|

Suriye’ye yeni kapı

Türkiye, Suriye’ye açılacak yeni bir sınır kapısı kuruyor. Fırat Kalkanı bölgesini canlandıracak olan bu kapı bölgenin en stratejik bölgelerinden biri olan Çobanbey’e açılacak. Kapıda güvenliği Türkiye’nin eğittiği Suriyeli polis gücü sağlayacak.

Yeni Şafak
04:00 - 25/05/2017 Perşembe
Güncelleme: 07:27 - 25/05/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Türkiye, Suriye’ye açılacak yeni bir sınır kapısı kuruyor. Kapı Fırat Kalkanı’yla terör örgütü DEAŞ’tan temizlenen Çobanbey’de olacak.
Türkiye, Suriye’ye açılacak yeni bir sınır kapısı kuruyor. Kapı Fırat Kalkanı’yla terör örgütü DEAŞ’tan temizlenen Çobanbey’de olacak.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) tarafından yürütülen Fırat Kalkanı Harekatı’yla 18 Ağustos’ta terör örgütü DEAŞ’tan temizlenen Türkiye-Suriye sınırındaki Halep’e bağlı Çobanbey ilçesinde yeni bir sınır kapısı kuruluyor. Suriye’nin kuzeyindeki en stratejik noktalardan biri olan ve 2 yılı aşkın bir süre DEAŞ’ın elinde kalan Çobanbey’de, savaştan önce açılan tren istasyonunun sınır kapısı uzun bir süredir kullanılmıyordu. Yeni açılacak sınır kapısının ise bölgenin en etkin kullanılacak kapısı olması planlanıyor.

İKİ KAPI ETKİN

Savaştan önce Suriye’ye açılan 13 sınır kapısından sadece Cilvegözü ve Öncüpınar Sınır Kapıları etkin bir şekilde kullanılabiliyor. Cilvegözü’nün Suriye tarafındaki sınır kapısı Bab el-Hava İdlip’e, Öncüpınar’ın karşısındaki Bab üs’Selam ise Azez’e açılıyor. Bab el-Hava’da Türkiye’nin de desteğiyle sınır kapısında etkin güvenlik önlemleri alındı. Alınan önlemler sayesinde Bab el-Hava’da önemli bir sorunla karşılaşılmıyor.

AZEZ’DE GÜVENLİK RİSKİ VAR

Azez’e açılan Bab üs’Selam ise güvenlik açısından bazı riskler taşıyor. PKK/PYD’nin kente yönelik tacizleri ve Azez’e hakim noktada bulunan Birsaya dağında Rus askerler ile PKK’lı teröristlerin şehri ve sınırı sürekli gözetlemesi sınır kapısının güvenliğini de etkiliyor. Bölgede üç noktada TSK’nın üslenme alanı da bulunuyor. Öte yandan Azez’de kapıyı ele geçiren silahlı grupların kaçakçılıktan milyonlarca dolar rant elde ettiği de biliniyor.


STRATEJİK NOKTAYA YENİ KAPI

Hem bu riskleri ortadan kaldırmak hem de Fırat Kalkanı bölgesine etkin ve canlı bir kapı kazandırmak isteyen Türkiye, Suriyeli muhalif siyasi temsilcilerle Çobanbey’e yeni bir kapı açmak için harekete geçti. Çobanbey’in hem El Bab hem Azez hem de Cerablus’u birbirine bağlayan yolun tam ortasında bulunması nedeniyle en iyi tercih olduğuna dikkat çekiliyor. Günde yüz binlerce dolarlık bir ticaret hacmini de oluşturacak olan bu kapı AFAD’ın da depolarına yakın olması bakımından insani yardımın da daha etkin bir şekilde yapılmasını sağlayacak. Ayrıca bölgeye hakim muhalif grupların Türkiye ile yakın ilişkileri bulunuyor.

SIKI GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINACAK

Sınır kapısının Çobanbey Yerel Meclisi’ne bağlı olacağı bildirilirken güvenliği de tamamen Türkiye tarafından eğitilen Suriyeli polislerce sağlanacak. Bab el-Hava’daki kontrol mekanizmasının aynısı Çobanbey Kapısı için de hayata geçirilecek ve kaçakçılığın önü kesilecek. Ayrıca Türkiye’ye herhangi bir terörist unsurun sızmaması için de sıkı önlemler alınacak.

#Suriye
#Fırat Kalkanı
#Çobanbey
7 yıl önce