|

Trump’a yargı kumpası

Görevden azli için siyasi kampanyanın hedefinde olan ABD Başkanı Donald Trump’a yargı kumpası kuruldu. ‘FBI’a yalan söyledim’ diyen ABD Başkanı’nın eski Ulusal Güvenlik Danışmanı, mahkemeyle işbirliğine zorlanarak itirafçı oldu. Rusya soruşturması ilerleyen günlerde derinleşerek Trump’ın başkanlıktan azlini gündeme getirebilir.

Yeni Şafak ve
04:00 - 3/12/2017 Pazar
Güncelleme: 01:03 - 3/12/2017 Pazar
Yeni Şafak
​Görevden azli için bir yıldır siyasi kampanyanın hedefinde olan ABD Başkanı Donald Trump’a yargı kumpası kuruldu.
​Görevden azli için bir yıldır siyasi kampanyanın hedefinde olan ABD Başkanı Donald Trump’a yargı kumpası kuruldu.

Görevden azli için bir yıldır siyasi kampanyanın hedefinde olan ABD Başkanı Donald Trump’a yargı kumpası kuruldu. ‘FBI’a yalan söyledim’ diyen ABD Başkanı’nın eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn mahkemeyle işbirliğine zorlanarak itirafçı oldu. Flynn, Rusya’nın eski ABD büyükelçisiyle yaptığı görüşmeleri Federal Soruşturma Bürosu’na (FBI) yanlış aktardığını söyleyerek talimatı Trump'ın damadı Jared Kushner'ın verdiğini iddia etti.

BAŞKANLIKTAN AZLİ KONUŞULUYOR

Flynn’in yalan ifade verdiğini itiraf etmesi, Trump ekibinin güvenilirliğini zedelerken muhalefetteki Demokratlarsa Moskova ile Trump arasında gizli işbirliğine dair kanıtların yeterli olduğunu savunarak soruşturmanın derinleştirilmesini talep etti. Trump’ın başkanlık zaferini hazmedemeyen muhalifler, Trump’ı henüz koltuğuna oturmadan azletmenin yollarını aramaya başlamıştı.


GİZLİ ANLAŞMA YOK

Flynn'in iddialarına yönelik açıklamalarda bulunan Trump “Ruslarla arasında gizli anlaşma olmadığını ve Flynn'in açıklamalarıyla ilgili bir endişe duymadığını” belirtti. Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada da Flynn'in görevine sadece “Başkan Yardımcısı'na ve FBI'ya yalan söylediği için” son vermek zorunda kaldığını vurguladı. Beyaz Saray avukatlarından Ty Cobb da, Flynn’in Federal Soruşturma Bürosu (FBI) yetkililerine yalan söylediğini kabul etmesinin, Trump’la ilgisinin olmadığını kaydetti. Cobb, konuyla ilgili yazılı çıklama yaparak, Flynn’i “Trump yönetiminde sadece 25 gün görev yapmış” ve “Barack Obama döneminin eski çalışanı” ifadeleriyle tanımladı.


KENDİSİNİ BAĞLAR

Cobb, “Suçu kabul etme veya suçlamanın kendisi, Flynn’den başkasını bağlamaz” ifadelerini kullandı. Flynn, Rusya’ya karşı uygulanan yaptırımlar konusunda Rusya Büyükelçisi Sergey Kislyak ile görüştüğü ve daha sonra başta Başkan Yardımcısı Mike Pence olmak üzere bazı yetkililere bu konuda yanlış bilgi aktardığı iddiaları sonrası göreve gelmesinden yaklaşık olarak bir ay sonra, Şubat ayında istifa etmişti.

  • Dolar ve borsa tepetaklak
  • ABD Başkanı Donald Trump’ın eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn’in Federal Soruşturma Bürosuna (FBI) yalan söylediğini kabul etmesi, doların ve ABD hisselerinin değer kaybetmesine yol açtı. Güne 24.298,76 puanla başlayarak rekor tazeleyen Dow Jones Endeksi, Flynn’in suçlamayı kabul ettiği haberlerinin ardından yüzde 0,5 geriledi. Benzer şekilde, Standard & Poor’s 500 Endeksi yüzde 0,7 ve Nasdaq Teknoloji Endeksi yüzde 1,08 değer kaybetti. Güne en önemli rakibi avro karşısında yüzde 0,5 kazançla başlayan doların değeri, Flynn haberlerinin yanısıra Senato’daki vergi reformu oylamasının etkisiyle düştü. Avro/dolar paritesi 1,1903’ten 1,1888’e geriledi. Doların, avro, yen, sterlin, Kanada doları, İsveç kronu ve İsviçre frangı olmak üzere en büyük altı rakibine karşı performansını ölçen Uluslararası Dolar Endeksi de yüzde 0,6 değer kaybederek 92,56’ye kadar düştü.

ABD Senatosu’ndan tarihi adım

ABD Senatosu, ülkenin vergi sisteminde son 30 yılın en büyük değişikliklerini öngören 1,5 trilyon dolarlık vergi tasarı- sını az bir farkla onayladı. Cumhuriyetçi senatörlerin tartışmalı vergi tasarısı, Washington saatiyle 02.00 civarında yapılan oylamada 49’a karşı 51 oyla kabul edildi. Demokratların tasarının hafta başından beri yapılan değişiklikleri içeren son versiyonu görme talebine rağmen 500 sayfalık tasarı, oylamadan birkaç saat önce Demokratlarla paylaşıl dı. Amerikan şirketlerine yönelik vergi oranını yüzde 35’ten yüzde 20’ye indirecek tasarının güçlü muhalefete rağmen Senato’dan geçmesi, Başkan Trump ve Cumhuriyetçi Parti’nin bu yılki en önemli başarısı olarak değerlendirildi. Trump ise Twitter’dan yaptığı açılamada, tasarıyı Noel’den önce imzalamak için sabırsızlandığını söyledi.

#Trump
#ABD
#Michael Flynn
#Jared Kushner
6 yıl önce