|

Şaşırtan gerçek

2012’de ABD’nin Irak’tan çekilmesiyle hızla büyüyen IŞİD, Musul’u aldıktan sonra Suriye’de güçlenmeye başladı. Şimdi ise Doğu Türkistan, Afganistan, Yemen, Libya ve hatta Gazze’de yükselişe geçen bir IŞİD var. Örgütün Irak ve Suriye dışında da ortaya çıkışı herkesi şaşırtıyor. Oysa IŞİD’in bu hızla büyümesinin ardında ABD’nin Kuzey Afrika, Arap Yarımadası ve Afganistan’daki El Kaide liderlerini birer birer öldürmesinin payı çok büyük.

Yeni Şafak
04:00 - 3/07/2015 Cuma
Güncelleme: 22:31 - 2/07/2015 Perşembe
Yeni Şafak
Gündem
Gündem

ABD'nin 2012'de Irak'tan çekilmesinden sonra El-Kaide'den ayrılan IŞİD, Haziran 2014'te Musul'u aldıktan sonra hızla büyümeye başladı. Irak ve Suriye'de art arda stratejik petrol bölgelerini alan örgüt şimdi Doğu Türkistan, Afganistan, Yemen, Libya ve hatta Gazze de bile güçlenmeye başladı. Arap Yarımadası, Afrika ve Afganistan'da El Kaide liderleri birer birer öldürülürken söz konusu bölgelerde IŞİD'in etki alanının artması ise dikkat çekiyor. IŞİD güçlenirken, örgüte karşı ABD'nin başını çektiği uluslararası koalisyona üye ülkelerin IŞİD'e yönelik stratejiye aktif destekleri de artıyor.



LONDRA'DAN SURİYE ÇIKIŞI


Son olarak İngiliz hükümeti, Suriye'ye hava saldırısı düzenlemeyi düşündüğünü açıkladı. Gerekçe ise 26 Haziran'da Tunus'ta IŞİD'in düzenlediği saldırıda 31'i İngiliz 38 kişinin hayatını kaybetmesi.


Dün bir açıklama yapan İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon, “Suriye'de bir şeyler yapmamak mantıksız” derken Başbakan David Cameron da Suriye'ye IŞİD ile mücadele çerçevesinde düzenlenen hava saldırılarına dahil olmak için adım attıklarını ve parlamentoda oylama yapılmasını planladıklarını açıkladı.





ÜRDÜN, JAPONYA VE MISIR


Benzer şekilde Şubat 2015'te Ürdünlü pilot ve Japon rehine ile 16 Şubat'ta Libya'da 21 Mısırlı rehinenin öldürülmesiyle Ürdün, Japonya ve Mısır, IŞİD'e karşı mücadelede mali ve askeri desteklerini artırdı. Japonya hükümeti 17 Şubat'ta IŞİD'e karşı mücadele eden birliklere 155 milyon dolar mali yardım yapacağını açıklarken Ürdün Kralı II. Abdullah bizzat savaş jetleriyle IŞİD karşıtı savaşa katıldı.



Mısır'daki cunta lideri Abdülfettah El Sisi ise, Hristiyan rehinelerin öldürülmesinden sonra ABD'nin stratejisine uygun hareket ederek Libya'da darbe yapan Amerikan vatandaşı emekli general Halife Hafter'e açıktan destek vermeye ve IŞİD bahanesiyle Libya'daki muhalif mevzileri ve kentleri bombalamaya başladı.



Sürekli isim değiştiriyor


2004'te Irak El Kaidesi adıyla kurulan IŞİD, 3 Şubat 2014'te El Kaide'den ayrıldığını açıkladı. Grup kuruluşundan itibaren pek çok kez ismini değiştirdi. İlk kurulduğu yıllarda ismi “Cemaat el-Tevhid vel-Cihad” idi. 2013'te adı “Irak ve Şam İslam Devleti” olarak değiştirildi. Temmuz 2014'ten bu yana Ebu Bekir el-Bağdadi'nin sözcüsü Adnani'nin Hilafeti ilan etmesi ile ismi “İslam Devleti” olarak kaldı.



Üç El- Kaide liderine infaz


IŞİD Kuzey Afrika ve Asya'da da etki alanını giderek artırıyor. Etkinin artmasında ABD'nin kritik yerlerde El Kaide liderlerini öldürmesinin payı büyük. 15 Haziran'da ABD'nin Libya'nın doğusunda düzenlendiği hava saldırısında El Kaide'nin Kuzey Afrika sorumlusu Muhtar Belmuhtar öldürüldü. 16 Haziran'da El Kaide örgütünün Arap Yarımadası'ndaki kolunun lideri Nasir El Vuheyşi, dün de El-Kaide'nin Pakistan sorumlusu öldürüldü.



IŞİD'in geçen aylarda üstlendiği saldırılar:





* Suudi Arabistan (22 Mayıs): Ali Bin Ebu Talib Camisi'ne düzenlenen intihar saldırısında 21 kişi öldü, 70 kişi yaralandı. Şii El-Unud Camisi'ne düzenlenen saldırıda da 4 kişi öldü.


* Yemen (20 Haziran): Başkent Sana'daki Kubat el-Mehdi Camisi'ne bombalı araçla gerçekleşen saldırıda 2 kişi öldü.


* Kuveyt (26 Haziran): Şiil Sadık el-Savaber Camisi'nde Cuma namazı esnasında gerçekleştirilen intihar saldırısında 27 kişi yaşamını yitirdi.


* Tunus (26 Haziran): Susa kentinde bir otelin plajında gerçekleşen saldırıda 38 kişi hayatını kaybetti.


* Afganistan (29 Haziran): Taliban'la IŞİD arasındaki çatışmada 12 kişi öldü, bölgenin IŞİD'in eline geçtiği duyuruldu.





#daeş
#ışid
#Doğu Türkistan
#Afganistan
#Yemen
#Libya
9 yıl önce