|

Trump'ın yeni Afganistan planı: Daha fazla asker

Ocak ayında göreve başladıktan sonra Afganistan konusunda yeni bir strateji hazırlanması talimatı veren ABD Başkanı Trump'ın yeni stratejiyi açıklayacağı belirtiliyor. Trump yönetiminin kabul ettiği yeni plana göre 16 yıldır ABD'nin işgalinde bulunan Afganistan'a daha fazla asker gönderilecek ve Pakistan'a yönelik baskılar artırılacak.

Yeni Şafak
10:16 - 21/08/2017 Pazartesi
Güncelleme: 10:21 - 21/08/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
ABD Başkanı Donald Trump
ABD Başkanı Donald Trump

ABD Başkanı Donald Trump’ın yeni Afganistan stratejisini açıklaması bekleniyor. 11 Eylül saldırılarının ardından Bush yönetimi tarafından 2001’de işgal edilen Afganistan’da 16 yıldır devam eden savaşın geleceğini yakından ilgilendiren planın ‘askeri faaliyetleri’ artırmaya dayandığı belirtiliyor.

Ocak ayında göreve başlayan Donald Trump’ın ise Afganistan’a daha fazla asker gönderceği konuşuluyordu. Son iki haftadır ırkçı gösteriler ve şiddet olayları ile çalkalanan ABD’de Trump yönetiminde de büyük ayrılıklar yaşanmıştı. Dört ay içerisinde Beyaz Saray’da bulunan yakın ekibindeki birçok ismin görevine son veren Trump’ın Afganistan planını Camp David ve Maryland’da üst düzey askeri ve ulusal güvenlik danışmanları ile yaptığı toplantılar sonrası netleştirdiği belirtiliyor.

ABD'nin askeri varlığı artırılacak

CNBC’de yer alan habere göre, Trump, üst düzey askeri yetkililerin de tavsiyesi ile Afganistan’a daha fazla asker göndermeye hazırlanıyor. Göreve başladıktan sonra Pentagon’a Afganistan konusunda yeni bir strateji hazırlamaları emri veren Trump’ın kabul ettiği planın Afganistan’daki askeri varlığını artırmak olduğu belirtiliyor. Trump’ın ABD’nin Afganistan’daki en üst rütbeli askeri olan General John Nicholson’ın görevine son verebileceği de belirtiliyor. Nicholson, Temmuz ayında yaptığı bir açıklamada Afganistan’da devam eden çatışmalar için ‘Kazanamıyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı McMaster’ın Afganistan’a 4 bin ek asker göndermeyi tavsiye ettiği ifade edildi. Camp David’de gerçekleşen toplantılarda iki seçenek üzerinde durulduğu bunlardan ilkinin ABD’nin Afganistan’da özel operasyonlara ve istihbarat çalışmalarına ağırlık vermesi olduğu belirtiliyor. Bu planın hayata geçmesi halinde ABD’nin Somali başta olmak üzere bazı ülkelerde gerçekleştirdiği özel operasyonlar benzeri bir eylem planını hayata geçireceği düşünülüyor.

Pakistan'a baskı artırılacak

Masadaki ikinci seçeneğin ise daha tartışmalı olduğu ifade ediliyor. Bu plana göre ABD, bir yandan bölgedeki ağırlığını artırmaya çalışırken, diğer yandan Pakistan’a yönelik baskıyı artıracak. Ocak ayında hazırlıklarına başlanan Afganistan planının gecikme nedeninin de Pakistan olduğu belirtiliyor. Trump’ın Pakistan’ı köşeye sıkıştırmak istediği ve Hakani Grubu gibi gruplara destek vermekle suçlayacağı ifade ediliyor.

  • Obama döneminde asker sayısı azaltılmıştı
  • ABD’nin eski Başkanı Barack Obama döneminde Afganistan’daki asker sayısını 8 bin 400’e indirmiş ve Afganistan güçlerine daha fazla destek verilmesi seçeneği öne çıkarılmıştı. Afganistan operasyonlarında İnsansız Hava Araçları (İHA)’lara ağırlık veren Obama döneminde yüzlerce sivil ölmüştü.
#ABD
#Donald Trump
#Afganistan
#Pentagon
#Pakistan
7 yıl önce