|

Sudan'ı hatırlayın: 3 ay sonra iç savaş çıktı

Arap dünyasınca tanınan ünlü hukukçu Sebavi, İsrail desteğiyle yapılan korsan referandumun iç savaşla sonuçlanacağını dile getirdi. Sebavi, "Referandumdan birkaç ay sonra Güney Sudan Devleti'nde iç savaş doğmuştu. Binlerce vatandaş ana vatanına sığınmacı olarak dönmek zorunda kaldı" dedi.

Yeni Şafak ve
10:05 - 28/09/2017 Perşembe
Güncelleme: 10:21 - 28/09/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Güney Sudan'da iç savaş nedeniyle on binlerce kişi hayatını kaybetti, milyonlarca kişi açlıkla karşı karşıya.
Güney Sudan'da iç savaş nedeniyle on binlerce kişi hayatını kaybetti, milyonlarca kişi açlıkla karşı karşıya.

Uluslararası Hukukçular Birliği üyesi Iraklı Dr. Ziyad Mohammad Hammoud El Sebavi, Kürtlere 2011 yılında gerçekleşen Güney Sudan referandumunu hatırlatarak, “İsrail’in liderliğinde gerçekleşen Güney Sudan referandumu yüzde 98.8 oy ile Bağımsız Sudan Cumhuriyetinin kuruldu. Yeni devletin sokakları "Teşekkürler İsrail" sloganları ile doldu. Kurulan yeni devletin evlatları kendi bayrakları yanında İsrail bayrağını salladı. Ancak bağımsız devlet hayalinin gerçekleşmesinden birkaç ay sonra Güney Sudan Devleti’nde iç savaş doğmuştu. Binlerce vatandaş ana vatanına sığınmacı olarak dönmek zorunda kaldı” diyerek uyarı da bulundu.

Irak’ın Zumar nüfus dairelerindeki Arapların yaşadığı trajedik durumlardan söz eden Sebavi, yeni doğan Arap çocuklarına kimlik verilmediği söyleyerek, "Türkiye, İran ve Suriye’den gelen 11 bin Iraklı olmayan Kürt vatandaşına nüfus daireleri memurlarının yardımı ile kimlik verildi" iddiasında bulundu.

BAZI BÖLGELER AFET BÖLGESİ İLAN EDİLDİ

Uluslararası Hukukçular Birliği üyesi Iraklı Dr. Ziyad Mohammad Hammoud El Sebavi, Yeni Şafak’a özel açıklamalarda bulundu. Irak sözde referandumu hakkında Sebavi, “Batı ve Kuzey Irak’ın Sünnî bölgesi ile Orta Fırat ve Güney Irak’ın Şiî bölgesinde yaşanan faciaların artış gösterdiği bu dönemde ortaya atılan Irak referandumu, söz konusu faciaların Musul, Tikrit, Diyala kentlerindeki bazı bölgeler ve El Anbar’ın Sünnî bölgelerinde DEAŞ örgütü ile yaşanan çatışmalar sonucunda ağır hasar görmüş ve söz konusu bölgelerin afet bölgeleri ilan edilmesine neden olmuştur” dedi.

REFERANDUM OLDU, BİTTİYE GETİRMESİ İLE OLDU

Birçok Iraklı vatandaş çatışmalardan dolayı Türkiye’ye yerleştiğini söyleyen Sebavi, “Çatışmalarda öldürülen şehitlerin fotoğrafları elektrik direklerine asılacak olursa Irak’taki direkler yetersiz kalır. Irak referandumu, Kürdistan Hükümetinin meseleyi oldu, bittiye getirmesi ile gerçekleşmiştir” diye konuştu.

  • IRAK’TA YAŞAYAN KÜRT SAYISI OLMADIĞINI HERKES BİLİYOR
  • Söz konusu referandum sadece Erbil, Süleymaniye ve Duhok bölgelerini kapsamış olsaydı kimse itiraz etmeyeceğini belirten Sebavi, “Ancak referandum, petrol zengini olan Kerkük’ü, Musul’un doğusunda yer alan Ninova, Musul’un batısında yer alan Sincar, Musul’un kuzeyinde olan Zumar ve kazaları gibi bölgelerin, Tuzhurmatu’nda yer alan Selahattin bölgesinin büyük bölümü, Bağdad kentine yakın olan Diyala bölgesi, sınırda Hanekin bölgesi ve Jalula gibi bölgeleri de kapsaması… Arap ve Türkmen camiasını da kapsayan bu referandum söz konusu kesimlerin tepkisini çekti. Referanduma katılım sayısı 5 milyona ulaşmış ve bu sayının sadece Irak’ta yaşayan Kürt sayısı olmadığını, referandumun birçok bölgeyi kapsaması ile bu sayıya ulaşıldığını herkes bilmektedir” şeklinde konuştu.
KÜRTLERE KARŞI ARAP VE TÜRKMENLERİ DÜŞMANLAŞTIRACAK

2003 yılından itibaren bölgede demografik değişikliğin olduğunu belirten Sebavi, “Zorla teslim alınan bölgelerin Kürdistan bölgesine alınması ve haritasına eklenmesi gibi birçok olay yaşanmıştır. Referandumun zararı ise Kürtlere karşı Arap ve Türkmen milletlerini düşmanlaştırmak ve kışkırtmak olacak” ifadesini kullandı.

IRAKLI OLMAYAN 11 BİN KÜRTE KİMLİK VERİLDİ

Petrol sahası bulunan ve en zengin şehirlerden biri olan Zumar’da nüfus dairelerindeki Arapların yaşadığı trajedik durumlardan söz eden Sebavi, “Yeni doğan Arap çocuklarının en önemli haklarından biri olan kimlik çıkarma hakkı verilmemektedir. Aynı zamanda Türkiye, İran ve Suriye’den gelen 11 bin Iraklı olmayan Kürt vatandaşına nüfus daireleri memurlarının yardımı ile kimlik verilmiştir. Bu vatandaşlığı veren Arap memurlar devletten maaş almalarına rağmen kendi vicdanlarını, ailelerini, milletini, vatanını ucuza satarak yasal olmayan işlemlere girişmişlerdir. Acilen bu konuda gerekli soruşturmanın açılması için buradan Irak İçişleri Bakanlığı'na çağrı yapıyorum” dedi.

SUDAN'I HATIRLAYALIM
Referandumun sınırların değiştirmesi konusunda Sebavi, “Kürdistan’ın şuan ki sınırları değişmiş olup Bağdat’a yaklaşmıştır. Kürt kardeşlerime 2011 yılında gerçekleşen Güney Sudan referandumunu hatırlatmak istiyorum. İsrail’in Güney Sudan’da yaşayan Hristiyan kesimi kışkırtarak John Garang’ın liderliğinde gerçekleşen Güney Sudan referandumu yüzde 98.8 oy ile Bağımsız Sudan Cumhuriyetinin kuruldu. İsrail’in istediği doğrultuda sonuçlanmıştı. Güney Sudan’ın Sudan Ana Cumhuriyeti’nden bölünmesi gerçekleşmişti. Yeni devletin sokakları
"Teşekkürler İsrail" sloganları ile doldu.
Kurulan yeni devletin evlatları kendi bayrakları yanında İsrail bayrağını salladı. Ancak bağımsız devlet hayalinin gerçekleşmesinden birkaç ay sonra Güney Sudan Devletinde iç savaş doğmuştu. Binlerce vatandaş ana vatanına sığınmacı olarak dönmek zorunda kaldı. Güney Sudan’da yaşayan milyonlarca vatandaş kendi ülkelerinden kat ve kat fakir olan komşu ülkelere akın ettiler. Ne mutlu anlayana, ne mutlu ibret alana" dedi.

#Sudan
#Ziyad Mohammad Hammoud El Sebavi
7 yıl önce