|

Terör ile tehcir arasında

Terör örgütü IŞİD, güvenli bölge içinde kalması öngörülen Azez’de Suriyeli muhaliflere intihar saldırısı düzenlerken YPG militanları, IŞİD’den aldıkları Sırrin beldesindeki sivilleri ülkenin iç kesimlerine sürdü. Fetih Ordusu ise 13 askeri noktanın denetimini sağladı.

Yeni Şafak
04:00 - 30/07/2015 Perşembe
Güncelleme: 21:08 - 29/07/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Terör örgütü IŞİD, önemli bir kuvvetini tutuğu Halep'in kuzeyinde önceki gün muhaliflere yönelik 3 büyük bombalı saldırı gerçekleşti. Halep'e bağlı Azez ilçesindeki noktalara yapılan saldırıda 2 canlı bomba bir de bombalı araç kulanıldı. Saldırılarda çok sayıda muhalifin öldüğü öğrenildi. Saldırının ardından Muhalif kuvvetler IŞİD hedeflerinin bulunduğu bölgelere saldırılar düzenledi. iki grup arasındaki çatışmaların halen devam ettiğini belirtiliyor. IŞİD'in saldırdığı Mare-Azez hattı güvenli bölgenin içinde olacağı düşünülen bir bölge. Önceki gün muhaliflerin IŞİD'e yönelik saldırılarında ise 30'dan fazla IŞİD militanının öldüğü öğrenildi.



150 KİŞİYİ ALIKOYDU


Terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD'ye bağlı YPG militanlarının Halep'in Munbic ilçesine bağlı Sırrin beldesinde binlerce sivili göçe zorladığı bildirildi. Göç bu kez Türkiye sınırına doğru değil ülkenin iç kesimlerine doğru yapılıyor. Kaynaklar, “YPGli teröristler halkı koyun gibi kamyonlara bindirerek beldeden farklı yönlere gönderdi. Halk, kıyafetleri haricinde hiçbir şey almadı. YPG Sırrin'de insan haklarını ihlal ederek halkı zorla göçe zorladı” dedi. Yerel aktivist Eymen el-Cumeyli, terör örgütü “YPG militanları 'IŞİD üyesi olmak' iddiasıyla 15 ile 65 yaş arası 150 kişiyi alıkoyduktan sonra kamyonlara bindirerek Ayn el-Arab'a (Kobani) götürdü” ifadelerini kullandı.







LAZKİYE VE HAMA'YA İLERLEYİŞ


Muhaliflerin çatı birliği Fetih Ordusu'na bağlı güçler de Halep, İdlib ve Lazkiye otobanı ile 13 askeri nokta ve iki köyün denetimini ele geçirerek Lazkiye ve Hama'ya doğru ilerleyişini sürdürüyor. Halep'in Fethi Ordusu'nun saha komutanlarından Ahmed Ulvan, İdlib'in kuzeybatı kesimlerinde rejim güçlerinin tasfiye edildiğini ve birliklerin bir kısmının Lazkiye, diğer kısmının ise Sehl Gaba bölgesine yöneldiğini söyledi. Ulvan, ''İlk hedefimiz Lazkiye ve Hama'nın kuzeybatısındaki Sehl Gaba bölgesinde bulunan muhalif birliklere ulaşmak. İkinci hedefimiz Şam'ın Zebadani ilçesinde rejimin yoğun saldırılarına maruz kalan kardeşlerimizin yükünü hafifletmek” diye konuştu.



Rejim sivilleri bombaladı


Suriye'de Esed rejimine bağlı ordu birliklerinin çeşitli kentlerde muhaliflerin denetiminde bulunan yerlere karadan ve havadan düzenlediği saldırılarda 32 sivilin öldüğü bildirildi. Suriye İnsan Hakları Örgütünden (SNHR) yapılan açıklamada, rejim güçlerinin yönetim karşıtlarının elinde olan bölgelere karadan füze, havan ve toplarla, havadan ise helikopterden varil ve vakum bombalarıyla saldırdığı ifade edildi. Rejim güçlerinin muhaliflere ait bölgelere saldırısında İdlib'te 17, başkent Şam'ın banliyölerinde 8, Halep ve Hama'da ikişer, Kuneytra, Deyru'z Zor ve Dera'da birer olmak üzere 32 sivilin hayatını kaybettiği belirtilen açıklamada, ölenler arasında 3 kadın ve bir çocuğun bulunduğu kaydedildi.







Koalisyondan Nusra'ya saldırı


ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının İdlib'in kuzeyinde Nusra Cephesi'ne saldırdığı bildirildi. Saldırıların ardından Akrabat köyü ve Darkuş kasabasında şiddetli patlamalar meydana geldiğini belirten kaynaklar, ölü ve yaralıların olup olmadığına ilişkin bilgi vermedi.



Savaşın 5. yılı


Suriye'de iç savaş beşinci yılına girerken, rejim güçleri ile muhalifler ve PYD ile IŞİD arasında yoğun çatışmalarla devam ediyor. Rejim güçleriyle muhalifler arasındaki çatışmalar, Şam ve Halep'te yoğunlaşırken, rejim destekli terör örgütü PYD güçleri ile terör örgütü IŞİD, Haseke ve Rakka'da çatışıyor. En yoğun çatışmalar, Haseke'nin merkez mahalleleri, Rakka ve Halep'in kuzeyi, Şam'ın Lübnan sınırına yakın Zebadani ilçesi ve doğudaki Cobar bölgesinde sürüyor.



Zebadani stratejik nokta


Muhaliflerin Lübnan sınırına yakın son kalesi olan Zebadani, Lübnan'da muhaliflere destek veren Sünnilerin yaşadığı dağlık bölgede bulunuyor. Muhalif birliklerin Lübnan'daki Sünni müttefiklerinden aldıkları yardımları, Zebadani üzerinden ülkenin içinde muhaliflerin kontrolündeki bölgelere ilettiği belirtiliyor. Rejim ve Hizbullah ise muhaliflere yardım ulaştıran yolu kesmek için Zebadani'yi ele geçirmek istiyor.



Rejim güçleri kuşatıldı


Halep vilayetinde merkezin büyük bölümünü kontrol eden rejim güçleri, kuzeyde ve batıda muhaliflerle, doğu ve güneydoğuda IŞİD ile çevrili. Rejimin etkili olduğu hilal şeklindeki alanın ucunda yer alan Şeyh Maksud bölgesinde ise terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD militanları hakim.



PYD-IŞİD çekişmesi


IŞİD'in Suriye'deki merkezi sayılan Rakka'da, terör örgütü PYD ve IŞİD arasındaki çatışmalar, ilin kuzey kesimlerinde sürüyor. Rakka'nın kuzeyindeki Ayn el-İsa bölgesi son ayda 2 kez taraflar arasında el değiştirdi. Son gelen bilgilere göre beldenin kontrolü şu an PYD'de.






#pkk
#ışid
#suriye savaşı
#pyd
9 yıl önce
default-profile-img