|

Somali’yi terör vurdu

Somali’nin başkenti Mogadişu son yılların en kanlı terör saldırısıyla sarsıldı. Şehrin işlek bölgesi olan K5 kavşağında bomba yüklü kamyonet patlatıldı. 231 kişi hayatını kaybederken, 275 kişi de yaralandı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/10/2017 Pazartesi
Güncelleme: 01:40 - 16/10/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
​Somali’nin başkenti Mogadişu son yılların en kanlı terör saldırısıyla sarsıldı.
​Somali’nin başkenti Mogadişu son yılların en kanlı terör saldırısıyla sarsıldı.

Somali’nin başkenti Mogadişu’nun en yoğun bölgelerinden K5 kavşağında bomba yüklü kamyon ile gerçekleştirilen terör saldırısında 231 kişi hayatını kaybetti, 275 kişi ise yaralandı. Yetkililer ölü sayısının artmasından endişe ediyor. Patlamanın, toplu taşıma araçlarının beklediği bir durakta meydana geldiği, ölü sayısının da bu nedenle fazla olduğu belirtildi. Saldırı sonrası Somali’de 3 günlük ulusal yas ilan edildi. Yerel halk saldırıyı son yıllarda şahit oldukları en şiddetli patlama olarak nitelendirdi. Patlamada Katar Büyükelçiliği de ağır hasar aldı. Katar maslahatgüzarı hafif yaralandı. Saldırıyı henüz bir örgüt üstlenmedi. Öte yandan terör saldırısını kınayan bir mesaj yayınlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla Türkiye, ambulans uçak ve tedavi malzemesini Somali’ye gönderme kararı aldı. Bölgeden gelen ilk bilgilere göre saldırıdan etkilenenler arasında herhangi bir Türk vatandaşı bulunmuyor.

ŞEHRİN EN YOĞUN NOKTASI

Cumartesi günü Somali’ni başkenti Mogadişu’nun en işlek noktalarından K5 kavşağında, toplu taşıma araçlarının bekleme bölgesinde ve Safari Otel’in girişinde patlayıcı yüklü kamyonla gerçekleşen terör saldırısında 231 kişi hayatını kaybetti, 275 kişi ise yaralandı. Patlamanın meydana geldiği noktada kamu binaları, oteller, restoranlar bulunuyordu. Patlamanın etkisiyle birçok otel ile Katar büyükelçiliği ağır hasar görürken, onlarca araç ise hurdaya döndü. Patlamanın önünde gerçekleştiği Safari Otel kısmen yıkılırken, çok sayıda insan enkaz altında kaldı. Görgü tanıkları şehirde daha önce böyle güçlü bir patlama yaşamadıklarını aktardı. Terer saldırısını henüz üstlenen olmadı.

3 GÜN YAS İLAN EDİLDİ

Saldırı sonrası Somali Cumhurbaşkanı Muhammed Abdullah Fermacu ülkede 3 günlük yas ilan etti, bayraklar yarıya indirildi. Fermacu, twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Birlik olma ve dua etme günü. Terör kazanamayacak” mesajını yayınladı. Cumhurbaşkanı Fermacu halkı kan bağışında bulunmaya da çağırdı. Saldırının ülkede Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı’nın istifasından 48 saat sonra gerçekleşmesi dikkat çekti.

Katar Dışişleri Bakanlığı, önceki gün Somali’nin başkenti Mogadişu’da bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda büyükelçilik binasının ciddi zarar gördüğünü maslahatgüzarın da hafif şekilde yaralandığını açıkladı. Katar resmi ajansı QNA’nın dışişler ibakanlığı kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, “Mogadişu’da dün bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda (Katar) büyükelçilik binası ciddi zarar gördü. Saldırıda, Katar maslahatgüzarı hafif bir şekilde yaralandı. Onun dışında diplomat, yönetici ve çalışanlarımıza herhangi bir zarar gelmedi.”



Türkiye harekete geçti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Somali'deki bombalı saldırıyı kınayarak, "Türkiye, terörizme karşı Somali hükümeti ve kardeş Somali halkı ile dayanışma içerisinde olmaya devam edecektir. Bu çerçevede, ambulans uçak ve tıbbi malzeme temini, ayrıca yaralıların Türkiye'de tedavisi de dahil her türlü yardım hazırlığı için talimat verdim" ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Somali'deki bombalı saldırının ardından Cumhurbaşkanı Muhammed Abdullah Fermacu'ya da bir taziye mesajı gönderdi.

Başbakan Binali Yıldırım da, Somali Federal Cumhuriyeti Başbakanı Hasan Ali Keyre'ye, başkent Mogadişu'daki bombalı saldırı sonrası gönderdiği mektupla taziye dileklerini iletti.


Bayraklar yarıya indi

Kanlı terör saldırısının ardından Türkiye'nin Mogadişu'daki Büyükelçilik Külliyesi'nde Türk bayrakları yarıya indirildi. Büyükelçilikten yapılan açıklamada “Türkiye, Somali ile omuz omuza durmaya devam edecektir” denildi.

#Soamli
#Terör
#Türkiye
7 yıl önce