|

Trump ikna oldu

Türkiye’nin beş yıldır tüm uluslararası platformlarda savunduğu uçuşa yasak güvenli bölge önerisine ABD’nin seçilmiş başkanı Trump ikna oldu. Suriye’de güvenli bölge oluşturacağını söyleyen Trump, proje masrafını da Körfez'deki Arap ülkelerine ödetecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/12/2016 Cumartesi
Güncelleme: 01:46 - 17/12/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde bir güvenli bölge oluşturulması talebini Obama yönetimi defalarca geri çevirirken, ABD Başkanlığına seçilen Donald Trump, Suriye'de “güvenli bölgeler” oluşturmaya kararlı olduğunu açıkladı. ABD basınında yer alan haberlere göre, Trump, Pensilvanya eyaletinde Hershey'de yaptığı konuşmada, Suriye'de yaşananların çok üzücü olduğunu ifade etti. Trump, “Çok üzücü. Oradaki insanlara yardım edeceğiz. Suriye'de güvenli bölgeler oluşturacağız. Orada güvenli bölgelerin oluşturulmasına yardım edeceğiz” şeklinde konuştu.



MASRAFLARI KÖRFEZ ÖDEYECEK


Güvenli bölgelerin oluşturulmasıyla Suriye'deki insanların bir şans yakalayacağını belirten Trump, proje masraflarını Körfez ülkelerinden talep edeceğini söyledi. Obama yönetimi, Türkiye'nin ısrarlı çabalarına rağmen Suriye'de uçuşa yasak güvenli bölge kurulması talebine karşı çıkmıştı.



TÜRKİYE KONUT İHTİYACINI DA DÜŞÜNDÜ


Türkiye güvenli bölgelerde mültecilerin konut çözümüne odaklı projeler de geliştirmişti. 4-5 Eylül 2016 tarihinde G20 Zirvesi için gittiği Çin'de bir basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tüm liderlerlerle yaptığı görüşmelerde, Suriye'de 95 kilometre uzunluğunda 40 kilometre genişliğinde bir güvenli bölge oluşturulması konusunda ısrarcı olduğunu kaydetmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Zirve'de tüm dostlarımıza bu konuyu açtık. Hatta sadece o güvenli bölgede değil, değişik yerlerde bulunan Suriyeli mültecilerin iskanıyla alakalı çalışmaları yapmakta olan hükümetimiz çalışmalarına devam ediyor. Prensipte kimsenin karşı çıkmadığı bu teklifin hayata geçirilmesi konusunda” diye konuşmuştu.



#ABD
#Donald Trump
#Arap ülkeleri
7 yıl önce