|

Şimdi ABD düşünsün

Suriye’de iki yıldır PKK/PYD’nin sözcülüğünü yapan Talal Silo’nun Türkiye’ye teslim olması ABD, PKK ve DEAŞ arasındaki kirli ilişkileri deşifre edecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/11/2017 Cuma
Güncelleme: 01:27 - 17/11/2017 Cuma
Yeni Şafak
​Suriye’de son 2 yıldır PKK’nın sözcülüğünü yapan Talal Silo’nun Türkiye’ye teslim olması, Washington’da paniğe yol açtı.
​Suriye’de son 2 yıldır PKK’nın sözcülüğünü yapan Talal Silo’nun Türkiye’ye teslim olması, Washington’da paniğe yol açtı.

Suriye’de son 2 yıldır PKK’nın sözcülüğünü yapan Talal Silo’nun Türkiye’ye teslim olması, Washington’da paniğe yol açtı. Terör örgütünün Suriye kolu PYD’nin resmi sözcüsü olan Silo’nun paylaşacağı bilgiler, ABD yönetiminin öncelikli korkuları arasında. Edinilen bilgilere göre 1,5 ay önce PKK saldırısından sağ kurtulan Silo, daha sonra Türkiye ile temasa geçti. 1,5 ay boyunca istihbarat ve askeri yetkililerle görüşen Silo, Münbiç’teki Dadad bölgesinden Türk makamlarına teslim oldu.

BELGELERİYLE GELDİ

Beraberinde birçok bilgi ve belgeyle gelen Sülo’nun önümüzdeki günlerde yapacağı açıklamalar ABD’nin PKK’yla yürüttüğü kirli savaşla ilgili birçok karanlık noktayı açığa çıkaracak. Ayn el Arab’dan başlayarak 40 bin kilometrelik alanı işgal eden, 3 milyondan fazla sivili bölgelerinden göçe zorlayan; Rakka, Tabka, Deyrizor, Haseke, Münbiç, Tel Abyad başta olmak üzere birçok yerleşim birimini harabeye çeviren ve DEAŞ ile kirli ittifak kuran PKK-ABD cephesinin, bu süreçte gerçekleştirdiği birçok suistimal de deşifre olacak.

‘ADAMIMIZI KAÇIRDINIZ’

Öte yandan Talal Silo’nun teslim olmasına ABD makamlarından, “Adamımızı kaçırdınız” tepkisi gelmişti. Daha sonra Silo’nun kendi isteğiyle Türk makamlarına teslim olduğu bilgisi, ABD’nin iddiasını boşa çıkardı. Washington’un, Silo’nun anlatacakları bilgileri itibarsızlaştırma çalışması başlatmasına kesin gözüyle bakılıyor. Beyaz Saray’a bağlı sömürge valisi Brett McGurk’ün olayın gerçekleştiği ilk saatlerde durumu provoke etmeye çalıştığı ancak başarılı olamadığı öğrenildi. Ayrıca ABD-PKK cephesi PYD içinde geniş bir tahkikat başlatarak, olayın gerçekleşmesine katkıda bulunanları tespit etmeye çalışıyor. Bu kapsamda Münbiç ve Ayn el Arab’da 20’den fazla şahıs olayla ilgisi olduğu gerekçesiyle alıkonuldu.

  • Kendi isteğiyle geldi
  • İç savaşın başında ÖSO saflarında yer alan ancak daha sonra PYD tarafına geçerek ABD namına sözcülük üstlenen Talal Silo, Türkiye’ye Gaziantep üzerinden getirildi. PKK/PYD'den ayrılmadan 1,5 ay önce ÖSO ile temasa geçen Silo’nun güvence alarak Türkiye’ye sığındığı belirtiliyor.
#PKK/PYD
#Suriye
#ÖSO
#Talal Silo
6 yıl önce