|

Saldırıları durdurun

Mahatma Gandi’nin torunu Ela Gandi, Arakan’da sistematik katliama onay veren Nobel Barış Ödülü sahibi Suu Çii’ye mektup yazarak, “Sizi tüm yetki ve nüfuzunuzu kullanarak Myanmar hükümetinin Arakanlı Müslümanlara insani ve merhametli şekilde muamele etmesini sağlamaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/09/2017 الأربعاء
Güncelleme: 03:06 - 13/09/2017 الأربعاء
Yeni Şafak
Gandi’nin torunundan
Nobelli katile mektup
Gandi’nin torunundan Nobelli katile mektup

Hindistan Bağımsızlık Hareketi’nin lideri Mahatma Gandi’nin torunu Ela Gandi, Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çi’ye bir mektup yazarak Arakan eyaletinde Müslüman nüfusa yönelik devam eden saldırılara son verilmesi çağrısında bulundu.

MERHAMETLİ DAVRANMAYA DAVET ETTİ

Ulusal basındaki “The Times” gazetesine göre, 77 yaşındaki Ela Gandi, Nobel Barış Ödülü sahibi Suu Çii’ye hitaben yazdığı mektupta, “Sizi tüm yetki ve nüfuzunuzu kullanarak, Myanmar hükümetinin, Arakan eyaletinde yaşayan Müslümanlara insani ve merhametli şekilde muamele etmesini sağlamaya çağırıyoruz.” ifadeleri yer aldı.


SİSTEMATİK ŞİDDET UYGULANIYOR

Gandi, ülkede son günlerde yoğunlaşan, Arakanlı Müslümanlara uygulanan sistematik şiddetin, özellikle kadınlara ve çocuklara yönelik saldırıların büyük kaygıya neden olduğunu vurgulayarak Suu Çii’den soruna barışçıl bir çözüm üretmesini talep etti. Güney Afrika vatandaşı Ela Gandi, 1994-2004 yılları arasında Afrika Ulusal Kongre Partisinden milletvekili olarak parlamentoda görev yapmıştı.

SESSİZ KALMAK ÇOK AĞIR BİR BEDEL

Öte yandan ırkçı apartheid rejimine karşı mücadelesiyle tanınan Güney Afrikalı emekli Başpiskopos Desmond Tutu da geçen hafta Suu Çii’ye bir mektup yazarak Arakanlı Müslümanlara yapılan kötü muameleye son verilmesi için müdahale çağrısında bulunmuştu. Tutu, “Eğer Myanmar’ın en yüksek makamına yükselmenin siyasi bedeli zulme sessiz kalmak ise bu çok ağır bir bedel.” ifadelerini kullanmıştı. 

Soykırımı durdurun

Myanmar’ın New York’taki BM Daimi Temsilciliği önünde toplanan Amerikalı Müslümanlar, katliamları protesto etti. Burma Görev Gücü sorumlusu Adem Carroll, Myanmar hükümetini eleştirdi. Carroll, “Myanmar hükümeti BM’de Çin’in arkasına saklanıyor, istemediği kararları veto ettiriyor" dedi. “Soykırımı durdurun”, “Kanlı savaşınızı istemiyoruz” diye slogan atan grup, Müslümanlar için dua etti.



Naf Nehri’nde can pazarı

Arakanlı Müslümanların Naf Nehri’ni geçerek Bangladeş’e gelişleri devam ediyor.Mevsimsel yağmurlar nedeniyle su seviyesi mültecilerin geçişlerini yavaşlatıyor. Arakanlı Müslümanlar Bangladeş’e ilk ayak bastıklarında gönüllü doktorların oluşturduğu çadırda muayene ediliyor. Daha sonra kendilerine muz, su ve bisküviden oluşan gıda poşeti verilirken, çocuk ve yaşlıların zor ve güvensiz yolculuk nedeniyle yorgun düştükleri görüldü.

DUMANLAR YÜKSELİYOR

Bangladeş’in Myanmar’a sınır bölgelerinden bakıldığında Arakan’dan yükselen dumanlar görülebiliyor. Yaşlı ve yaralı mülteciler sopalara takılan bezlerin içinde veya sırtlarda taşınarak Bangladeş’e ulaştırılmaya çalışılıyor. Bangladeş’teki bir hastanede görev yapan doktorlar, son zamanlarda mayına basarak yaralanan çok sayıda kişinin tedavi altına alındığını açıkladı. BM, 25 Ağustos’tan bu yana Bangladeş’e sığınan Arakanlı Müslümanların sayısının 370 bine ulaştığını ve sığınmacıların yüzde 60’ının çocuk olduğunu açıkladı.

BMGK’da gündem Arakan

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Myanmar’daki Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddet olaylarını görüşmek üzere bugün toplanacak. İngiltere’nin BM Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft, İngiltere ve İsveç’in Arakan’da devam eden endişe verici şiddet olayları nedeniyle BMGK’nın toplanmasını talep ettiğini söyledi. Rycroft, kötüleşen durumundan endişe duyduğunu ifade etti. 

  • Rohingya'dan Türkiye’ye övgü
  • Myanmar ve Bangladeş’teki Rohingya Dernekleri Birliği Başkanı Selametullah Hamid, Türkiye’nin Arakanlı Müslümanların sıkıntılarını azaltmada önemli rol oynadığını söyledi. Hamid, “Özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rohingya Müslümanlarına destek için sergilediği tutum, dünyadaki diğer tarafları geride bıraktı” dedi. Öte yandan Katar Kalkınma Fonu, yüz binlerce mülteciye acil müdahale hizmeti verdiğini açıkladı. 
#Myanmar
#Arakan
#Ela Gandi
٪d سنوات قبل