|

Tahran’da yangın faciası

İran’ın başkenti Tahran’da 17 katlı iş merkezi, yangın nedeniyle çöktü. En az 30 itfaiyeci, televizyonlar canlı yayındayken çöken binanın enkazı altında kalarak hayatını kaybetti. 75 kişinin yaralandığı kazada 50 ila 100 kişinin enkaz altında kaldığı açıklandı. Tahran’da binanın karşısında yer alan Türkiye Büyükelçiliği de tedbir amaçlı boşaltıldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 20/01/2017 Cuma
Güncelleme: 08:28 - 20/01/2017 Cuma
Yeni Şafak

İran'ın başkenti Tahran'da 17 katlı Plasku iş merkezinin 9. katında dün sabah saatlerinde henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Bina yangın sonrası boşaltılmasının ardından canlı yayın sırasında çöktü. Ağırlıklı olarak plastik ve tekstil atölyelerinin bulunduğu binanın çökmesi sonucunda 45'i itfaiyeci en az 75 kişinin yaralandığını bildirdi.Yaralananların çoğunluğunun hastaneye kaldırıldığını ve birçoğunun da taburcu edildiği belirtildi. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, olayla ilgili soruşturma açılması talimatı verdi.



BİNA İSTANBUL KAVŞAĞINDAYDI


Türkiye'nin Tahran Büyükelçiliği'nden alınan bilgiye göre, İstanbul Dört Yol kavşağında (Çahar Rahı İstanbul) yanan binanın çökmesi ihtimali ortaya çıkınca elçilik boşaltıldı ve çökme büyükelçilik binasına zarar vermedi.







TAHLİYE UYARISI YAPILMIŞTI


Çöken Plasku Binası'nda ev ve ofisler, binanın en altında ise bir alışveriş merkezi yer alıyordu. Ancak bir süredir binanın güvenliğiyle ilgili bazı kaygılar olduğu belirtiliyor. İran Devlet Televizyonu'na konuşan itfaiye sözcüsü, binada ağırlıklı olarak konfeksiyon atölyelerinin bulunduğunu belirterek, “Güvenlik kaygılarından dolayı belediye tarafından binanın boşaltılması gerektiği yönünde defalarca uyarılar yapıldı" dedi.



İRANLI YAHUDİ İNŞA ETTİ


Binayı, devrim öncesinin ünlü iş adamlarından İranlı Yahudi Habibullah Elganyan inşa etmişti. İnşaatı 1962'de tamamlanan Plasku, o dönem Tahran'ın en yüksek binasıydı. Daha sonra ise Tahran'da Plasku'dan yüksek binalar inşa edilmişti. Elganyan ise 1979 İran Devrimi'nin ardından İsrail ile bağlantısı olduğu gerekçesiyle tutuklanmış ve idam edilmişti.







Türk elçiliği zarar görmedi


Yanan binaya 30 metre mesafede bulunan Türkiye'nin Tahran Büyükelçiliği bir süre yangının söndürülmesini bekledi. Ancak yangının kontrol altına alınamaması ve büyükelçilik binasına yönelik risk üzerine saat 11.15 personel tahliye edildi. Büyükelçilik boşaltıldıktan 15 dakika sonda saat 11.30'da yanan bina çöktü. Olayda elçilik personeli ve binası zarar görmedi.












#Türkiye
#Tahran Büyükelçiliği
#İran
7 yıl önce