|

Sebze israfına çözüm buldular

Gıda israfına karşı çıkan Parisli şefler, terk edilmiş bir inşaat alanında son kullanma tarihi yaklaşan, çöpe atılacak sebze ve meyvelerle yaptıkları yemekleri müşterilerin beğenisine sunuyor. Yemekler için herhangi bir sabit ücret alınmazken, müşteriler istedikleri miktarda para veriyor.

Yeni Şafak
14:40 - 27/04/2016 Çarşamba
Güncelleme: 12:52 - 27/04/2016 Çarşamba
AA
Parisli şefler son kullanma tarihi geçen sebzeleri halkın beğenisine sunuyor.
Parisli şefler son kullanma tarihi geçen sebzeleri halkın beğenisine sunuyor.

Paris'in kuzeyinden geçen çevre yolunun yakınında, terk edilmiş bir inşaat alanına kurulan ve tüm şeflerin gönüllü olarak çalıştığı "Freegan Pony" adlı restoran, haftanın dört günü özel olarak hazırlanan menüleriyle hizmet veriyor. İsrafa karşı duran ve sadece bitkisel ürün temelli beslenmeyi öngören "Freeganizm" akımının Paris'teki öncüsü olan restoranda yemekler için herhangi bir sabit ücret alınmazken, müşteriler istedikleri miktarda para veriyor.



Öğün başına en fazla 80 kişi kabul eden restoranda yemekler, müşteriler yerleştikten sonra herkesin önünde açık bir mutfakta yapılıyor. Kişi sayısına göre hazırlanan yemeklerin tabakta bırakılmasına hoş bakılmıyor.



"Hedefimiz çürük zannettiğimiz ürünleri yenebilir kılmak"


Restoranın kurulmasının ardında yer alan "Çöp Fonu"nun koordinatörü Gilia Bataille, amaçlarını "Çürük zannettiğimiz ürünleri yenebilir kılmak" olarak tanımlıyor. Kendisi gibi "Freegan" hayat tarzını benimsemiş iki arkadaşıyla Paris'in güneyinde yer alan ve dünyanın en büyük tarım ürünleri pazarı Rungis'e ziyaretleri sonrası restoranı açma kararı alan Bataille, bugün yirmiye yakın gönüllü şefle çalıştıklarını belirtiyor.



"Yemek sadece fiyatıyla ölçülmez"


Özellikle gelişmiş ülkelerde gıdanın basit bir meta olarak görüldüğünü ifade eden Bataille, "Yemek sadece fiyatıyla ölçülmez, arkasında birçok kişinin emeği yatıyor. Yemeği israf etmek, tüm emeği geçenlere saygısızlık demek." değerlendirmesinde bulundu.


#Fransa
#Sebze
8 yıl önce