|

Şimşek ve Çelik'ten AB'li diplomata sert tepki

Avrupa Komisyonu Genişleme Müzakereleri sorumlusu Hahn, Türkiye'yle ilişkin skandal bir açıklama yaptı. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra tutuklanan darbecilerin listesinin 15 Temmuz öncesinde hazırlandığını iddia eden Hahn'a Başbakan Yardımcısı Şimşek ve AB Bakanı Çelik cevap verdi.

Yeni Şafak
16:00 - 26/08/2016 Cuma
Güncelleme: 17:16 - 26/08/2016 Cuma
Yeni Şafak

Avrupa Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden sorumlu üyesi Johannes Hahn, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından tutuklanan darbecileri savundu. "Türkiye, AB üyeliğine ilişkin konumunu net bir şekilde ortaya koymalıdır" diyen Hahn, "15 Temmuz'dan sonra tutuklananların listesi daha önceden belirlendi" şeklinde skandal bir açıklama yaptı.



Hahn'a cevap, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik'ten geldi.



Daha önce Türkiye'nin AB üyelik süreci hakkında tepki çeken açıklamalar yapan Hahn, bu sefer de "Türkiye, AB üyeliği konusunda tavrını açıkça ortaya koymalı" dedi. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Twitter'dan Hahn'a cevap vererek, "Sayın Hahn, bizim pozisyonumuz oldukça açık. Biz Avrupa Birliği üyelik sürecine bağlı hareket ediyoruz. Bu, AB-Türkiye çıkarınadır."








Hahn'a ikinci cevap ise, AB Bakanı Ömer Çelik'ten geldi. Hahn'ın açıklamasını 'Talihsiz bir açıklama' olarak niteleyen Bakan Çelik, Hahn'ın Türkiye'ye AB kriterleri çerçevesinde tarafsız bir bakış açısıyla bakması gerektiğini söyledi. Çelik, şu ifadeleri kullandı:



"Darbe girişiminden sonra Türkiye'yle iletişime geçmeyen Hahn'ın bizim demokratik normlarımızı sorgulamaya hakkı yoktur. Hahn'ın söylediği, "Türkiye 15 Temmuz sonrası tutukladıkları kişilerin listesini 15 Temmuz'dan önce hazırladı" sözleri, Gülencilerin kullandığı bir argümandır. Hahn'ın kişisel önyargılarını bırakarak Türkiye'ye AB değerleri çerçevesinde bakmasını öneriyorum"





























#Ömer Çelik
#Johannes Hahn
#AB
8 yıl önce