|

Tahran’ın intikamcı milisleri

Irak'ta DAEŞ'in Haziran 2014'te ordunun hiçbir direniş göstermeden silahlarını bırakıp kaçması üzerine Musul'u ele geçirmesi, akabinde Enbar ve Tikrit'te de kontrolü sağlamasının ardından Şii dini otorite Ayetullah Ali Sistani'nin 'cihat' çağrısı üzerine kurulan Haşdi Şabi, İran'a yakınlığı ve Sünnilere karşı mezhepçi yaklaşımıyla biliniyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/10/2016 Cuma
Güncelleme: 00:09 - 21/10/2016 Cuma
Yeni Şafak

Bu milislerin DAEŞ kontrolündeki Musul ve Telafer'de Sünni Türkmenlere karşı kıyım ve intikam girişiminde bulunarak mezhep savaşını alevlendirmesi hem ülkedeki Sünnileri hem de Türkiye'yi ciddi anlamda kaygılandırıyor. Haşdi Şabi'ye Musul'un yanısıra Sünnilerin yaşadığı ve DAEŞ kontrolünde bulunan Kerkük'e bağlı yaklaşık 200 bin nüfuslu Havice operasyonunda da yer verileceği ifade ediliyor. Milis gücü, daha önce Tikrit, Diyala, Felluce ve diğer Sünni bölgelerinde DEAŞ'la mücadele bahanesiyle sivillere yönelik toplu infaz, kaçırma ve işkence gibi insan hakları ihlallerinde bulunmuştu. Bu da günümüzde Sünni kenti olan Musul'daki siviller açısından büyük risk oluşturuyor.



SAYILARI 300 BİNE YAKIN


Milis güce bağlı Asaib Ehlilhak örgütü lideri Kaysa Hazeli geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Musul sürecinin oradaki Sünnileri kastederek Hazreti Hüseyin'in 'düşmanlarından' intikam alma operasyonu olduğunu savunmuş, örgütün Sünni sivillere karşı intikam dolu duygular taşıdığını göstermişti. Bu milis gruba bağlı militanların Bağdat ve Diyala'da Sünni bölgelerinde sivilleri kaçırma ve öldürme girişimi ve kurtarılan bölgelere halkın dönmemesi için tehditte bulundukları da biliniyor. Haşdi Şabi çatısı altında perde gerisinde İran'ın yönettiği şu gruplar bulunuyor: Bedir Kuvvetleri, Ketaib Hizbullah, Asaib Ehlulhak, Ketaib İmam Ali, Ketaib Seyyidu'ş Şuheda, Seraya'l Hurasani, Ensar'ul Merceiyye Tugayları, Ali Ekber Tugayları, Firkat'ul Abbas el-Kitaliyye, Seraya Aşura, Seraya Ensar El Akide, Seraya el-Cihad, Feyleku'l Karrar, El Muntazar Tugayları. Güneydeki Basra, Nasırıyye, Amare, Divaniyye, Necef, Kerbela, Babil ve Musenna kentlerinden Şii milislerden oluşan Haşdi Şabi milislerinin sayısıyla ilgili resmi bir veri olmasa da sayılarının 300 bine yakın olduğu tahmin ediliyor.


#Asaib Ehlilhak
#Enbar
#Haşdi Şabi
8 yıl önce