|

Sözde ateşkes

Münih'teki Suriye görüşmelerinde, ülkede bir hafta içinde “şiddetin durdurulması” ve kuşatma altındaki bölgelere insani yardımların ulaştırılması konularında anlaşmaya varıldı. Ancak Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, DAEŞ ile El Nusra ateşkes anlaşması dışında tutulduğu için Halep’e yönelik operasyonların devam edeceğini söyledi. Bir haftalık süre şartının ise Halep'in tamamen ele geçirilmesi amacıyla getirildiği belirtildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/02/2016 Cumartesi
Güncelleme: 00:00 - 13/02/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Münih'teki Suriye görüşmelerinin ardından açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, “Bir haftalık süre içerisinde, ülke genelinde şiddetin durdurulması konusunda anlaşmaya vardık” dedi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile ortak basın toplantısında konuşan Kerry, “Şiddetin durdurulması amacıyla bir görev grubu kurma konusunda da anlaşmaya vardık. Gelecek hafta bu grup, şiddetin ve saldırıların uzun dönemli, kapsamlı ve kalıcı bir şekilde durdurulması konusunda yöntemler geliştirmek üzere çalışacak” diye konuştu. Kerry, şiddetin durdurulması kararının DAEŞ için geçerli olmayacağını vurgularken, “Bu anlaşma Suriye'de terör örgütleri DAEŞ, El Nusra ve BM Güvenlik Konseyi tarafından terör örgütü tarafından tanınmış olan gruplar dışında tüm taraflar için geçerli olacak” dedi.



OPERASYONLARIMIZ SÜRECEK

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, ülkesinin Suriye'deki operasyonlarını sürdüreceğini kaydetti. Lavrov, “Bu anlaşma, BM Güvenlik Konseyi tarafından terör örgütleri olarak tanının DAEŞ ve El Nusra gibi terör örgütlerini kapsamayacak. Bu nedenle hava kuvvetlerimiz bu örgütlere karşı faaliyetlerini sürdürecek” yorumunu yaptı. Rus televizyonuna da konuşan Lavrov, Rusya'nın yürüttüğü Halep operasyonunun mutabakatın dışında olduğunu söyledi. Lavrov, “DAEŞ ile El Nusra ateşkes anlaşması dışında tutulduğu için Şam yönetiminin Rusya Hava Kuvvetleri destekli Halep operasyonu devam edecek” dedi.



HALEP'DE GEÇERLİ DEĞİL!

Lavrov, “Uluslararası Suriye Destek Gurubu görüşmelerinde Halep çok konuşuldu. Biz burada yine suçlandık. ABD'li meslektaşım Kerry Halep'e saldıran Şam rejimi davranışlarından tedirgin olduğunu söyledi. Kerry'nin hangi prensipleri savunduğunu doğrusu ben yine anlamadım. Yani şimdi yasadışı silahlı çetelerin ele geçirdiği şehrin yasal yönetim tarafından kurtarılmak istenmesi saldırganlık olarak mı tarif ediliyor. Dolayısıyla Rusya'nın Suriye için altına imza attığı ateşkes Halep konusunda geçerli olmayacak. Çünkü Halep büyük ölçüde terör örgütü El Nusra militanları tarafından kontrol ediliyor” diye konuştu. Anlaşmadaki 1 hafta şartının "Halep'in tamamen ele geçirilmesi" için getirildiği belirtiliyor. Rusya ve Esed, bu anlaşmayla 1 haftada daha katliamlarına devam edecek.



Cenevre'de toplanacaklar

Suriye krizinin çözümü için Uluslararası Suriye Destek Grubu'nun (ISSG), Suriye'de abluka altındaki bölgelerde yaşayan halka acil erişimin sağlanmasını garanti altına alma noktasında yapılması gerekenlerin görüşülmesi için İsviçre'nin Cenevre kentinde bir araya geleceği açıklandı. BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın sözcüsü Jessy Chahine, yaptığı yazılı açıklamada, ISSG İnsani Erişim Çalışma Grubu'nun ilk toplantısını BM Cenevre Ofisi'nde yapacağını duyurdu. Toplantıya de Mistura'nın danışmanı ve Norveç Mülteci Konseyi Genel Sekreteri Jan Egeland'ın başkanlık yapacağı açıklandı. Toplantının, ISSG'nin Münih'teki anlaşma çerçevesinde, çalışma grubunun, Suriye'de abluka altındaki bölgelerde yaşayan halka acil erişimin sağlanmasını garanti altına alma noktasında yapılması gerekenlerin görüşülmesini amaçladığı ifade edildi.



Tanımı değiştirdi

Münih'te 17 ülkeden dışişleri bakanlarının katılımıyla yapılan “Uluslararası Suriye Destek Grubu” toplantısında varılan uzlaşmayı açıklarken, “ateşkes” yerine “şiddetin durdurulması” kavramını kullanan Kerry, bir gazetecinin sorusu üzerine, ateşkes kavramının hukuki anlamda daha fazla bağlayıcılık içerdiğini, bu kavramın şu aşamada bazı katılımcı ülkeler tarafından benimsenmediğini kaydetti.



Öncelik insani yardımlar

Uluslararası Suriye Destek Grubu, 9 saat süren görüşmelerde Suriye'de ateşkesin durması ve insani yardım yollarının açılması için 3 önemli karar aldı: Önümüzdeki 1 hafta içinde insani yardım ulaştırılacak. Özellikle kuşatma altındaki bölgelerde insanlara hiçbir ayrım yapılmaksızın insani yardım ulaştırılacak. Anlaşmaya göre grubun tüm üyeleri, insani yardımın tedariki amacıyla, sahadaki güçlerin BM ile koordinasyon içinde çalışmaları için tüm nüfuzlarını kullanacak.



İKİ KOMİSYON OLUŞTURULACAK

İnsani yardımlar, ilk olarak en acil yerler olarak belirlenen Deyr Ez Zor, Fuaya, Kefraya, Şam'ın bazı kırsal bölgeleri, Madaya, Muhammediye ve Kafra Batna'ya gönderilecek. Yine 1 hafta içerisinde çatışmaların durdurulması için gerekli adımlar atılmaya başlanacak ve bunun kalıcı ateşkese dönüştürmesi için çalışılacak. Çatışmaların durdurulması ve insani yardımların ulaştırılmasını denetleyecek 2 ayrı komisyon oluşturulacak. Her iki komisyonda da Türkiye olacak.



Bomba yağdırdı

Münih'deki Suriye görüşmeleri devam ederken Rusya sivilleri bombalamayı devam ediyor. Rus ordusuna ait savaş


uçaklarının Humus'un kuzeyindeki Ganto'da yerleşim yerine bomba yağdırdı. Hava saldırısı sonucu 16 kişi hayatını


kaybetti, onlarca kişi yaralandı. Rus uçaklarının saldırılarında yaralananların beldedeki sahra hastanesine kaldırıldı.


Humus'taki yerel aktivistler ise Rus savaş uçaklarının Humus'un Telbise ilçesi, Ganto ve Deyr Kebir beldelerine ''vakum


bombasıyla'' saldırdığını söyledi. Suriye ordusuna ait savaş uçakları ise cuma namazının ardından başkent Şam'da


muhaliflerin denetimindeki Doğu Guta'ya saldırı düzenledi. Saldırıda 6 kişi öldü, 25 kişi yaralandı.






#daeş
#esed
#suriye
#abd
#rusya
8 yıl önce