|

Silahı paylaşıyorlar

Çavuşoğlu, Türkiye ile yeni bir sayfa açmak isteyen Trump yönetimini PYD/YPG ve FETÖ konusunda uyardıklarını söyleyerek, "Başka bir terör örgütüne niye bel bağlıyorlar? YPG, ABD'den gelen silahları DEAŞ'la paylaşıyor, aralarında ticaret de var" dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 20/02/2017 Pazartesi
Güncelleme: 23:02 - 19/02/2017 Pazar
Yeni Şafak
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu

Münih Güvenlik Konferansı için Almanya'da bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 'Eski Krizler Yeni Ortadoğu' konulu paneldeki konuşmasının ardından soruları yanıtladı. Terör örgütleriyle mücadele ederken başka bir terör örgütünü desteklemenin çok yanlış olacağına işaret eden Çavuşoğlu, “Bu, ABD'deki bir önceki yönetimin yaptığı bir yanlıştır. Onlar YPG'ye silah verdiler. PKK o silahların bazılarını aldı. DEAŞ bazılarını ele geçirdi. Bunlar silahları karşılıklı değiştiriyorlar. DEAŞ, YPG ve diğer terör örgütleri birbirlerine silah satıyor. PKK bu silahları Türkiye'deki terör saldırılarında kullanıyor. Petrol dahil birbirleriyle ticaretleri var. Bunu da zaten herkes biliyor. YPG Suriye'nin barışı ve birlikteliği için çalışmıyor. YPG daha fazla toprak kazanmak istiyor. Onlar kendi değerlerini paylaşmayan herkesi, Sünnileri, Arapları şehirlerden gitmeye zorluyorlar, bu bir etnik temizliktir.Türkiye, ABD'nin bir müttefiki ama bu mücadelede başka bir terör örgütüne niye bel bağlanıyor?” dedi. Trump'ın Obama döneminde yapılan hataların farkında olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, şunları söyledi:



RAKKA'YI TEMİZLEYEBİLİRİZ


“Yeni yönetim, Türkiye ile yeni sayfa açmak istiyor. Biz de FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in iade edilmemesinden ve terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı YPG'ye verilen desteğe kadar Obama dönemindeki sorunları yeni yönetime aktardık. Teröristlerle işbirliği yapmanın risklerini ABD'li dostlarımıza anlatıyoruz. Doğru gruplarla birlikte hareket edersek DEAŞ'ı, El-Bab'tan sonra Rakka'da ve diğer alanlarda yenebiliriz, Suriye'den temizleyebiliriz. Irak'ta da daha iyi bir stratejimiz olmalı ki bir an evvel Musul DEAŞ'tan kurtulmalı. Bu siyasi düzeydeki görüşmelerin yanısıra istihbari ve asker düzeylerde de görüşmeler yapıldı ve yapılacak. Gerçekler, her şey ortada. Yeni yönetimin gerçekleri anlamasını istiyoruz. Eğer bu anlayış olursa ilişkilerimiz tekrar eski günlerine döner.”



ABD'YE ÖZEL KUVVET TEKLİFİ


“DEAŞ ile mücadelede, desteklenen lokal güçlerin ne yapabileceğini göstermesi açısından Fırat Kalkanı Operasyonu iyi bir örnek. Bab, DEAŞ'tan geri alınmak üzere. Ardından ABD ve diğer koalisyon güçleriyle Rakka da temizlenecek. Yerel güçleri desteklemek için bazı müttefiklerimiz özel kuvvetlerini sahaya sürebilirler. ABD Genelkurmay Başkanı Dunford Türkiye'deydi. Lokal güçlere destek için özel kuvvetlerini sahaya göndermesi önerisinde bulunduk."



  • İran iki ülkeyi Şii yapmak istiyor
  • Türkiye'nin her türlü dini ayrımcılığa ve mezhepçiliğe karşı olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daha önce “Ben ne Şii'yim ne Sünni. Ben Müslümanım. Benim dinim Şiilik değil, benim dinim Sünnilik değil. Benim dinim İslam” sözlerini hatırlatarak Ortadoğu'da her türlü dini ayrımcılığa karşı olduklarını vurguladı. İran'ın bazı eylemlerinin bölgedeki istikrarın altını kazıdığını kaydeden Çavuşoğlu, “İran, Suriye ve Irak'ı Şii yapmak istiyor” dedi. Çavuşoğlu, İran'ın bölgenin istikrarı için bu tür eylemlerini sonlandırması konusunda çağrıda bulunduklarını ifade etti.
#Mevlüt Çavuşoğlu
#Almanya
#Münih
#ABD
#Rakka
7 yıl önce