|

Sisi’nin ekseni kaydı

Mısır cunta lideri Sisi, ülkesinin geleneksel itttifak ilişkilerini zorlayarak tarımdan nükleer enerjiye, terörle mücadeleden Suriye’deki krize kadar tüm sorunların çözümünü Kremlin’in kapısında arıyor. Sisi ile görüşen Rusya Devlet Başkanı Putin, “Mısır ile serbest ticaret bölgesi oluşturulması ve karşılıklı ticarette iki ülke para biriminin kullanılması gibi adımları" da değerlendirdiklerini söyledi.

Yeni Şafak
04:00 - 28/08/2015 الجمعة
Güncelleme: 08:05 - 28/08/2015 الجمعة
Yeni Şafak

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Mısır cunta lideri Abdülfettah es-Sisi Rusya'nın başkenti Moskova'da görüştü. Kremlin Sarayı'nda gerçekleşen görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Putin, “Mısır ile Avrasya Ekonomik Birliği arasında serbest ticaret bölgesi oluşturulması ve karşılıklı ticarette iki ülke para biriminin kullanılması gibi adımları değerlendirdik" dedi. Rusya ve Mısır arasındaki en büyük projenin Mısır'da inşa edilmesi planlanan nükleer santral olduğunu ifade eden Putin, iki ülke uzmanlarının proje üzerindeki çalışmalarının sonuna yaklaştığı bilgisini paylaştı.



ORTADOĞU'DA ORTAK CEPHE


Putin, ticari ilişkilerde tarımın önemli yer tuttuğunu aktarırken, Mısırlı firmaların yaptırımlar ve gıda ambargosu nedeniyle Rusya pazarında oluşan açığı iyi değerlendirdiğini ve Mısır'dan tarım ürünü ihracatının yüzde 8 arttığını söyledi. Uluslararası terörizmle mücadelede Mısır yönetimiyle hemfikir olduklarını belirten Putin, terör örgütü IŞİD'le mücadele için Suriye dahil bölgenin önde gelen ülkeleri ve uluslararası güçlerin katılımıyla ortak cephe oluşturulması fikrinin Sisi'den destek gördüğünü söyledi. Cunta lideri Sisi de görüşmede, ekonomik, ticari ve yatırım alanlarındaki işbirliğini artırma kararı aldıklarını söyledi.



SURİYE'DE RUSLAR İLE HEMFİKİR


Sisi, “İki ülke arasında işbirliği mekanizmalarını geliştirdik. Stratejik işbirliği ve sıkı ilişkilerimizin gelecekte de güçlenerek devam etmesini umut ediyorum" dedi. Barışçıl nükleer enerjinin kullanılması konusunda Rusya ile işbirliğine ve Rus tecrübesinin kullanılmasına büyük önem verdiklerini ifade eden Sisi, Rusya'nın “Mısır halkının geleceğiyle ilgili seçim yaptığı dönemde", takındığı ılımlı tutumdan dolayı Putin'e teşekkür etti. Sisi, uluslararası sorunların çözümü konusunda Rusya ile hemfikir olmaktan memnuniyet duyduğunu belirterek, “Suriye krizinin, Cenevre mutabakatı gereği barışçıl yollarla çözülmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.



Seyahat özgürlüğünü de budadı


Mısır cuntası, aralarında Malezya, Ürdün ve Güney Afrika'nın bulunduğu 9 ülkeye seyahat kısıtlaması getirdi. İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Yemen, İsrail, Ürdün, Malezya, Güney Kore, Gine, Endonezya, Tayland ve Güney Afrika'ya seyahat kısıtlaması getirildiği belirtildi. Bu ülkelere gidecek 18-45 yaş aralığındaki vatandaşların seyahatten önce emniyetten onay alması gerektiği aktarılan açıklamada, “Bu karar, aranan kişilerin, kaçmasının önüne geçmek için alındı" ifadesine yer verildi. Temmuz 2013'te askeri darbeyle yönetimin değiştiği Mısır, geçen yıl Türkiye, Katar, Lübnan, Irak, Suriye, Libya ve Sudan'a seyahat edecek 18-40 yaş aralığındaki kişilere yönelik benzer kısıtlamalar getirmişti.



#Vladimir Putin
#Cenevre mutabakatı
#Putin
#Sisi
٪d سنوات قبل