|

Suudi Arabistan'da görevden alınanlar kim?

Suudi Arabistan dün gece 11 prens ve çok sayıda iş adamını tasfiye etti. Suudi Arabistan'ın tutukladığı isimlerin ortak bir özelliği dikkati çekiyor. Suudi Arabistan Maliye Bakanlığı, operasyonlar sonrası yaptığı ilk açıklamada, "Hukukun üstünlüğünü artırarak, Suudi Arabistan'ın yatırım ortamını korudu" ifadelerine yer verdi.

Yeni Şafak
08:31 - 5/11/2017 Pazar
Güncelleme: 16:50 - 9/11/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz, dün imzaladığı kararname ile çok sayıda Suudi Prensi ve eski bakanını gözaltına aldı.
Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz, dün imzaladığı kararname ile çok sayıda Suudi Prensi ve eski bakanını gözaltına aldı.

Kısa bir süre önce 'Yumuşak darbe' diye nitelendirilen büyük değişikliklerle gündeme gelen Suudi Arabistan dün gece önemli kararlar aldı.

Kurulan komisyonun kararıyla
11 prens ve çok sayıda eski bakan
tutuklandı.


Görevlerinden azledilenler ve tutuklananların isimleri şöyle:

  • Kraliyet Muhafızları Bakanı olarak görev yapan ve birkaç ay önce görevinden azledilen Emir Mutab bin Abdullah bin Abdulaziz, Ekonomi ve Planlama Bakanlığı görevini yürüten Mühendis Adil bin Muhammed Fakih, eski Riyad valisi Emir Türki bin Abdullah, Savunma Bakanı Yardımcısı Emir Fahd bin Abdullah, Emir Türki bin Nasır, Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Abdullah bin Sultan bin Muhammed, Kraliyet Mahkemesi'nin eski şefi Halid Tuwaijri, eski Maliye Bakanı İbrahim El-Assaf, Suudi Arabistan İletişim Şirketleri eski başkanı Suud El-Dawish, Suudi Arabistan Havayolları eski başkanı Halid el-Malham, Kraliyet kutlamaları ve organizasyonu eski şefi Muhammed El-Tobaishi ve iş adamları; El Velid Al-İbrahim, Muhammed Hüseyin El-Hamudi, Bakr bin Ladin.

Suudi Arabistan’daki üç büyük kanalın sahibi olan Prens Valid bin Talal'ın da tutuklandığı iddialar arasında.

Suudi Arabistan veliaht prensi Muhammed bin Selman, kısa bir süre önce 'ılımlı İslam' çıkışı ile dikkati çekmişti. Yolsuzlukla Mücadele Komisyonunun kurulması ve eski bakanların tutuklanmasında yine Muhammed bin Selman'ın etkisi olduğu düşünülüyor.

BBC Güvenlik Muhabiri Frand Gardner, Prens Muhammed'in bu hamleyle gücü elinde toplarken reform programına devam edeceğini belirtiyor:

"Prens Muhammed bu son gelişmeyle ülkedeki tüm silahlı güçlerin kontrolünü ele geçirdi. Fakat tanınmış figürlerin yönetimden alınması muhafazakar çevreleri rahatsız edecek."
#Suudi Arabistan
#Yolsuzluk
#Kral Selman
#Muhammed bin Selman
6 yıl önce