|

Sahipleri panikledi

Türkiye’nin sınırda kararlılıkla yürüttüğü operasyon, Suriye PKK’sının sahiplerini rahatsız etti. Putin, Obama’yı aradı; Beyaz Saray, Ankara’yı ‘obüs atışlarını durdurmaya’ çağırdı. PYD’yi koruma yarışına Fransa da eklendi ancak hükümet, net tutumunu tüm dünyaya ilan etti: “Tehdit kimden gelirse gelsin, karşılık verilmeye devam edilecek”

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/02/2016 Pazartesi
Güncelleme: 22:13 - 14/02/2016 Pazar
Yeni Şafak

Türkiye'nin Suriye PKK'sı PYD/YPG unsurlarına Fırtına obüsleriyle yağdırdığı bombalar, bu örgütün iki büyük destekçisi ABD ile Rusya'da tedirginliğe yolaçtı. Sınırdaki operasyonu izleyen saatlerde ilk açıklama ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby'den geldi. ABD'nin, Türkiye'ye 'saldırıları hemen durdurun' çağrısı yaptığı ifade edilen yazılı açıklamada, “Halep'in kuzeyinde yaşanan olaylarla ilgili kaygı duyuyoruz ve bütün taraflar arasında gerilimi düşürmek için çabalıyoruz” denildi. Bu mesajın ardından Türkiye, ABD destekli PYD milislerinin Hatay'ın doğusundaki Afrin'den Kilis'in güneyindeki Azez'e doğru ilerlemesi ve saldırılarına devam etmesi üzerine sınır ötesini obüslerle dövmeye devam etti.



OBAMA-PUTİN TELEFONA SARILDI

Önceki akşam başlayan operasyon sonrası Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun “PYD Azez ve çevresinden derhal uzaklaşacak, yakınına dahi yaklaşmayacak. Miniğ Havaalanı'nı da boşaltacak. Bunları Sayın Biden'a da söyledim” diyerek işaret ettiği kararlılık gece boyu devam etti. Fırtına topları sınırda hiç susmadı. PKK'nın Suriye'deki kolu PYD'yi terör örgütü olarak görmeyen ABD, Rusya ile acil temasa geçti. ABD Başkanı Barack Obama ile Rusya lideri Vladimir Putin arasındaki telefon görüşmesinde sınırdaki son durum ele alındı. Kremlin'in görüşmeye dair açıklamasında, Moskova ile Washington'un Suriye'deki 'terör örgütlerine karşı birlikte hareket etme kararlılığında' olduğunu vurgulaması dikkat çekti.



EMİR VERMEYE KALKTILAR

Bu görüşme sonrası Washington'dan Ankara'ya ikinci bir çağrı daha geldi. Davutoğlu-Biden görüşmesine ilişkin Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, ABD'nin Türkiye'yi 'bombardımanı kesmesi için uyardığı' belirtildi. Açıklamada, PKK'nın Suriye kolu PYD'nin ismi anılmadı, 'Suriyeli Kürt güçleri' nitelendirmesi yapıldı. Ayrıca PYD'ye 'Türkiye sınırında daha fazla ilerleme' mesajını ileten Biden'ın, bunun karşılığında Davutoğlu'ndan, bölgeye yönelik top atışlarının durdurulmasını istediği kaydedildi. Washington'un Suriye PKK'sını koruma çabaları sürerken Ankara, 'Mare Hattı' olarak da bilinen Azez-Cerablus arasındaki bölgeyi tehdit eden PYD'ye yönelik operasyona devam etti. Beyaz Saray ile Kremlin'in telaşına dün bir de Elysee Sarayı eklendi. Fransız hükümet yetkilileri Türkiye'ye 'Suriye Kürtlerine yönelik operasyonları durdurması' çağrısı yaptı.



'KİMDEN GELİRSE GELSİN'

Hem terör örgütünün hem de Şam rejiminin Azez'deki hedeflerini Fırtına obüsleriyle ateş altına alan Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Maranas bölgesinden Akçabağlar üs bölgesine ateş açan PYD'lilere misliyle karşılık verdi. Gece boyunca seri atış pozisyonunda 4'lü ateşlemeyle PYD hedefleri vurulurken, bombalamalar sonucu çok sayıda teröristin öldürüldüğü öğrenildi. Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre Türkiye, angajman kuralları çerçevesinde gerekli gördüğü her durumda müdahalede bulunmaktan çekinmeyecek. 'Kim tarafından gelirse gelsin, benzer ateşlerin açılması halinde anında karşılık verilmeye devam edileceğini' vurgulayan güvenlik birimleri, hem Esed ve işbirlikçilerine hem de PYD/YPG terör örgütüne yönelik operasyonların süreceği mesajı verdi.



MEYDAN OKUMA

Türkiye'nin, PYD/YPG üslerini obüslerle vurmasının ardından örgütten ilk açıklama geldi.







İngiliz Reuters'a konuşan PYD lideri Salih Müslim, 'Suriyelilerin Türkiye'nin herhangi bir müdahalesine karşı direneceğini' söyledi. Müslim, Türkiye'nin taleplerini reddettiklerini belirtirken Türkiye'nin Suriye'nin iç işlerine karışmasının hakkı olmadığını iddia etti. Başbakan Davutoğlu, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile yaptığı telefon görüşmesinde üç hususun altını çizmişti. Buna göre, terör örgütü PYD/YPG, Azez ve çevresinden uzaklaşacak, koridoru tekrar kırma çabalarında bulunmayacak ve Miniğ Hava Üssü'nü derhal boşaltacaktı. Salim Müslim bu üç maddeyi de reddettiğini açıkladı.



10 uçakla devriye

Sınırötesindeki terör hedeflerine top atışları sürerken Hava Kuvvetleri, 10 adet F-16 uçağıyla Suriye sınırında devriye uçuşu icra etti. Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, 10 uçaktan oluşan F-16 filosuyla sınır hattı boyunca uçuş yapıldığı belirtildi.



Obüsler Kamışlı'yı da vurdu
:
29 PYD'li öldürüldü

Suriye'deki terör hedeflerine yönelik top atışları gece-gündüz devam ediyor. Azez ve çevresindeki PYD mevzilerinden gelen ilk bilgiler, en az 29 teröristin öldürüldüğü yönünde. Bu arada Nusaybin'in hemen karşısında bulunan ve PYD'nin kanton ilan ettiği Kamışlı'nın da obüslerle dövülmesi dikkat çekti. Rusya'nın burada terör örgütüne destek için kullandığı bir havaalanının dışında, Esed-İran ordusu ile PYD'nin irtibatını sağladığı operasyon merkezi bulunuyor.





#Suriye
#Azez
#PYD
8 yıl önce