|

Sandığa yürüdüler

Çifte vatandaşlığa sahip Türklerin seçimlerde oy kullanmasını istemeyen Bulgaristan, Kapıkule Sınır Kapısı’nı araç geçişine kapattı. Bunu gören gurbetçiler, sınırı yürüyerek geçti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/03/2017 Cumartesi
Güncelleme: 06:06 - 25/03/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Irkçılara rağmen sandığa yürüdüler
Irkçılara rağmen sandığa yürüdüler

Bulgaristan'da yarın genel seçimler var. Seçimlere Türklerin kurduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi (HÖH) ile Sorumluluk, Özgürlük ve Hoşgörü İçin Demokratlar Partisi de (DOST) katılacak. Hem Türk hem de Bulgar vatandaşlığına sahip onbinlerce kişinin seçimlerde bu partilere oy vermesinden endişelenen bazı Bulgarlar, Türklerin sonucu değiştirmesinden endişelendikleri için sınırı araç geçişine kapattı.







Kapıkule Sınır Kapısı'nın karşısındaki Kapitan Andreevo Sınır Kapısı çevresinde ellerinde Türkiye karşıtı dövizlerle eylem yapan yaklaşık 50 kişilik grup, “Türklerin burada oy kullanmasını istemiyoruz” diye slogan attı. Birleşik Vatanseverler Koalisyonu'na bağlı grubun eylemini bahane eden Bulgar polisi ise Türkiye'den gelen araçları Bulgar tarafına geçirmedi.



VATANDAŞ ÇÖZÜMÜ BULDU


Kapıkule'ye gidiş yolunda uzun araç kuyruğuna neden olan geçiş yasağını gören vatandaşlar, pazar günkü seçimlerde oy kullanabilmek için çareyi yürümekte buldu. Araçlarından inip Bulgaristan'a yürüyerek geçen vatandaşlar, kapıda herhangi bir problemle karşılaşmadı. Hamzabey ve Dereköy kapılarından geçişlerde ise bir problem olmadığı belirtiliyor. Balkan Türkleri Derneği Başkanı Bayram Çolakoğlu, oyların DOST Partisi'ne gidecek olmasının Bulgar makamlarını korkuttuğuna dikkat çekiyor. Bu arada Bulgar polisi, eylemleri haberleştirmek üzere ülkeye girmeye çalışan Türk gazetecilere izin vermedi. Gazeteciler dün günboyu tampon bölgede beklemek zorunda kaldı.







DOST korkusu


Sınırdaki yasakların altında yatan neden, DOST Partisi'nin Bulgaristan'daki yükselişi. Türkiye'den giden seçmenlerin yüzde 90'a yakınının oylarını DOST Partisi'ne vermesi bekleniyor. Hafta başından itibaren oy kullanmak için otobüsler ve özel araçlarıyla Bulgaristan'a geçen vatandaşların sayısı 30 bini aştı. Yarına dek sınırdan 10 bin kişinin daha geçmesi bekleniyor. Yurt içindeki 250 bin soydaş ise kurulacak 35 sandıkta oy kullanabilecek.




#Kapıkule Sınır Kapısı
#Bulgaristan
#DOST Partisi
7 yıl önce