|

Siber savaş

ABD, tarihinin en büyük siber saldırısı ile karşı karşıya kaldı. Twitter, Amazon, Spotify gibi ünlü internet sitelerinin altyapı sağlayıcısını hedef alan saldırıda, ABD 7 milyar dolarlık bir zarara uğradı. Şüpheler saldırıların arkasında ABD ile siber kriz yaşayan Rusya olduğu yönünde.

Yeni Şafak
04:00 - 23/10/2016 Pazar
Güncelleme: 01:38 - 23/10/2016 Pazar
Yeni Şafak

ABD önceki akşam tarihinin en büyük siber saldırılarından birine maruz kaldı. Hackerlar Twitter, Reddit, Spotify, PayPal, Netflix, Amazon, AirBnB gibi dünyaca ünlü internet sitelerinin altyapı sağlayıcısı Dyn adlı şirketi hedef aldı. Saldırı sonucu dünya genelinde birçok siteye erişim kesildi. Distributed Denial of Service (Dağıtık Hizmet Engelleme) olarak bilinen DDoS saldırıları, öncelikli olarak erişilebilirliği hedef alıyor. Bu tip siber saldırılarda sistemin kaldırabileceği yükün çok üzerinde anlık istek, anlık kullanıcı sayısı ile sistem yoruluyor ve cevap veremez hale getiriliyor. Bu şekilde kullanıcıların siteye erişimleri engelleniyor.



7 milyar dolarlık zayiat


Dyn şirketi Cuma günü art arda 3 saldırıya maruz kaldıklarını ve saldırıların karmaşık yapısından dolayı tepki vermekte geciktiklerini açıkladı. Hackerların saldırılarını yaklaşık 14 milyon IP adresinden “zombi" olarak isimlendirilen sistemler kullanarak düzenlediği açıklandı. Zombi sistemi ile günlük hayatta kullanılan kamera, mikrofon ile lisanssız işletim sistemi kullanan bilgisayarlara uzaktan bir komut gönderilerek cihaza erişilebiliyor. Böylelikle cihazların saldırganlar tarafından belirlenen hedefe bağlanmaları sağlanırken, bilgisayar veya cihaz kullanıcısı ise durumu fark etmeden cihazı normal şekilde kullanıma devam ediyor. Siber saldırıların ABD'ye maliyetinin 7 milyar dolar olduğu söyleniyor.





Saldırı seçimlere hazırlık


Wikileaks, Twitter'dan “Destekçilerimizden ABD'ye yapılan siber saldırıyı durdurmalarını istiyoruz" mesajını yayınlasa da siber saldırıların faili olarak Rusya ve Çin gösteriliyor. ABD'li gazeteci Keith Olbermann siber saldırıların 8 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimlerinde gerçekleşmesi muhtemel bir saldırının ön hazırlığı olduğunu öne sürdü. ABD yönetimi geçtiğimiz günlerde Demokrat Parti'nin kurum ve seçim kampanyalarına yönelik siber saldırı olaylarıyla ilgili olarak Rusya'yı ilk kez “resmen" suçlamıştı. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden de belirledikleri yer ve zamanda Rusya'ya misilleme tehdidinde bulunmuştu.



Rus yöntemi


Siber uzmanlar ve istihbarat yetkililerin bir kısmı ülke genelinde büyük internet kesintilerine neden olan siber saldırıların bir “internet vandalizmi” olduğunu söylerken bir kısmı da tüm okların Rusya'yı gösterdiğini belirtiyor. NBC kanalına açıklama yapan iki üst düzey yetkili, ilk araştırmaların, saldırıların yöntemi ve büyüklüğüne bakılacak olursa “Rus kaynaklı” olduğunu ortaya koyduğunu belirtti. Siber güvenlik firması Crowdstrike'ta güvenlik başkanı olan Shawn Henry ise, saldırılar hakkında en kaygı verici yönün, ABD'nin siber saldırılara karşı ciddi anlamda korumasız olduğunu ortaya çıkarması olduğunu söyledi. Henry, “Bu saldırılar, iletişim ağı ve altyapının kırılganlığını kanıtladı” ifadelerini kullandı.



#Siber saldırı
#Wikileaks
#Twitter
7 yıl önce