|

Taliban meydan okuyor

Afganistan'a kara savaşına hazırlanan ABD, seçkin birliklere savaşa hazır olma emri verdi. Pakistan ordusu kırmızı alarmda. Pakistan ve Taliban, sınıra asker yığıyor. Usame Bin Ladin'i vermeyen Taliban, Kabil'i boşalttı ve Hayber Geçidi'ne Scud füzeleri yerleştirdi.

Yeni Şafak
00:00 - 18/09/2001 Salı
Güncelleme: 19:53 - 20/09/2016 Salı
Yeni Şafak

Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon, seçkin birliklere ve hava indirme birliklerine her an konuşlanmaya ve savaşa hazır olma emri verdi. Amerikan ordusu Kuzey Carolina'daki Fort Bragg üssünde bulunan 18. Hava İndirme Kolordusu'nun 82. Özel Hava İndirme Tümeni, 101. ve 3. Piyade Tümeniyle 10. Dağ Komando Tümeni hafta sonunda alarm durumuna geçirildi. Basra Körfezi'ndeki Carl Vinson uçak gemisi de savaş durumuna geçen gemilerdeki uygulama kapsamında mürettebata elektronik posta gelişini durdurdu. Amerika'nın Afganistan'a karşı hava saldırılarının ötesinde geniş kapsamlı bir kara harikatına giriçeceği belirtiliyor.



Taliban'da Ladin zirvesi


Taliban lideri Molla Ömer ise, bugün ülkenin önde gelen dini liderlerinin katılacağı bir toplantı düzenleneceğini ve toplantıda Usame Bin Ladin kriziyle ilgili karar alınacağını açıkladı. Molla Ömer, toplantıya önde gelen 20 dini liderin katılacağını söyledi. Afganistan'da Taliban ile görüşen Pakistan heyeti, Bin Ladin'in teslim edilmesi için çabalarını sürdürürken, kendi ordusunu da kırmızı alarma geçirdi. Gizli servis başkan yardımcısı Tuğgeneral Faiz Gilani başkanlığındaki heyet bugün son kez Taliban liderleriyle biraraya gelecek.



Pakistan-Taliban savaşı kapıda


ABD'nin Afganistan'a yönelik saldırısında kara ve hava sahasını kullandıran veya yardım eden komşularına saldırabileceği uyarısını yapan Taliban yönetimi dün Pakistan sınırına asker yığmaya başladı. Pakistan'ın da aynı şekilde Afganistan sınırına asker yığdığı, sınırda 20-30 bin askerin biriktiği belirtiliyor. Taliban'ın da, Pakistan sınırı yakınında 20-25 bin asker konuşlandırdığı belirtildi. Pakistan takviye birliklerinin Afganistan ile olan 1400 kilometrelik batı sınırı boyunca yayıldığı bildirildi.



Taliban savunmaya geçti


Taliban güçlerinin, ülkenin kuzeyinde muhalefet güçlerine yönelik tüm saldırı operasyonlarını durdurarak, savunma pozisyonuna geçtikleri bildirildi. Hava kuvvetleri ve hava savunma sistemini yüksek dereceli alarma geçiren Taliban, kuzeye silah ve mühimmat kaydırmaya başladı. Taliban'ın saldırı ve nakliye uçakları ile hava savunma güçlerinin önemli bölümünün, Tacikistan-Afganistan sınırına 100-150 kilometre mesafede bir hat üzerinde bulundukları ifade edildi.



Cihat çağrısına tepki


Öte yandan Kafkas Müslümanları Müftüsü Allahşükür Paşazade, Taliban lideri Molla Ömer'in cihad çağrısının uygun olmadığını bildirdi. İslam'da cihadın adaletsizliği, baskıyı ortadan kaldırmak, haklının hakkını almasını sağlamak için yapılacağına işaret eden Paşazade, masum insanların ölümüne yol açan teröristlerin de cezalandırılması gerektiğini belirtti.



100 bin kişi Kabil'den kaçtı


Pakistan, İran ve Çin, Afganistan'la olan sınırlarını kapattı. Pakistan ülkeye girmek isteyen mültecilerin engellendiğini, gıda hariç tüm malların ülkeye girişinin durdurulduğunu bildirdi. Taliban yönetimine mensup yetkililer ABD saldırısı endişesiyle başkent Kabil'den çekilmeye başladılar. Söz konusu kişilerin genelde genç komutanlar ve yetkililer olduğu belirtilirken, görgü tanıkları, yaklaşık 100 bin kişinin Kabil'den ayrıldığı kaydetti. Binlerce kişi, Pakistan'daki mülteci kamplarına akın ediyor. Söz konusu kamplarda kapasitenin üzerinde nüfus yaşıyor. Taliban yönetimi lideri ise, dünya müslüman uluslarından yardımını istiyor.



Bin Ladin dağlara çekildi


İngiltere'de yayınlanan The Guardian gazetesi, Usame Bin Ladin ve ailesinin, Afganistan'ın Kandahar bölgesindeki ana üssünü terk ederek dağlara çekildiğini yazdı. Bin Ladin ve ailesiyle birlikte yakın korumasında bulunan yüzlerce kişilik kuvvetin de Kandahar'dan ayrıldıklarını iddia eden Guardian gazetesi, haberi Kandahar'daki bazı kaynaklara dayandırdı. Usame Bin Ladin'e yakın çevrelerin, teröristin bu çekilme harekatını sadece kendisi, ailesi ve yakın çevresinin güvenliği için değil, Afganistan'ın güneydoğusunda yaşayan milyonlarca sivilin muhtemel bir bombalamadan etkilenmesini önlemek için gerçekleştirdiğini öne sürdüklerine işaret edildi.



Hamaney saldırıyı kınadı


İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, ABD`deki saldırıları kınadı, ancak Afganistan'ı cezalandırmanın bir insani felakete yol açabileceğini ve ABD için yenisorunlar başlatabileceğini söyledi. Hamaney açıklamasında, "İslam, Müslüman ya da Hıristiyan ya da diğer, herhangi bir yerde ve herhangi bir amaçla savunmasız insanların katliamını kınar" dedi. Diğer yandan Suudi Arabistan Kralı Fahd ve ülkesinin terörizme karşı mücadelesinde ABD`yi desteklediğini söyledi.



Önce İngiliz SAS'ları girecek


İngiliz The Times gazetesi, Afganistan'a yönelik olası bir kara harekatında İngiliz SAS komandolarının öncü rol oynayacaklarını yazdı. Gazete, bunda, SAS komandolarının 5 yıl boyunca Pakistan kuvvetleriyle birlikte Afganistan sınırının bulunduğu bölgede dağlarda eğitim yapmış olmalarının etkili olacağını belirtirken, söz konusu tecrübenin "eşsiz" bir değere sahip olduğunu, SAS'ın özel biriminin Afgan dağlarında eğitim yaptığı bildirildi.


#ABD
#Afganistan
#Taliban
#Usame Bin Ladin
23 yıl önce