|

Suriyeli Muhalifler: Elimizde Esed-DEAŞ ilişkisinin delilleri var

23 Şubat'ta başlayan Cenevre görüşmeleri devam ediyor. Suriyeli muhaliflerin ve Esed rejiminin yer aldığı görüşmelerde, muhalifler rejimin DEAŞ'la bağlantıları olduğunu söyledi. Muhaliflere göre, Esed rejimi tarihi kent Palmira'yı DEAŞ'a kendi elleriyle teslim etti.

Yeni Şafak
10:12 - 27/02/2017 Pazartesi
Güncelleme: 10:55 - 27/02/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Cenevre'deki Suriye müzakerelerinde muhaliflere başkanlık yapan Nasr El-Hariri, Esed rejiminin işlediği insanlık suçlarını gösteriyor.
Cenevre'deki Suriye müzakerelerinde muhaliflere başkanlık yapan Nasr El-Hariri, Esed rejiminin işlediği insanlık suçlarını gösteriyor.

İsviçre'nin Cenevre kentinde süren Suriye konulu 4. tur görüşmelere katılan Suriyeli muhalifler, Esed rejiminin DEAŞ ile ilişkisine dair ellerinde delil olduğunu açıkladı. Suriyeli Muhalifler, Esed rejiminin terör örgütü DEAŞ'a Palmira kentini kendi elleriyle teslim ettiğini belirterek, ellerindeki dosyaların Birleşmiş Milletler'e gönderileceğini aktardı.



Muhalifler, Humus saldırısını gerçekleştiren Esed güçlerinin terör örgütü DEAŞ'tan destek aldığını savundu.



"Esed rejiminde sembolik değişiklikler kabul edilemez"


İsviçre'nin Cenevre kentinde süren Suriye konulu 4. tur görüşmelerde, Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Kahire ve Moskova yönetimlerine yakınlığıyla bilinen gruplarla görüştü. Suriye'deki muhalefetin sözcülerinden Yahya el-Aridi, söz konusu grupların Beşşar Esed rejiminde sembolik değişiklikler yapma isteklerinin kabul edilemez olduğunu söyledi.



Mistura, görüşmelerin 4. gününde, Kahire ve Moskova yönetimlerine yakınlığıyla bilinen ve kendilerini "muhalif" olarak adlandıran grupların temsilcileriyle bir araya geldi.



  • Cenevre görüşmeleri
  • Cenevre 4 görüşmeleri, 23 Şubat'ta BM Temsilcisi Mistura'nın taraflarla ayrı ayrı görüşmeleriyle başlamıştı. Mistura, taraflara görüşmelerin gündemine ilişkin bir belge sunarak, geçiş yönetimi, anayasanın hazırlanması ve adil seçimlerin düzenlenmesi konularının eş zamanlı görüşülmesini önermişti.
  • Rejim ve muhalefet, Mistura'nın teklifini değerlendirmek üzere zaman istemişti.
  • BMGK kararları, anayasa ve seçim çalışmasının, kurulacak geçici yönetim tarafından ele alınmasını öngörüyor.
  • Mistura'nın yarın Kahire ve Moskova yönetimlerine yakınlığıyla bilinen ve kendilerini "muhalif" olarak adlandıran gruplarla bir araya gelmesi bekleniyor. Ancak BM ofisi bu programı henüz teyit etmedi.
  • BM temsilcisinin pazartesi günü de muhaliflerle görüşmesi öngörülüyor.







#DEAŞ
#Suriye
7 yıl önce