|

Suriye için Cenevre'de 4. tur başladı

İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlenen Suriye konulu görüşmelerin 4. turu başladı. BM Temsilcisi Mistura mucize beklemediğini söylerken, muhalefet heyetinin başkanı Esed rejiminin en fazla rahatsız olduğu konunun siyasi geçiş olduğunu söyledi.

Yeni Şafak
10:39 - 24/02/2017 الجمعة
Güncelleme: 11:17 - 24/02/2017 الجمعة
AA
Suriye konulu Cenevre 4 görüşmeleri başladı.
Suriye konulu Cenevre 4 görüşmeleri başladı.

İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlenen Suriye konulu görüşmelerin 4. turunun resmi açılışı yapıldı. Birleşmiş Milletler (BM) Özel Temsilcisi Staffan De Mistura, işlerinin kolay olmayacağını ve mucize beklemediğini söyledi.



Cenevre görüşmelerin resmi açılışı, BM ofisinde gerçekleşti.



Suriye'de siyasi çözüm görmek istediğini söyleyen Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Cenevre'deki barış görüşmelerine katılan Suriyeli muhaliflere ve Esed rejimine gönderdiği mesajda "Savaşı bitirin" çağrısında bulundu.



Esed rejimi siyasi geçişten korkuyor


Suriye konulu Cenevre 4 görüşmelerine katılan muhalefet heyetinin başkanı Nasır el-Hariri, Birleşmiş Milletler gözetimindeki görüşmelerde muhaliflerin rejimle doğrudan görüşme isteğini yineleyerek, Beşşar Esed rejiminin en fazla rahatsız olduğu konunun siyasi geçiş olduğunu söyledi.



Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura ile öğle saatlerinde gerçekleştirdikleri görüşmelerde sorun olmadığını söyleyen Hariri, "Moskova ve Kahire platformlarından heyetimiz içinde birer kişi var zaten. Açılış toplantısında onlar zaten bulunacaklar." dedi.



Hariri, Esed rejiminin Dışişleri Bakanı Yardımcısı Faysal Mikdad'ın "siyasi geçiş bir rüyadır" sözlerine yanıt olarak , şunları söyledi:



"Rejimi en fazla rahatsız eden şey, siyasi geçiştir. Zira bu, varlığını tehdit ediyor. Bu can sıkıcı sözlerle karışlaşmamız normaldir. Rejimin sabote etmek girişimleri normaldir."



  1. "Asıl rüya Esed'in iktidarda kalması"
  2. Nasır Hariri, "Mistura'dan Cenevre 1 Bildirisi'ni ve BMGK 2254 sayılı kararını uygulamak konusunda çok net bir mesaj aldık." ifadesini kullandı.
  3. Cenevre 1 Bildirisi'nin iki tarafın karşılıklı rızasına dayanan geçiş yönetimi kurulmasını öngördüğünü hatırlatan Hariri, "Beşşar Esed'in görevde kalması da Suriye halkının tasarrufundadır. Suriye halkı istemeden Beşşar Esed'in iktidarda kalması rüyadır. Asıl rüya, siyasi geçişin Beşşar Esed ile gerçekleşmesidir" diye konuştu.







#BM
#Staffan de Mistura
٪d سنوات قبل