|

Süleymani’nin yardımcısı öldürüldü

Irak ve Suriye’de hegemonya savaşı yürüten İran’ın üst düzey askeri kayıpları artıyor. Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani’nin yardımcısı Tuğgeneral Hemedani Halep'te öldürüldü. Suriye’de hayatını kaybeden İranlı generallerinin sayısı sekize yükseldi. Terör örgütü DAEŞ, Suriye rejimiyle eş zamanlı olarak Halep’te muhaliflere saldırdı. Esed ordusu da muhaliflere havadan ve karadan saldırarak DAEŞ’in ilerlemesini kolaylaştırdı. Piyade okulu dahil 7 nokta terör örgütünün eline geçti.

Yeni Şafak
04:00 - 10/10/2015 Cumartesi
Güncelleme: 02:36 - 10/10/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

İran Devrim Muhafızları komutanlarından General Hüseyin Hemedani, Suriye'de Halep yakınlarında DAEŞ tarafından öldürüldü. Devrim Muhafızları medya birimi Sepah News tarafından duyurulan haberde Hemedani'nin DAEŞ'e karşı savaşta Suriye ordusuna danışmanlık yaptığı açıklandı. Hemedani'nin ölümüyle birlikte DAEŞ ile mücadelede ölen İranlı general sayısı 8'e yükseldi. 12 Ocak'ta Mehdi Nevruzi, 9 Şubat'ta Seyyid Rıza Hüseyni Mukaddem, 3 Mart'ta Ali Rıza Tevessuli, 5 Mart'ta Muhammed Sahibkerem Erdekani ve 31 Mayıs'ta Abdullah İskenderi Suriye'de öldürülmüştü.





GÖSTERİCİLERİ EZMİŞTİ


Tuğgeneral Hemedani, İran'ın ülke dışındaki askeri istihbarat ve milis operasyonlarını yöneten Kudüs Ordusu Komutanı Süleymani'nin yardımcısıydı. Hemedani, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed rejimine destek vermek için İran tarafından Suriye'ye gönderilen Fatimiyyun ve Zeynebiyyun Tugayları ile Lübnan'daki Hizbullah örgütünün Suriye'de yürüttüğü operasyonların başındaki isim olarak biliniyordu. Öte yandan Hamadani 2009 yılında Tahran rejim karşıtı gösterileri bastıran isimdi.



DAEŞ-REJİM İŞBİRLİĞİ


Terör örgütü DAEŞ, Suriye'nin kuzeyindeki Halep vilayetinde muhaliflerin kontrolündeki Azaz-Mare hattını tehdit edecek şekilde 7 noktayı ele geçirdi. Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, DAEŞ Halep'in kuzeyindeki Tel Krah, Tel Suvsin, Kafr Karis köyleriyle Fafin beldesi, Piyade Okulu, sanayi tesislerinin bulunduğu Serbest Ticaret Bölgesi ve Secn el Ehdes çocuk hapishanesinin kontrolünü sağladı. DAEŞ, halihazırda Halep'in kuzeyinde Türkiye sınırına yakın bölgede yer alan Cerablus-Soran hattını ve Mare'nın doğusunu kontrol ediyor. Yerel kaynaklar, DAEŞ güçleri harekete geçtiği sırada rejim güçlerinin havadan varil bombası atarak ve karadan topçu ile havan atışlarıyla muhalifleri hedef aldığını anlattı.



Putin'in Stratejik hatası




ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, “Ben, önümüzdeki günlerde, Rusya'nın Suriye'de zayiat vermeye başlamasını bekliyorum” dedi. Carter, Brüksel'deki NATO Savunma Bakanları Toplantısı'ndan sonra düzenlenen basın toplantısında, Rusya'nın ilk başta DAİŞ, El-Nusra gibi terör örgütleriyle mücadele edeceğini söylediğini anımsatarak, “Rusya, askeri güçlerini yerleştirir yerleştirmez, bu gruplardan olmayan hedefleri vurmaya başladı” ifadelerini kullandı. Rusya'nın bu davranışının temelden stratejik bir hata olduğunu ve Suriye'deki iç savaşı uzatacağını anlatan Carter, “Rusya bu hatalı stratejisini sürdürdüğü sürece biz onunla işbirliği yapmayacağız” dedi.





NATO TÜRKİYE'NİN YANINDA


Carter, Rusya kuvvetlerinin profesyonel olmayan davranışlarını arttırdığına dikkati çekerek, “Türk hava sahasını ihlal ettiler. Bu hava sahasının NATO hava sahası olduğunu hepimiz burada Brüksel'de güçlü bir şekilde onayladık” ifadesini kullandı. Rusya'nın Hazar Denizi'nden uyarı yapmadan Suriye'ye füzeler fırlattığını hatırlatan Carter, bunların ABD'nin bir insansız hava aracının birkaç mil yakınından geçtiğini anlattı. NATO ve Avrupa'nın, Rusya'nın eylemlerine karşı güçlü ve birlik içerisinde bir duruş sergilediğini belirten Carter, “Önce Ukrayna'da, son olarak da Türk hava sahasının ihlali konusunda güçlü ve birlik içerisinde bir duruş sergilendiğini” kaydetti. Carter, “Bu dünkü NATO Savunma Bakanları toplantısıyla tekrar teyit edildi” dedi.




#nato
#halep
#iran
9 yıl önce