|

Sözde çözüm taraftarları

Çözüm sürecini her fırsatta eleştiren Alman basını bu kez ağız birliği yaparak Türkiye’yi “çözüm sürecini bitirmekle” suçladı. Teröre karşı ABD'nin Türkiye'ye desteğini de hazmedemeyen basın Türkiye ile anlaştığı gerekçesiyle ABD Başkanı Obama’ya yüklendi.

Yeni Şafak
04:00 - 29/07/2015 среда
Güncelleme: 21:59 - 28/07/2015 вторник
Yeni Şafak

Türkiye'nin IŞİD ve PKK terör örgütlerine ait mevzileri bombalaması Alman basınında büyük yankı uyandırdı. Alman dergileri Focus ve Speigel ile Süddeutsche Zeitung gazetesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın barış sürecini bitirdiğini iddia etti. Aynı başlığı kullannan Süddeutsche Zeitung ta Erdoğan'ın Esenboğa Havalimanı'nda söylediği sözlere yer verdi. Gazete, sorunun başlangıcının PKK'nın iki polis ve iki askeri şehit etmesiyle başladığını itiraf ederken Türk ordusunun PKK'ya son hava operasyonlarının 2013 yılından beri Erdoğan'ın girişimleriyle süregelen ateşkesi sona erdirdiğini ileri sürdü.



YENİ SAYFA AÇILDI


Alman Focus dergisinde yer alan yorumda ABD Başkanı Barack Obama'nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile riskli bir anlaşma yaptığı ileri sürüldü. Her iki liderin, Suriye sınırında bir güvenli bölge oluşturulması konusunda anlaştıklarına yer verilen haberde, bu planın oldukça riskli olduğu iddia edilirken Ankara-Washington arasında süren soğukluğun son telefon konuşmasıyla sona erdiği belirtildi. ABD'nin IŞİD'e karşı verdiği savaşta yeni bir sayfa açıldığı vurgulandı. Açılan yeni sayfanın ise riskli olduğu savunuldu.



OBAMA'YI KULLANACAK


Yazıda, yeni gelişmelerin ilk etapta Suruç katliamı sonrası doğan bir işbirliği şeklinde görülmesine rağmen, Obama'nın Erdoğan tarafından kullanılması tehlikesini içerdiğini iddia eden Marc Pitzke imzalı yazıda, “Washington'un IŞİD'le savaşta yeni bir hamle fırsatı aradığı aşikardır” ifadeleri kullanılıyor. Yazıda, Ankara'nın Esed'e, IŞİD'e ve PKK'ya karşı aynı anda savaştığı vurgulanırken, “Ankara, yeni karmakarışık oluşumda kaybeden olarak görünüyor” dendi.







'Türkiye'yi dışlamak hataydı'


Alman Bild gazetesi yazarı Julian Reichelt, Türkiye'nin Ortadoğu'da istikrarın sağlanması için belirleyici güç olduğunu belirterek AB'nin Türkiye'ye kapılarını açması çağrısında bulundu. Avrupa Dış İlişkiler Konseyi (ECFR) uzmanlarından Josef Janning de “AB Türkiye'ye 'Size odaklıyız, ortağınız olarak güvenlik ve iktisadi çıkarlarınızı önemsiyor, ciddiye alıyoruz' mesajını vermeli” dedi. Reichelt şöyle devam etti: “Ders çıkartılmalı! Ortadoğu'da tarihsel olarak istikrarın sağlanmasında belirleyici güç olan Türkiye'nin Avrupa'dan dışlanmasının en büyük jeopolitik hata olduğu artık kabul edilmeli. Türkiye'nin bölgede en önemli ortağımız olması gerektiği artık kavranmalı. İkinci sınıf müttefiklerle NATO'nun küresel terörle mücadele edemeyeceği anlaşılmalı.”







Libya örneği ile korkuttu


Norveç'ten liberal Bergens Tidende gazetesi, ABD Başkanı Barack Obama'yı Libya örneği ile korkuttu. “Terör örgütlerine sadece kısa süreli hava bombardımanlarıyla diz çöktürebileceğini sanmak bir hayal” diyen gazetede şu ifadelere yer verildi: “Bu düşüncenin ne kadar yanlış olduğu Libya'da dört yıl önce görüldü. Bombardımanın ardından Libya'da çözülme süreci başladı ve ülke tam da IŞİD'in önemli bir adam toplama ve eğitim merkezi haline geldi. Bombalar, altyapı ve komuta hatlarını yok etmek için gerekli olabilir. Ama IŞİD'e karşı daha büyük, daha uzun vadeli bir plan ortaya koyulması gerekiyor. İşte bu, diplomasinin rol oynması gereken bir nokta.”






#pkk ışid
#Süddeutsche Zeitung
#Marc Pitzke
#Çözüm süreci
9 лет назад