|

Tanıdık senaryo

2001 yılında ABD'yi saran "şarbonlu mektup" paniği, "terörist saldırı" korkusunu beraberinde getirmişti.

.
00:00 - 25/10/2014 Cumartesi
Güncelleme: 20:40 - 24/10/2014 Cuma
Yeni Şafak
Tanıdık senaryo
Tanıdık senaryo

ABD öncülüğünde devam eden Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) karşıtı operasyonda ''kara harekâtı'' için hazırlık yapıldığı iddia edilirken, dünyanın bazı yerlerinde IŞİD''le ilişkilendirilen saldırıların artması ve Irak''ın kimyasal silah korkusunun yeniden gündeme taşınması 11 Eylül sonrası ''panik'' dönemini akıllara getiriyor. İstanbul''da ABD, Almanya, Kanada ve Belçika başkonsolosluklarına şüpheli zarf bırakılmasıyla birlikte kamuoyunda oluşturulmak istenen korku havası dikkat çekiyor.

BAĞDAT''A SUÇLAMA

ABD''nin ''terörle savaş'' sayfasını açmasına neden olan 11 Eylül 2001 tarihindeki saldırıların ardından ''biyolojik silah tehlikesi'' bir anda dünya gündemine oturdu. Aynı yıl ABD''de ünlü televizyon spikerleri ile Kongre liderlerine gönderilen ''şarbonlu mektuplar'' ölümlere yol açarken, Irak ve Afganistan''daki savaşın mimarı olan dönemin Başkanı George W. Bush, şarbon vakalarının arkasında El Kaide lideri Usame bin Ladin''in olabileceğini öne sürdü. Bakteriyi üretmek için milyonlarca dolarlık yatırım gerektiğini savunan CIA yetkilileriyse, bu teknoloji ve paraya Bağdat yönetiminin (Saddam Hüseyin) sahip olduğunu söyleyerek şüpheleri Irak üzerinde yoğunlaştırdı.

NEDEN 11 YIL SONRA?

2001 yılına damga vuran şarbonlu mektup eylemi, ''ABD''de biyolojik silahlarla saldırı girişiminde bulunmanın zor olmadığı'' tezine hizmet ederken, Suriye ve Irak''ta halen devam etmekte olan IŞİD operasyonlarına paralel ''şüpheli saldırı ve kimyasal silah'' iddialarının da artması dikkatlerden kaçmıyor. ''2003''te Saddam''ın kimyasal silahlarının bulunduğunu ancak bunun gizli tutulduğu''nu iddia eden Amerikan istihbarat raporları 11 yıl sonra kamuoyuna sızdırıldı. Bunu, silahların şimdi de IŞİD''in eline geçmiş olabileceği yönündeki senaryolar takip etti.

Kanada panikte!

Hemen ardından Kanada''nın başkenti Ottawa''da bir saldırgan, parlamento binasına girmeye çalışırken çatışmada öldürüldü. Basın, Michael Zehaf-Bibeau adlı saldırganın ''IŞİD bağlantılı olduğu'' iddiasını manşete çıkardı. Hatta Kanada yönetimine ABD''den ''IŞİD tehdidine'' karşı üst düzey destek geldi. Ancak Kanadalı makamlardan bu iddiayı kesinleştirecek bir açıklama yapılmadı. Son olarak da Irak''ın Felluce kentinde IŞİD''in klor gazı ile saldırı düzenlediği ve olayda 300 askerin öldüğü öne sürüldü. Bu iddia da henüz belgelenmedi.

9 yıl önce