|

Terörle mücadeleye dünyadan tam destek

Türkiye’nin IŞİD, PKK ve DHKP-C gibi terör örgütlerine yönelik başlattığı kapsamlı mücadeleye dünya ülkelerinden tam destek geldi. Yüzlerce ülke gerek telefonla gerekse yaptıkları açıklamalarla “Terörle mücadelede Türkiye’nin yanındayız” mesajı verdi.

Yeni Şafak
04:00 - 29/07/2015 Çarşamba
Güncelleme: 22:32 - 28/07/2015 Salı
Yeni Şafak

Terör örgütlerine yönelik Türkiye'nin kararlı mücadelesine yüzlerce ülkeden destek geldi. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yapılan operasyonlarla ilgili 121 ülkeden destek geldiğini açıklamasının ardından 'Türkiye'nin yanındayız' mesajları gittikçe artıyor.


Aralarında ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, İsveç, S.Arabistan, Katar, Irak ve Ürdün'ün bulunduğu pek çok ülke, terörle mücadelede Türkiye'nin yanında olduğuna ilişkin mesajlar verdi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, “Terör örgütü IŞİD'e karşı ortak mücadelede, Türkiye'nin bazı hava üslerini koalisyon güçlerine açmasına ve desteğine minnettarız. PKK'ya karşı Türkiye'nin kendini savunma hakkı bulunuyor” dedi.



FRANSA'DAN TEŞEKKÜR


İngiltere Başbakanı David Cameron, “Türkiye'nin IŞİD'e ve IŞİD hedeflerine yönelik eylemlerini artırmasının iyi olduğunu düşünüyorum” diye konuştu. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise IŞİD'e karşı yürütülen operasyonlardan dolayı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı arayarak teşekkür etti. İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström de “Türkiye'ye her türlü desteği vermeye hazırız” ifadesini kullandı.



HER ADIMIN YANINDAYIZ


Irak Dışişleri Bakanı İbrahim el-Caferi, Türkiye'nin Suriye'deki terör örgütü IŞİD hedeflerine karşı operasyonlarıyla ilgili, “Kendi ve bizim güvenliğimizi koruma noktasında Türkiye'nin attığı her adımın yanındayız” dedi. Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Sawsan Chebli, “Suruç'ta yaşananların ardından Türkiye'nin IŞİD tarafından tehdit edildiği belli. Bu yüzden Dışişleri Bakanı Steinmeier, Türkiye'nin terör saldırılarına karşı korunmasını anlayışla karşıladığını söyledi” dedi.



BM'DEN TAZİYE


BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, “Son dönemde Türkiye'de terör saldırıları yüzünden “çok sayıda vatandaşın hayatını kaybetmesi ve yaralanması” nedeniyle Türkiye hükümeti ve halkına en derin taziyelerimi sunuyorum” açıklamasını yaptı. Katar Dışişleri Bakanlığı da “sebep ve gerekçesi ne olursa olsun her türlü terör ve şiddet eyleminin karşısında duran Katar, bu ilke doğrultusunda Türkiye'nin yanında yer alıyor” ifadeleriyle desteğini açıklarken, şehitler için taziyede bulundu.



KENDİNİ SAVUNMA HAKKI


S.Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz el-Suud, IŞİD ve PKK'ya yönelik hava harekatlarını desteklediğini söyledi. Kral Selman, “S.Arabistan, Türkiye'nin vatandaşlarını terörist saldırılardan korumak için kendisini savunma hakkını destekliyor” dedi.



Muhataplara bilgi verildi


Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ve Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz Al Suud ile birer telefon görüşmesi yaptı. Erdoğan, Türkiye'nin terör saldırıları akabinde düzenlediği operasyonlar hakkında bilgi verdi. Hollande, Temim ve Kral Selman da Cumhurbaşkanı Erdoğan'a terör saldırılarında şehit olanlar için taziye dileklerini iletti. Başbakan Davutoğlu da İtalya Başbakanı Matteo Renzi ile yaptığı telefon görüşmesinde, IŞİD, PKK ve DHKP-C terör örgütlerine yönelik ülke içinde ve sınır ötesinde yürütülen çok yönlü faaliyetler ve harekat hakkında bilgi verdi. Şehitler için başsağlığı dileyen Renzi de Türkiye'ye desteğini vurguladı.



#Terör örgütleri
#ışid
#Dışişleri
#pkk
9 yıl önce