|

Taliban'a ültimatom

Pakistan yönetimi ABD'deki saldırılardan birinci derecede sorumlu tutulan Ladin'i kendilerine teslim etmesi Taliban'a üç gün süre verdi. Molla Ömer, ulusal savunma toplantısı çağrısında bulundu.

Yeni Şafak
00:00 - 17/09/2001 Pazartesi
Güncelleme: 18:31 - 9/09/2016 Cuma
Yeni Şafak

Pakistan Hükümeti, Afganistan'daki Taliban rejimi yetkililerine ABD'de salı günü gerçekleştirilen saldırılarının baş zanlısı Usama Bin Ladin'i 3 gün içerisinde iade etmemeleri halinde askeri harekatla karşı karşıya kalacaklarını belirten bir ültimatom verdi. Pakistan'ın ültimatom verdiği sıralarda ABD Başkan Yardımcısı Cheney ve İngiltere Başbakanı Blair'in verdiği demeçler, ABD'nin Afganistan'ı vuracağı yönündeki tezleri güçlendirdi.



Taliban yönetiminin lideri Molla Muhammed Ömer'in ise, acil ulusal savunma toplantısı yapılmasını istediği bildirildi.



Savaş halindeyiz


Bu arada, CNN'e demeç veren İngiltere Başbakanı Tony Blair, "Şurası bir olgudur ki terörizmle savaş halindeyiz" dedi. Blair, Müslümanların terörizmden çok çektiğini ve teröristlerle Müslümanların birbirinden ayırt edilmesi gerektiğini söyledi.



Başka seçeneğimiz yok


ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld da, terör örgütlerini barındıran ülkelere saldırı düzenlemekten başka seçeneklerinin olmadığını söyledi. ABD Savunma Bakanı, "yapılacak şeyin, terörist örgütleri destekleyen ülkelere bunu yapmamalarını söylemek olduğunu" belirtti ve "Bunu yapmıyorlarsa, bizim nihai nokta koymamız gerekir" dedi.



Cheney: Şüphem yok


ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney de, Ladin'in saldırılarla ilişkisi olduğu konusunda şüphesinin olmadığını söyledi. Cheney, Bin Ladin'in başta Mısır'daki İslami Cihad olmak üzere diğer İslami gruplarla yakın ilişkisi olduğunu ileri sürdü.



Powel: Yıllar süre bilir


CNN televizyonunda gazeteci Wolf Blitzer`ın sorularını yanıtlayan ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell ise, "Bu meseleyi, iki günde bitirmeyeceğiz. Çok uzun soluklu bir mücadele olacak. Aylar hatta yıllar sürebilir. İçinde bulunduğumuz, askeri bir savaş değil, çok farklı bir savaş" diye konuştu.



Dünya Ticaret Merkezi'ndeki saldırıda, 40 ayrı ülkeden insanın öldüğünü belirten Powell, bunun sadece ABD'nin savaşı olmadığını, bütün dünyayı ilgilendirdiğini öne sürerek, "Afganistan ya bu teröristleri bulup yok etmemizde bize yardım edecek ya da diplomatik, askeri, ekonomik sonuçlarına katlanacak. Bedelini ödemek zorundalar" dedi.



ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, ülkesindeki saldırılardan sonra İran ve Suriye'nin olumlu tutumunun, bu ülkelerle işbirliği kapısını açabileceğini de sözlerine ekledi.


#Pakistan
#Afganistan
#ABD
#Taliban
23 yıl önce