|

Şengal ve Telafer’e operasyon sinyali

Musul operasyonunu yakından takip eden Türkiye, İran destekli Haşdi Şabi grupları ile PKK'nın Sincar ve Telafer'deki durumlarını da yakın markaja aldı. Şengal'i ikinci Kandil yapmak isteyen PKK, Mart ayına kadar çekilmezse, Türkiye operasyon düzenleyeceğinin sinyalini verdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/11/2016 четверг
Güncelleme: 23:50 - 23/11/2016 среда
Yeni Şafak

Suriye ve Irak başta olmak üzere Ortadoğu'da fay hatları birer birer kırılıyor. Ankara bölgedeki tüm dengeleri altüst etme riski her geçen gün artan Musul operasyonunu hem sahadan hem bölgedeki siyasi liderlerle yakın istişarelerle takip ediyor. İstanbul'da geçtiğimiz hafta düzenlenen NATO toplantısında üye ülkelerin temsilcilerine, bölgedeki terör örgütlerinin tüm dünyayı tehdit etme noktasına geldiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran destekli Haşdi Şabi gruplarının ve PKK'nın Sincar ve Telafer kentlerindeki durumlarını görüşmek üzere Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani ile bir araya geldi.



HAŞDİ ŞABİ'YE PKK KORTEJİ


Görüşmelerde, Haşdi Şabi gruplarının Musul ve Kerkük'teki askeri hareketliliği ve PKK'nın Şengal dağını ikinci Kandil yapma girişimlerinin en önemli gündem maddesini oluşturduğu kaydedildi. Haşdi Şabi gruplarının terör örgütü PKK eli ile, Şengal dağı bölgesinden alınarak Telafer bölgesine sevk edilmesinin Telafer bölgesindeki Sünni Türkmenlere yönelik tehdit algısını en üst seviyeye çektiğine dikkat çekildi.






PKK ile Haşdi Şabi grupları arasındaki bu ilişki ağının bölgedeki operasyonlar sonrası sürece nasıl yansıyacağı konularının masaya yatırıldığı belirtildi. PKK'nın durumdan fırsat oluşturarak Şengal dağında 'ikinci Kandil' oluşturma hevesinin kabul edilemeyeceği ve bu durumun Türkiye sınırlarına çok yakın bir hatta gelişen bir durum olmasından dolayı ulusal güvenlik tehdidi oluşturduğu vurgusunun yapıldığı bildirildi. Ankara, PKK'nın bölgedeki hareketliliğinin yakın mercek altına alındığına vurgu yaparak PKK'nın Mart ayına kadar Şengal kırsalından ve kent merkezinden çekilmemesi durumunda operasyon sinyali verildiği öğrenildi.



TÜRKMENLERE YERİNDE KORUMA


Telafer konusunda da Ankara'nın Irak işgalinin en başından buyana hassasiyetini dile getirdiği ve bu kapsamda Haşdi Şabi gruplarının kente girmeleri ve Türkmenlerin hedef alınması durumunda Ankara'nın sesiz kalmayacağı; hatta Telafer'deki Türkmenlerin Türkiye tarafından yerinde koruma altına alınacağının dile getirildiği kaydedildi.






MUSUL'UN KADERİ HERKESİ BAĞLIYOR


Görüşmede Neçirvan Barzani'nin Kürt yönetiminin Musul kent merkezindeki operasyonlara destek vermediğini ve operasyonların 2'inci aşamasından sonrası için beklenenin gerisinde seyreden bir süreç olduğuna vurgu yaptığı öğrenildi. Ankara ise Musul ile ilgili kaygılarını bir kez daha dile getirerek, alandan doğrudan takip halinde olunduğunu ancak asıl önemli olanın operasyonlar sonrasında Musul kentinin kaderinin nasıl şekilleneceği konusu olduğuna dikkat çekildi. Ankara Musul'un kaderi üzerinde sadece Irak başbakanı Haydar Abbadi ve Şii güçlerin karar veremeyeceği konusundaki görüşünü dile getirdi. “Ankara'nın Musul ile ilgili senaryoları hazır” mesajı verildi. Devam eden operasyonların insani dramı noktasında yaşanan sorunların giderilmesi için Ankara'nın her türlü desteğe AFAD ve Kızılay ile hazırlık yaptığı ifade edilirken KRG ile koordine halinde olunacağı belirtildi.



IKBY, ANKARA'DA TEMSİLCİLİK AÇACAK


Daha önce karara bağlanan IKBY'nin Ankara'da temsilcilik açma kararının 2017'de hayata geçirileceği öğrenildi. Görüşmelerde IKBY ile siyasi, askeri, sanayi ve ticaret alanındaki gelişmelerin en üst seviyeye çekilmesi konusunda ortak düşüncelerin iletildiği ve bu kapsamda IKBY'nin 2017'de Ankara'da temsilcilik açmasına izin verildiği öğrenildi.



  1. Haşdi Şabi korkusu
  2. Irak Türkmen Cephesi (ITC) Genel Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşet Salihi, Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin Musul'un Telafer ilçesine müdahalesinden endişelendiklerini belirtti. Salihi, “Haşdi Şabi'ye bağlı silahlı güçler, Türkmen Telafer kent merkezinden sadece 2 kilometre mesafede yer alıyor. Kentte kalan Türkmenlerin can güvenliği bizi ciddi bir şekilde endişelendiriyor. Haşdi Şabi Telafer kent merkezine askeri bir bölge gözüyle bakıyor ancak içeride halen binlerce sivil var” ifadelerini kullandı.



#Musul
#Haşdi Şabi
#Şengal
#Telafer
#PKK
#Sincar
#Barzani
7 лет назад