|

500 milyar dolar hedefinde milat

Ekonomi Bakanı Zeybekci, AB ile Gümrük Birliği anlaşması kapsamında talep ettikleri 4 konuda Türkiye'nin istediği gibi uzlaştıklarını, yarın Belçika'da maddeler üzerinde mutabakat zaptı imzalanacağını söyledi. Mutabakat zaptıyla birlikte AB ile ticaret hacmi 300 milyar dolara çıkması beklenirken, Türkiye'nin 2023 ihracat hedefinde önemli bir yol kat edilmiş olacak.

Yeni Şafak ve
15:44 - 11/05/2015 Pazartesi
Güncelleme: 16:48 - 11/05/2015 Pazartesi
Yeni Şafak
Yürürlüğe girdiği 1 Ocak 1996'dan bu yana Türkiye'nin aleyhine işlediği eleştirilerine hedef olan Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesi için mutabakat zaptı yarın imzalanıyor. Güncelleme sonrasında AB ile ticaret hacmi 150 milyar dolardan 300 milyar dolara çıkması beklenirken; Türkiye'nin 2023 için 500 milyar dolar ihracat hedefi için önemli bir aşama kaydedileceği görüşler arasında.


Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Sektörler Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, ihracatçılar için attıkları adımları anlattı. Türkiye'nin AB'den Gümrük Birliği anlaşması konusunda eksikliklerin giderilmesiyle ilgili çeşitli talepleri olduğuna dikkati çeken Zeybekçi, şunları kaydetti:



"AB'nin ilgili komiserlerine, Türkiye olarak taleplerimizi çok açık ve net şekilde dile getirdik. Gümrük Birliği anlaşması güncellenmez ise Gümrük Birliği anlaşmasında bizim taleplerimiz yerine getirilmezse, 'Gümrük Birliği anlaşmamız sürdürülemez hale gelir' diye bildirdik. O andan itibaren AB'nin ilgili komiserleri ve teknik kadrolarıyla defalarca görüştük. Talep ettiğimiz 4 konuda Türkiye'nin istediği gibi uzlaştık. Bir; Türkiye'nin karar alma mekanizmalarında mutlaka yer alması. İki; AB'nin üçüncü ülkelerle imzalayacağı serbest ticaret anlaşmalarına Türkiye'nin otomatik olarak taraf olması. Üç; Türkiye'nin Gümrük Birliği kapsamındaki ürünlerinin AB içinde serbest dolaşımının önündeki engellerin ve kotaların kaldırılması. Dört; AB ile Gümrük Birliği kapsamında 1996 yılında kapsam dışında bırakılan hizmetler, kamu alımları ve tarımın görüşmelere dahil edilmesi. Talep ettiğimiz 4 şart da kabul edildi."



2023 İÇİN MİLAT


Yaşar Üniversitesi Yarı Zamanlı Öğretim Görevlisi ve Dış Ticaret Danışmanı Mutlu Yılmaz, Gümrük Birliği anlaşmasının çok tartışılan bir konu olduğunu ancak imzalanacak mutabakat zaptıyla olumlu getirileri olacağını söyledi. Yılmaz, “Türkiye ile Gümrük Birliği kapsamında gerçekleşen ticarette “ sanayi ürünlerinde" gümrük vergisi muafiyeti varken, tarım ürünleri bu kapsamda değerlendirilmemekteydi. AB 28'in, üçüncü ülkelere uyguladıkları Ortak Gümrük Tarifesine (OGT) Türkiye uymak durumunda iken, OGT karar sürecinde Türkiye yoktu. AB 28'in diğer ülkelerle yaptığı Serbest Ticaret Anlaşmalarına (STA) Türkiye taraf değildi. Dolayısıyla AB hangi ülkeyle STA imzalarsa, Türkiye ilgili ülkelerle STA yapmaya çalışıyor bir kısmında başarılı olurken, birçoğunda başarısız oluyordu. İşte bu kapsamda özellikle Gümrük Birliği anlaşmasında, hizmetler ticareti, kamu alımların da dahil edilmesi AB ile ticaret ilişkilerimizi başka bir boyuta taşıyacak" dedi.



“Türkiye ile AB arasındaki Gümrük birliğinin yeniden düzenlenmesi ile birlikte Özellikle tarım ürünlerinin serbest dolaşıma dahil olması, AB'in diğer ülkelerle yapmış olduğu Serbest Ticaret Anlaşmalarına Türkiye'nin de dahil edilmesi 2023 yılı hedeflerinin ulaşmada mihenk taşı olacak" diyen Yılmaz, “Ayrıca sürecin tamamlanması ile birlikte Türkiye AB arasındaki Gümrük Birliği ilişkilerinin ayrı döneme girileceği aşikâr" şeklinde görüş verdi.



TİCARET HACMİ 300 MİLYAR DOLAR OLACAK


15 yıldır ihracat yapan firmalara danışmanlık yapan Kobi Türkiye Genel Müdürü Koray Aksu da, karayolu taşımacılığının Gümrük Birliği mallarında serbestleştirilmesi ve kesintilerin ortadan kaldırılmasıyla maliyetlerin düşürülmesi ile ilgili maddenin ticaret açısından faydalı olacağını ifade ederek, “Kamyon başına 250 dolar kesinti yapılıyor. 250 dolar ufak gibi görünse de büyük bir rakam. Bu kesintinin kaldırılması karayolu taşımacılığına büyük bir hareket gelecek. Dolayısıyla ihracat hareket kazanacak. 150 milyar dolar olan AB ile ticaret hacmi 300 milyar dolara çıkarılacak" şeklinde konuştu.



ÜLKELERE GİDİŞ RAHAT OLACAK


“Serbest ticaret anlaşmalarına taraf olunması ticarete büyük bir ivme kazandıracak. Bu zamana kadar yaşanan ekonomik kayıplar geri alınacak" diyen Aksu, “Ülkeden ülkeye geçişler rahat olacak. Onlar kendi ürünlerini bize ihraç ederken son derece rahatlar. Vize gibi bakın. Romanya bile bize ne kadar zorluklar çıkarıyor. Romanya elini kolunu sallayarak ülkemizde ticaret yapabiliyor. Bize de bu anlamda serbestlik gelecek. Zamanında Tansu Çiller'in verdiği tavizler geri alınıyor" diye görüş verdi.



TÜRKİYE SÖZ SAHİBİ OLACAK

Yeni Şafak Gazetesi Yazarı Prof. Dr. Kerem Alkin de, anlaşmaya üç temel sektörün dahil edilmesinin önemli bir aşama olduğunu kaydederken, “Türkiye'nin AB'nin Serbest Ticaret Anlaşmaları'na dahil edilmesi bir diğer önemli gelişme. Türkiye bu anlaşmayla haklarına kavuşacak. AB ile Gümrük Birliği anlaşmasında mallar serbestti ama malların taşınması serbest değildi. Anlaşmanın içeriği tazelenirken Avrupa'ya serbestçe girmesi gereken Türk mallarını taşıyan tırların şoförlerinin de geçişi için önemli bir rahatlık olacak. Kapsam genişlemesi ve serbest ticaret anlaşmalarında Türkiye'nin söz sahibi olması açısından da güzel bir anlaşma. 2023, 500 milyar dolar hedefinin tutturulmasıyla ilgili önemli bir adım" dedi.



TÜRKİYE TARAF OLUYOR


Gümrük Birliği anlaşmasının güncellemesinde hedeflenen sonuçlar şunlar olacak:



-Gümrük Birliği anlaşmasına şu ana kadar dahil olmayan tarım, hizmetler ve kamu alımları sektörleri dahil edilecek.



-AB'nin üçüncü ülkelerle imzaladığı ve imzalayacağı Serbest Ticaret Anlaşmaları'na Türkiye'nin otomatik olarak taraf olması sağlanacak.



-Türkiye'nin karar alma mekanizmalarında yer alması sağlanacak.



-Türk mallarının taşınmasıyla ilgili tam bir liberasyona gidilmesi sağlanacak. Karayollu taşımacılığı izinleri, Gümrük Birliği kapsamındaki mallar için serbestleştirilmesi hedeflenecek.



#Gümrük Birliği anlaşması
#Avrupa Birliği
#Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci
#Prof.Dr. Kerem Alkin
9 yıl önce