmede, Birleşmiş Milletler (BM) himayesinde Suriye’de siyasi bir çözüm bulunması için şartların artık oluştuğunu ifade eden Putin, “Suriye’nin egemenliği ve bağımsızlığı korunmuştur. Mülteciler artık evlerine geri dönüyor” dedi.

ESAD’LA ASKERİ ÜSTE BULUŞTU

Putin, Mısır ve Ankara ziyaretlerinden önce Suriye’de bulunan Rus askerlerini ziyaret ettiği Hmeymim hava üssünde Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüştü. Suriye’de görev alan Rus askerlerine teşekkür ederek Rus ordusunun Suriye’den çekilmesi emrine veren Putin, haberi Suriye’deki Rus askerlerine “Başarılı bir şekilde ailelerinize gidiyorsunuz” diyerek duyurdu. Teröristlerin yeniden saldırıya geçtiğinde daha önce görmedikleri bir karşılıkla karşılaşacaklarını kaydeden Rus lider, “Suriye’de, Rusya’da terörle mücadele sırasında hayatını kaybedenleri asla unutmayacağız. Terörle mücadeleyi bitirmeyeceğiz. Kaybettiklerimizin hatıraları, bu kötülüğün kökünü kazımak için daha fazla güç veriyor” dedi.


  • Hımeymim ve Tartus üssü kalıcı
  • Rus birliklerine Suriye’den çekilme talimatı verdiğine işaret eden Putin, “Uluslararası anlaşmalar doğrultusunda, Rusya’nın Suriye’deki uzlaşma merkezleri faaliyetlerine devam edecek. Rusya’nın Tartus ve Hımeymim üslerinin de faaliyetleri kalıcı olarak sürecek” diye konuştu. Putin, Türkiye ve İran ile Suriye’de barışçıl ve siyasi süreci tesis etmeyi umduklarını da vurgulayarak, “Bu noktada Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin düzenlenmesi büyük önem taşıyor. Türk ve Mısırlı liderlerle bu konuyu görüşeceğim” ifadelerini kullandı. Rusya Federasyon Konseyi Savunma Komitesi Başkanı Viktor Ozerov da Moskova’da yaptığı açıklamada, Rus birliklerin Suriye’den hızla çıkacağına işaret ederek, “Çekilme sürecinin muhtemelen birkaç hafta sürmesini bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.
#Rusya
#Suriye
#Esed
6 yıl önce